A rangadó

Óbuda Brick Factory – Jánossomorja Rascals 8:4

Vasárnap rangadót rendeztek az NBI-ben. A Brick Factory látta vendégül a Rascals csapatát. Ragyogó idő, sok néző, két lelkes csapat jellemezte az összképet. Megvolt tehát miden, ami egy kellemes baseball délutánhoz kell. Azaz, hogy csak majdnem minden…

minden porzik
Majdnem dupla játék

Valamivel a mérkőzés előtt érkeztem, hogy legyen még ülőhely a pálya környékén. Érdemes volt sietnem, mert nem sok hely maradt a kezdés időpontjára. Szépen lezajlottak a bemelegítések, és már majdnem bemondták a „Play ball!”-t, amikor szemet szúrt, hogy nincs aki bemondja. „Jól kezdődik” – gondoltam, de rutinos baseballmeccsre járó lévén, nem izgultam, hiszen volt már olyan, hogy késett a bíró. Némi telefonálgatás után aztán kiderült, hogy nem késik, hiszen ahhoz el is kellett volna indulni. De nem indult útnak senki, hogy levezesse ezt a mérkőzést, így hiába a teltház, hiába a két lelkes csapat és a jó idő, a mérkőzés nem kezdődött el.

Meccsre amúgy mindig kicsit késve szoktam érkezni, hogy ne kelljen olyan helyzetbe kerülnöm, amibe kerültem most hétvégén. Ugyanis ha nincs játékvezető, akkor a nézőtérről kezdenek el toborozni bírókat. Mivel kifejezett célom volt, hogy nézzem a meccset, és ne vezessem, tudtam, kellemetlen percek következnek. És következtek is. Elindult a &#8222Lécci, lécci!&#8221, meg hogy a baseballért meg ilyenek. A vége az lett, ami ilyenkor mindig, hogy kimentem meccsre, majd e közjáték után én éreztem magam szarul, hogy mekkora szemét vagyok.

A helyzet aztán megoldódott. A MOBSSz főtitkára, Vida Péter érkezett, és mentette meg a mérkőzést. Ő lett a játékvezető.

Most már minden összeállt, igaz 1 órás csúszással, de elkezdődhetett a meccs. Az óbudai védelem egyértelműen Zalabaira bízta magát. Ő pedig hozta az elvárt teljesítményt, és szépen elkezdte kiszórni a Rascals támadóit. Három gyors out után helycsere. Némi meglepetésre nem Nagy Krisztián kezdett a vendég oldalon dobni, hanem Varsics Tamás, aki elég nehezen találta meg a fonalat. Lehet, hogy az elhúzódó bemelegítés miatt, de nem tudott a zónába dobni. 3 séta egymás után, és máris tele volt a pálya futókkal. És jött Jorge Fernandez, aki nem egyszer ütött már home run-t. Most azonban nem volt elég ügyes, és „csak” egy feláldozott fly out-ot produkált. Aztán újabb séta, majd megszületett az első hit is Lázár Valentin jóvoltából, ami még egy pontot eredményezett a Téglagyáriaknak. Aztán Varsics bemelegedett, és két strike out-al lezárta az első inninget.

Fernandez diving catch kísérlete
Fernandez sikertelen diving catch kísérlete

A második játékrész nem hozott pontot egyik csapatnak sem, ütés sem igen volt. A harmadik játékrészben aztán megtört a jég, és a Rascals Kiss Szabolcs révén megszerezte az első base hit-jét. Aztán Borsándi Balázs duplájából be is húzhatták az első pontjukat. Az ütés nem ment túl messzire, az óbudai Fernandez előre kellett, hogy sprinteljen érte, de nem ért oda időben, ezért egy diving catch-el (vetődéses elkapás) próbálkozott, ami sikertelen volt, a labda meg szépen továbbgurult » 2:1 lett az eredmény, joggal gondolhattuk, hogy most lesz aztán izgi a dolog. A kedélyeket gyorsan lehűtötte aztán az inning második fele. A Rascals dobója ismét az első inningbéli formáját hozta, és addig sétáltatta a BF ütőit, hogy szépen megteltek a bázisok. A 4. elsétáló ütő pedig már egy pontot ért az Óbudának. Aztán ütéshez következett Lupták Péter, aki eddig nem ütött túl jól a szezonban. Két out, tele pálya, szóval izgis szituáció. A dobás jött, Lupták pedig a center field irányába ütött. A védő kicsit elszámította a dolgot, túlságosan előre futott, hiszen ha sikerül elkapnia a labdát levegőben, akkor egy ponttal megússzák a dolgot. De mivel nem sikerült elkapni a labdát, így sokkal több időt vett igénybe a visszajuttatása, ezért Lupták egy sima triplát futott, maga előtt pedig betolt három pontot » 6:1.

Lupták triplát fog ütni
A pontok felét beütő Lupták Péter triplára lenget

Lassan elérkeztünk aztán az ötödik inninghez, ahol az új versenykiírás értelmében már dobócserékre lehetett számítani. A Rascals váltott előbb, és Varsics helyét Nagy Krisztán vette át. Jöhetett tehát a „Tedd be neki, Kuki!” kiabálás a somorjai oldalról. Kuki betette – bár ne tette volna! –, hiszen a remek napot kifogó Lupták ellen nem ez volt a legjobb megoldás. Most egy duplát sikerült ütnie a tavaly még Astros színekben szereplő játékosnak. Ütése pedig újabb pontot ért » 7:1.

A hatodik inning elején aztán a BF is dobót cserélt. Az egyszerűen csak Kígyónak becézett Xiong Xiabo léphetett fel a dombra. A tavalyi év legjobb dobója ellen kellett tehát tovább támadnia a Rascals csapatának, ami valljuk be nem túl biztató dolog. Nem is sikerült túlzásba vinniük a dolgot, de mivel közeledett a mérkőzés vége, mindent egy lapra feltéve kellett a Somorjának támadni. Kuki stabilizálta a védelmet, így az volt a feladat, hogy pontot, pontokat szerezzenek a vendégek.

A hetedik inningben egy újabb Borsándi, Kiss-„összjáték” után újabb vendégpont, amivel 7:2-re tudtak felzárkózni a jánossomorjaiak, majd egy védelmi megingást is jól használtak ki a 8. elején és újabb két pontot szereztek. Ennek köszönhetően egyre izgalmasabb lett az állás, hiszen már 7:4 volt az eredmény. A nyolcadik alján aztán újabb BF pont született, ami Andó József nevéhez fűződik. Az utolsó inninget 8:4-el kezdték a csapatok.

A Brick Factorynak három out hiányzott a mérkőzés megnyeréséhez, és az „öreg” Kígyó nem is adott nagy sanszot arra, hogy változzon az eredmény. Egy strike out és két ground out után befejeződött a mérkőzés, a végeredmény 8:4 az Óbuda Brick Factory javára.

Baseball-kuriózum is volt a mérkőzésen, hiszen a Rascals jobbkülsőse, Szűcs Géza, egy ground out-ot hozott össze egyesen, ami annyira azért nem gyakori dolog. Egy guruló labdát fogott el a külső mezőnyben, majd remek felismerését tettekre váltotta, és a tőle 30–40 méterre álló egyes védőhöz passzolt. E remek jelenet további pontoktól mentette meg a Rascals csapatát, így joggal kapja a Play of the Day címet. A meccs statisztikája a baseball.hu-n tekinthető meg, még képek pedig ugyanott a galériában.

9 thoughts on “A rangadó

 1. szenyo

  Akkor olyan Nemzeti Sportosan, Fény és árnyék:
  Fény:
  -jó hangulat
  -csapatok maximálisan partnerek voltak a bíróval
  -5-6 strike-ball tévesztés,de ennyi simán belefér
  Árnyék:
  -bíró nem küldés
  -talán egy vitatott szituáció volt, egy catcher interference, aminél kicsit úgy éreztem, hogy a Roberto kidumálta magát belőle…

 2. Balu

  Remek cikk! A fény és árnyék szintén ok!
  A legrosszabb ha két strike után tévedsz a strike témában és utánna kapsz egy hit-et attól aki már out lehetne. 🙁 , de hát ez a sport!
  A robi beszélőjével meg nincs baj!! :)) Az INT megvan fotón is most Óvunk. :)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük