Rossz évszázad, avagy Billy a kecske bosszúja

050428orvaloverall1908c

Orval Overall nagy formában volt. Három basehit-et engedélyezett egész meccsen. Boss Schmidt mégis elszántan nézett szembe vele. Tudta, ütnie kell: most vagy soha. És jött a labda. Schmidt minden erejét beleadta az ütésbe, de a labda felvágódott az ütőjéről az égbe. A vendég csapat játékosai felugráltak a kispadról, miközben a catcher könnyed mozdulattal emelte fel kesztyűjét, amibe a labda egy pillanattal később beleesett.
A CUBS VILÁGBAJNOK!
A CUBS VILÁGBAJNOK!
Az időpont: 1908. október 14.
A Chicago Cubs ekkor nyerte meg utoljára a bajnokságot.

Pedig az 1908-as World Series-ben a Cubs nem is játszhatott volna, ha nincs egy furcsa eset szezon közben. A Cubs a New York Giants ellen játszott, a Giants támadott 2 out-nál, és egy basehitből látszólag bejött a győztes pont, de Fred Merckl egyesről nem futott kettesre, ahogy az akkoriban szokás volt, és a second base umpire outra tette. Így a mérkőzés állása továbbra is döntetlen maradt, és folytatni kellett volna a meccset, de mivel a közönség elözönlötte a pályát, a mérkőzést újra kellett játszani a szezon végén. Ezt a meccset a Cubs nyerte, és ezzel a győzelemmel jutott be a World Series-be.

Sokan állítják, hogy ez a ki nem érdemelt bajnoki cím az oka annak, hogy a Cubs nem nyert több bajnok címet.

050428curseofthebillygo

Pedig lett volna esélyük növeli bajnoki címeik számát többször is: 1908-2004 között hétszer játszottak nagydöntőt, de minden alkalommal kikaptak. Igaz utoljára 60 évvel ezelőtt, 1945-ben jutottak be a fináléba, de az emlékezetes maradt minden Cubs szurkoló számára. A negyedik mérkőzésre az összesítésben 2:1-re vezető Chicago otthonában került sor, mikor egy helyi szurkoló úgy döntött, magával viszi kecskéjét a meccsre. De mivel nem engedték be, haragjában megátkozta a csapatot, innen ered Billy, a kecske átka (Billy Goat Curse). A mérkőzést is, és a Világbajnoki Sorozatot elvesztette a Cubs.

Habár ezt bizonyítani természetesen nem lehet, de a közhiedelem szerint ez az esemény volt az, aminek a Chicago gyenge, és kifejezetten peches szereplését köszönheti az azóta eltelt időszakban, annak ellenére, hogy több Hall of Fame szintű játékos koptatta a Wrigley Field zöld gyepét. Többek között: Hack Wilson, aki az egy szezonban elért legtöbb RBI (191) rekordját tartja a mai napig.

050428hackwilson

Vagy Ernie Banks, az első shortstop, aki nemcsak a védekezésben jeleskedett, hanem a támadásban is kulcsszerepet játszott: 512 home run-jával jelenleg is első a shortstopok rangsorában. Teljesítményével megváltoztatta a shortstop szerepéről kialalakult általános véleményt, utat nyitva ezzel olyan játékosok számára, mint a szintén Hall of Fame játékos Cal Ripken Jr., vagy napjaink sztárjai: Alex Rodriguez, Nomar Garciaparra, Miguel Tejada. De játszott itt Rogers Hornsby (2b), Billy Williams (of), Ferguson Jenkins (sp), Ron Santo (3b), Ryne Sandberg (2b), Milt Pappas (sp), Andre Dawson (of) is, és még hosszan lehetne folytatni a karrierjük során kiemelkedő teljesítményt nyújtó Cubs játékosok felsorolását, akik nem jutottak el a nagydöntőig, de inkább térjünk vissza Billy kecske átkához.

Nos, az nyilvánvaló hogy 60 évig fenntartani egy hiedelmet nem lehet, csak akkor, ha az események ezt folyamatosan táplálják. És olyan eseményből volt bőven, amelyet utólag az átok számlájára írnak. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

1969: A Cubs augusztus végén meggyőző előnnyel vezette a keleti főcsoportot, és mindenki elkönyvelte, hogy a Cubs biztosan jut a nagydöntőbe. Mindenki, kivéve talán a New York Mets. Sőt, ők biztosan nem úgy gondolták, mert behozták a Cubs-ot és mindenki megdöbbenésére megnyerték az alapszakaszt, majd a bajnokságot.

1984-ben a Cubs újra bejutott az NL döntőbe,ahol esélyesként vezetett is 2:1-re összesítésben a San Diego ellen, a három nyert mérkőzésre játszott sorozatban, mégsem jutottak be a nagydöntőbe. Az utolsó két mérkőzést drámai körülmények között vesztették el.

050428stevebartman

Legutolsó alkalommal – 2003-ban – öt out-ra voltak a World Series-től, mikor egy Cubs szurkoló, név szerint Steve Bartman, szinte Moises Alou kesztyűjéből vette ki a labdát.
Ezt követően a Cubs 3:0-ás vezetésről kapott ki 8:3-ra, majd elvesztették a a hetedik mérkőzést is hazai pályán.

Elgondolkodtató, hogy lehet-e egy hiedelemnek hatása egy profi csapat játékára. A baseball játékosok közismerten babonásak, de befolyásolja-e ez a játékukat? A válasz: nem valószínű. Mégis, míg a Cubs nem nyer újabb bajnokságot, az “átok” ott fog lebegni a csapat fölött, és a szurkolók továbbra is “kedvenc” szlogenjüket fogják mondogatni: Majd jövőre.

15 thoughts on “Rossz évszázad, avagy Billy a kecske bosszúja

 1. csabiNAT

  Amióta A-Rod Yankees mezben lép pályára, azóta bizony csak a 3-as vedő szerep jut neki. Igaz, ez semmit nem von le nagyszerű teljesítményéből, csak hát most már nem SS.

 2. Brecsi

  Már látom az új cikket:))) Jeter miatt feloszlott az Emigrants…
  A dobó és a catcher annyira összevesztek azon, hogy Jeter SS-e vagy nem, hogy ….

 3. Inter

  Akkor olvasd végig ezt a kettőt:

  http://espn.go.com/mlb/columns/neyer_rob/1415713.html

  http://www.booklocker.com/books/1243.html

  idézek:

  “Is Jeter the worst defensive shortstop in the major leagues? Maybe he is, maybe he isn’t. There is some evidence to suggest that he is, but I’m sure there’s evidence to suggest that he isn’t, too. My point is that there’s no evidence to suggest that he’s an outstanding defensive shortstop, or even a good one.”

 4. Inter

  Amúgy 2001 óta a Fieldig pct-k: .974, .977, .968, .981, .981

  Ettől nem lesz valaki great defensive shortstop 🙂

 5. Dini

  Hello!

  Tök jo az oldal!NAgyon tetszik!!!
  Ezekhez a baseball babonákhoz nekem mint szentendreinek is lenne egy hozzászolásom…szal az van hogy amikor szentendre nem bajnok kb az elmut 10év során akkor a Yankees sem az…Amikor mármár biztos volt hogy bajnokok lesznek az arizona ellen amikor felalták 3-1es hátránybol 3vagy4 éve akkor szentenre épp bajnoknak készült de kikaptunk kanizsátol…és a Yankees se nyerte meg a 7.meccset…és ezt alá is tudjuk támasztani adatokkal…ha valakit érdekel akkor szivesen összedobjuk a sztorit….

 6. Pingback: Amerika leghírhedtebb szurkolójának szomorú története | Urban Legends

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük