Ki volt Joe DiMaggio?

050421dimaggio

Ki ne hallott volna már róla, a nagy Joe-ról. Még a baseballhoz nem értők  közül is sokan tudják, hogy ő volt Marilyn Monroe férje 9 kemény hónapig. Madonna megénekelte őt a Vogue-ban, és Paul Simon is megzenésítette őt a hatvanas években a Simon and Garfunkel-lel. Ernest Hemingway öreg halásza a tengerre hajózva mindig azt hallgatta a rádióján, hogy mit játszott a Yankees, és hol tart Joe a rekorddal. Az öreg mindig azt mondogatta:

Szeretném egyszer a nagy DiMaggio-t elvinni halászni. Azt mondják, hogy az apja halász volt. Talán pont olyan szegény volt mint mi, és biztosan jól ellennénk.

Joe DiMaggio apja, Zio Pepe valóban halász volt. Joe 1914. november 25-én született San Fransisco-tól nem messze egy kis halászfaluban. Ő volt a kilenc testvér közül a nyolcadik. Rá egy évre családja Frisco-ba költözött, mivel a családfő úgy gondolta, hogy ott jobban megy a halászat. Azt szerette volna, hogy öt fia is halász legyen, mint ő, de csak a két legidősebb bátty lett az. Joe, Vince, és Dominick profi baseball-játékosok lettek. Joe három évet egy alsóbb ligás San Fransisco-i csapatban töltött. A Yankees 1934-ben vásárolta meg őt 25 ezer dollárért és öt játékosért. Még egy évet a San Fransisco-i csapatában játszott, de ezután felkerült a Yankees-hez, hogy új legenda szülessen.

Míg az érkezése előtti hét évben egy alapszakasz-győzelmet szereztek, Joe DiMaggio 13 szezonja alatt 10 alapszakasz-elsőséget, és 9 World Seriest nyertek. Tizenhárom szezonjából 13-szor válogatták be az All Star-csapatba, háromszor volt az év legértékesebb játékosa, kétszer a home run kategóriát is megnyerte, és kétszer volt a liga legjobb ütője.

1941 nyarán egy ország szegezte rá tekintetét. Május 15-én kezdődött az ütési szériája, ami egy hihetetlen rekord felállítását eredményezte. Ennek a szériának a tiszteletére a Les Brown együttes írt is egy számot, a Joltin’ Joe DiMaggio-t, azaz a Döcögős Joe-t, amelyet akkoriban éjjel-nappal játszottak a rádiók. Végül július 17-én Cleveland-ben 67 468 néző előtt lett vége az 56 meccses ütési szériának, ami a mai napig megdönthetetlen rekordnak bizonyult. A meccs után egy újabb 16 meccses széria következett, egy még hihetetlenebb rekord születhetett volna. Abban az évben Joe DiMaggio lett a liga legértékesebb játékosa, megelőzve a bostoni Ted Williams-t.

050421dimaggiowilliams

Joe DiMaggio (jobbra) örök riválisával, a bostoni Ted Williams-szel

Mindig tudtam, hogy a Star Trek rajongók külön világot képviselnek. Az egyik epizódban 2026-ban Buck Bokai, a London Kings shortstop-ja megdönti Joe DiMaggio rekordját. Így első hallásra nem tűnik túl valószínűnek, de majd meglátjuk mit hoz a jövő.

DiMaggio 1951-ben vonult vissza, mikor az ütőátlaga az előző szezon 0.373-hoz képest 0.263-ra esett vissza. „Egy szezonnal tovább maradtam, mint kellett volna” – nyilatkozta azokban az időkben. Amikor véget ért a szerelmi viszonya a baseballal, akkor kezdődött egy másik Marilyn Monroe-val. A szőke szexbomba és a baseball-legenda ’52-ben találkoztak először titkos randevún egy olasz étteremben. Marilyn két óra hosszát váratta Joe-t, és fogalma sem volt a baseballról, ahogy DiMaggio sem volt túl tájékozott a filmek világában. 1954-ben az amerikai álomesküvő Marilyn Monroe és Joe DiMaggio házassága volt, a nemzet valamikori legjobb sportolója és a szexszimbólum keltek egybe. Az amerikai álompár.

050421dimaggiomarilyn

A rózsaszín felhő azonban nem tartott sokáig. Hamarosan többet veszekedtek, mint valaha. Joe szerette volna, ha Marylin a háziasszony-szereppel is megelégedne ezután, de a színésznő élte tovább a saját életét. Egyszer Japánból, egy katonai támaszpontról tért haza Marilyn, aki 100 000, a koreai háborúban szolgált katona előtt lépett fel. Miután hazatért a családi fészekbe, Marilyn boldogan újságolta:

„Csodálatos volt, Joe. Neked még soha nem volt részed ilyen ünneplésben.”

„De igen, már volt.” – válaszolta DiMaggio, Mr. Gentleman, akit egész Amerika szeretett.

9 hónap házasság után váltak el, és Amerika számára az álompár megszűnt létezni. Akkoriban azt írták az újságok, hogy ez felnőttként olyan volt, mint mikor gyerekkorában valaki ráeszmél arra, hogy nincs télapó. Válásuk után azonban barátok maradtak, DiMaggio többé nem nősült meg, és Marilyn 1962-ben bekövetkezett halála után 20 évvel is még hetente háromszor küldetett sárga rózsákat a színésznő sírjára.

050421dimaggio2

Késői éveiben Joe még reflektorfényben maradt, számos amerikai nagyvállalat szóvivője és reklámarca volt. 1977-ben DiMaggio megkapta a Szabadság Érdemrendet, a legmagasabb civil kitüntetést az országban. A díjat Harry Truman alapította 1945-ben hogy kitüntesse a háborúban kiemelkedő szolgálatot nyújtó embereket. John F. Kennedy 1963-ban újra érvénybe hozta a békeidőben tett kiemelkedő szolgálat elismeréseként. Gerald R. Ford elnök tüntette ki a címmel, mint csodálatra méltó sportolót, edzőt, szerzőt és üzletembert, a nemzeti sport kiemelkedő alakját, aki a pályán és a pályán kívüli egyénisége miatt minden korosztálynak követendő példa. Joe DiMaggio 1999. március 8-án 84 éves korában hunyt el. A baseball számos nemzeti hőst adott amerikának, de csak egyetlen Joe DiMaggio-t. A nagy Joe-t.

10 thoughts on “Ki volt Joe DiMaggio?

 1. szenyo

  Kösz, Vinczu!

  élelmesebbek google-vel megtalálják az mp3-at is….

  <>
  Hello Joe, whatta you know?
  We need a hit so here I go.
  Ball one (Yea!)
  Ball two (Yea!)
  Strike one (Booo!)
  Strike two (Kill that umpire!)
  A case of Wheaties
  He started baseball’s famous streak
  That’s got us all aglow
  He’s just a man and not a freak,
  Joltin’ Joe DiMaggio.
  Joe, Joe DiMaggio
  We want you on our side
  He tied the mark at forty-four
  July the 1st you know
  Since then he’s hit a good twelve more
  Joltin’ Joe DiMaggio
  Joe, Joe DiMaggio
  We want you on our side
  From coast to coast that’s all you’ll hear
  Of Joe the one man show
  He’s glorified the horsehide sphere
  Joltin’ Joe DiMaggio
  Joe, Joe DiMaggio
  We want you on our side
  He’ll live in baseball’s Hall of Fame
  He got there blow by blow
  Our kids will tell their kids his name
  Joltin’ Joe DiMaggio
  We dream of Joey with the light brown plaque
  Joe, Joe DiMaggio
  We want you on our side
  And now they speak in whispers low
  Of how they stopped our Joe
  One night in Cleveland Oh Oh Oh
  Goodbye streak DiMaggio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük