ÓBF on tour 2004

Mivel egy baseball-szerető embernek viszonylag kevés esélye van arra, hogy Európában az MLB-t megközelítő színvonalú meccset láthasson, az Óbuda Brick Factory néhány játékosa, kihasználva az Olimpia nyújtotta lehetőséget, fogta a baseball-kesztyűjét és a hálózsákját, hogy elinduljon Athénba világot látni.

a Helliniko Complex előtt
A Helliniko Complex előtt (fotók: Zsoba és G)

A tervezett 17 órás útból végül 30 óra lett, köszönhetően annak, hogy a bérelt – korábban valószínűleg a Magyar Posta haderejét erősítő – mikrobusz éppen hogy súrolta a 110 km/h-s álomhatárt. Igaz, így legalább az egész Szerbián és Bulgárián átívelő folyamatos rendőri ellenőrzések miatt nem kellett aggódnunk.

Athénba érkezésünket követően első utunk a baseball-mérkőzések helyszínéül szolgáló Helliniko Complexhez vezetett, ahol átvettük az esti elődöntőre és a másnapi döntőre szóló, korábban az interneten megrendelt jegyeket. (Az elődöntőre 20 és 30, a döntőre 30 és 50 €-ért lehetett jegyet kapni.) A stadion felől csalódott japán szurkolókkal találtuk szembe magunkat, akik elpanaszolták, hogy a délelőtti elődöntőn Japán hatalmas meglepetésre 1:0-ra kikapott Ausztráliától. A Kuba-Japán álomdöntő tehát elmaradt.

Mi azért annyira nem szomorkodtunk, hiszen a kellemes tengerparti fürdőzés után este újra a Helliniko felé vettük az irányt. A gyönyörű stadionban teltház, mintegy 7 000 néző várta, hogy kifusson a pályára a kubai és a kanadai válogatott.

a pálya
A baseballnak otthont adó létesítményeket az elsők között, jóval a határidő előtt adták át

A papírforma egyértelműen a kubaiak mellett szólt, akik az Olimpiai Játékokon addig két aranyat (1992, 1996) és egy ezüstérmet (2000) szereztek. A találkozó ennek megfelelően kezdődött, a karibi gárda már az első játékrészben kétpontos előnyre tett szert, az óbudai „kubai különítmény”, Roberto és José legnagyobb örömére. Soraikban több volt MLB-(Stubby Clapp, Andy Stewart) és jelenlegi AAA-játékost felvonultató, rendkívül szimpatikusan játszó kanadaiak azonban a 3. játékrészben szépítettek, az 5-ben pedig átvették a vezetést. Az észak-amerikaiak már-már a döntőben érezhették magukat, amikor a 8. inning alján egy óriási védekezési hiba megpecsételte a sorsukat. A kanadai 3-as bázisvédő, Peter Orr (aki idén egyébként az Atlanta Braves MLB keretének tagja) dupla játékot próbált játszani, a 2-es bázis helyett azonban a jobb külső mezőre dobta a labdát.kubaiak az elődöntőben A kubaiak ezután vérszemet kaptak és 6 pontot szereztek. Úgy tűnt, a kanadai válogatott döntőbe jutási reményei végleg elszálltak, a mérkőzés azonban még nem ért véget. Az utolsó játékrészt a juharlevelesek egy óriási home run-nal kezdték, majd az addig remekül játszó kubai elfogó, Ariel Pestano hibáját kihasználva újabb pontot szereztek. 8:5-ös kubai vezetés, 2 out, kanadai futók a 2-es és 3-as bázison. Ekkor következett a csereként beállt Kevin Nicholson, aki akkora bombát eresztett meg a bal külső mezőre, hogy a nézőtérnek a baseball-sapkát rally cap üzemmódban hordó része egy emberként ugrott fel a stadionban. Sajnos hiába… A lelátóról home run-nak tűnő ütést Frederich Cepeda, a kubai bal külső védő hihetetlenül látványos mozdulattal, a falra felugorva, mintegy 30 cm-rel a kerítés teteje alatt lehalászta a levegőben.

Egy elhagyatottnak tűnő partszakaszon, hálózsákokban eltöltött néhány órai alvást követően másnap újra kilátogattunk a baseball-stadionba, ahol még lehetett jegyet kapni a Japán-Kanada bronzmeccsre. Az előző napi remek forma ellenére az észak-amerikaiak nem nagyon találtak megfelelő ellenszert a japánok gyorsaságára és a rengeteget alkalmazott bunt-ra, így az ázsiaiak 11:2-es győzelmükkel biztosan zsebelték be az olimpiai bronzérmet.

A döntő sem hozott különösebb izgalmakat. A kubaiak remek dobóiknak köszönhetően (Norge Luis Vera, Adiel Palma, Danny Betancourt) végig kezükben tartották a meccset, amelyet végül 6:2-re nyertek a korábbi MLB All Star elfogóval, David Nilssonnal felálló ausztrálok ellen.

a kubaiak örömmámorban
Örömmámorban a kubaiak

a nézőtéren az ÓBF
Fotó az IBAF honlapjáról: A nézőtér első sorában az ÓBF tagjai

Az eredményhirdetés után újabb 30 órás zötykölődés várt ránk, de ez már senkit sem aggasztott. Hatalmas élménnyel lettünk gazdagabbak: élvezhettük az Olimpiát végül mégis sikeresen megrendező görögök vendégszeretetét (bármely sporteseményre szóló belépővel ingyen lehetett igénybe venni a tömegközlekedést, a stadionban sem a turisták kifosztása volt a cél, egy üveg kóla 1, egy korsó sör 2 €-ba került), és a világelit szintjét elérő, de legalábbis azt megközelítő baseball-meccseket láthattunk.

A következő túrára sem kell sokat várni. 2005. szeptember 3-17. között rendezik Hollandiában a Baseball Világbajnokságot (www.wkhonkbal.nl), ahol 18 (!) ország válogatottja küzd meg egymással, köztük természetesen Kuba, Japán, és az azóta néhányunk személyes kedvencévé előlépett Kanada.

Képek a baseball.hu-n találhatók még.

6 thoughts on “ÓBF on tour 2004

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük