A Birodalom bukása?

…that this is terrible for baseball, one team gobbling up all the talent and set to enter the season with almost a $200 million payroll. You can call the Yankees the Evil Empire.

Ugyan nem erről akartam írni, de kénytelen vagyok, mert nem tudok szó nélkül elmenni a Yankees idei teljesítménye mellett.

Ez az írás tavaly októberben a Sportportálon megjelent A birodalom hanyatlása c. cikkem folytatása is lehetne. (a link sajnos azóta mehgalt, szerk.) Ott elemeztem a Yankees lehetséges mélyrepülését, de arra azért én sem számítottam, hogy ilyen gyorsan bekövetkezik.

május 8. » New York Yankees: 12 győzelem / 19 vereség !!!

Ugyan a tegnapi, Oakland elleni győzelmükkel és a Tampa Bay vereségével elkerültek a keleti csoport aljáról, – te jó ég ezt még leírni is hihetetlen –, de egyenlőre minden idők egyik legrosszabb Yankee szezonja felé tartanak. Az Yankees a maga 206 millió dolláros költségvetésével csak két csapatot tud megelőzni a tabellán. A liga két legalacsonyabb költségvetéssel gazdálkodó csapatát, a Tampa Bay Devil Rays 38 millió dollárt, míg a Kansas City Royals 37 millió dollárt fizet játékosainak ebben a szezonban. (forrás ESPN)

Igaz ugyan hogy még csak május elejét írjuk, de mint tudjuk, az áprilisi győzelmek és vereségek ugyanannyit érnek a végelszámolásnál, mint a szeptemberiek. És G. Steinbrenner, a Yankee Birodalom mindenható ura szintén így láthatja, mert a Yankee szokásokkal szöges ellentétben, már ami a sajtó felé való viszonyukat jellemzi, Steinbrenner nyílvánosan kritizálta a csapat teljesítményét.

Említettem előző cikkemben, hogy a hanyatlás jelei már mutatkoznak, de hogy ilyen gyorsan teljes szétesés fenyegesse a csapatot, az George Steinbrenner legsötétebb rémálma. De vajon mik azok az okok, amik ezt a minden New York-i, sőt minden baseballrajongó számára, még az olyan Yankee-ellenes rajongók számára is mint én, tarthatatlan helyzetet előidézték? Nos a válaszom egyszerű:

Maga GEORGE STEINBRENNER !!!

050508napoleon

Az, hogy minden csapatvezetési döntésbe beleszól, és ezzel sokszor kész helyzet elé állítja a vezérkart, teljesen ellehetetleníti a működésüket. Mert ugye ki mert volna szólni Napoleónnak Waterloo-nál, hogy: Főnök, rosszul álltunk fel! Senki. És Steinbrenner a Yankees Napoleónja. Példának okáért ott a játékosigazolás, ami elméletileg a menedzser feladata lenne konzultálva a szakvezetővel, esetünkben Joe Torre-val, aki ligaszerte elismert szakember. Ők tökéletesen alkalmasak arra, hogy a megfelelő döntést meghozzák, mégis Steinbrenner az, akinél a végső döntés van. És ez meg is látszik, hozzá nem értése leginkább a dobójátékosok kiválasztásánál mutatkozik meg. Kikről is beszélünk? Jaret Wright tavalyi jó szezonja nagyrészben köszönhető Leo Mazzone-nak, a Braves dobóedzőjének, aki hosszú évek óta csodát tesz a keze alá került dobókkal. És itt van Carl Pavano, akit a Montreal kért el a Boston-tól akkor, amikor átküldték Pedro Martinez-t, és akinek a tehetségét soha senki nem vonta kétségbe, de a 2004-es szezonig nem tudta azt kamatoztatni. És George S. 61 millió dollárt adott nekik 4 évre, annak ellenére hogy csak egy jó szezont tudnak felmutatni!

És itt van még Kevin Brown és Randy Johnson. Az a hitetlen megszállottság, ahogy Yodát megszégyenítő korba lépő szupersztárokat szerződtet, azzal a meggyőződéssel, hogy sok szupersztár egyenlő bajnoki cím, a teljes összeomlást idézi elő. Habár meggyőződésem, hogy Randy a szezon végére a liga legjobb dobói között lesz, ez mégsem lesz elég, és nem igazolja az idei szezon öt kezdődobójára költött 64 800 000 dollárt!

050508pitching Viszont felvetődik a kérdés, ha a pénz nem számít, akkor miért nem azokat szerződteti akiknek sikereik voltak Yankees játékosként. Gondolok itt Andy Pettitte-re, David Wells-re vagy Jon Lieber-re. Talán sok pénzt kértek? Nem. Yankee-pénzzel mérve semmiképpen. Mi lehet a megoldás? Újabb öregedő szupersztárok igazolása! Mert Steinbrenner-nek más lehetősége nincs. Nem lennék meglepve, ha nyáron Roger Clemens újra csíkos mezben kergetné kétségbeesésbe az Amerikai Liga ütőjátékosait. De nehéz lesz bármilyen trade-t kivitelezni, Steinbrenner ugyanis elcserélte az összes valamirevaló farmcsapatbeli játékosát. Ráadásul erős farmcsapatok nélkül nem tudja a csapatot újraépíteni, csak feltölteni szabadlistás játékosok igazolásával.

A csapatépítés ezen módja csak ideig-óráig alkalmazható, és előbb-utóbb dugába dől. Ez egy ördögi körforgás, aminek a vége a Birodalom bukása.

3 thoughts on “A Birodalom bukása?

  1. Fighting

    Kellett ez a cikk?!
    Erre most rögtön a második 0-ás meccset csinálja a Yankees dobósorra egymás után!:))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük