Hétvégi beharangozó

050420-beharangozo

Az ember elég nehezen ír szabadtéri sportról beharangozót úgy, hogy közben egész nap ömlik az eső. Bár az időjósok a hétvégére már szép időt ígérnek, így bízzunk abban, hogy nem maradnak el mérkőzések. Rangadónak most sem leszünk híján, mind az első-, mind a másodosztályban rendeznek „izgi” meccseket. Hogy mást ne mondjak, a sokak által várt Óbuda – Jánossomorja mérkőzésnek most lesz a revansa. Akkor tehát nézzük, mit hozhat a hétvége…

NB I

JÁNOSSOMORJA RASCALS (2-5) – ÓBUDA BRICK FACTORY (5-1)
szombat 12:00

Ismét nagy összecsapásra számíthatunk, csak úgy, mint az előző meccsen. (Akkor 8:4-re az óbudaiak nyertek.) A Jánossomorja jelenleg elég rossz szériában van, hiszen Szentendrén két vereséget is összeszedtek, előtte pedig Nemesvámoson sem úgy játszottak, ahogyan elvárható lett volna tőlük. Sőt, ha a nemesvámosiak utolsó felállása jobban sikerül, akkor még ki is kaphattak volna. (Tele pálya, két out, 16:15 a Rascalsnak). Bizakodásra adhat okot viszont, hogy a szentendrei első meccsük eléggé szorosra sikerült, sőt sokáig vezetett is a Rascals. A második meccsről most inkább ne beszéljünk, az eredmény sok mindent elárul, 33:7-re kaptak ki. A ‘somorjai csapat ütőátlaga jelenleg .313-as, ami nem mondható rossznak, viszont dobásban a csapat ERA* 8,91-es ami eléggé magas. (Ebben még a két szentendrei meccs nincs is benne, ami tovább növeli majd ezt az eredményt.)
Az Óbuda a szombathelyi kisiklás óta magabiztosan gyűjtögeti a győzelmeket, sorozatban már 5 sikeres mérkőzést tudhatnak a hátuk mögött. A mérkőzésre nem vihetik magukkal Jorge Fernandezt, aki pont az odavágón szenvedett vállsérülést. Az orvosi diagnózis pedig nem sok jót ígér Jorge további szezonját illetően, mindkét vállában porcleválást találtak, így ezen a héten műtik, majd minimum 3 hónapos kényszerpihenő következik. Nagy érvágás lehet ez a Brick Factorynak, hiszen Jorge eddig .600-as ütőátlaggal rendelkezik, és 12 pontot (RBI) ütött be. A csapat-ütőátlag nem mutat nagy különbséget, hiszen a BF jelenleg .314-es összesített adattal bír. Ami viszont mellettük szól, az az ERA, ami 3,41 eddig, és ebből is kiemelkedik Kalocsai Balázs 0,47-es adata (4 meccs, 19,3 inning).
A mérkőzésen ismét nagy harc várható. A Jánossomorjának az előző meccshez képest igen csak fejlődnie kéne ütésben, hiszen azt a mérkőzést egyértelműen a támadójáték hiánya miatt vesztették el. A kapott 8 pont annyira nem sok, viszont a 4 ütött elég kevés. Ha az Óbuda hozza a megszokott dobóteljesítményét, akkor simán kiszórják a Rascals támadóit. A lényeg, hogy jó kis mérkőzés lesz, aki arrafelé jár, feltétlenül nézze meg!
A végén azért tippelnék is, méghozzá az Óbuda Brick Factory győzelmét.

» * ERA – Earned Run Average, kiérdemelt pontátlag. Azt jelzi, hogy egy dobó 9 inning alatt átlagban hány olyan pontot kap, amiben nincs hiba, tehát csak a dobón múlik a pont megszületése.

» Jánossomorja Rascals – Óbuda Brick Factory 8:14

SZOMBATHELYI ANYASZOM. (4-0) – SOPRON WESTWIND (0-5)
vasárnap 14:00

Az elmúlt évek egyik szuperrangadója volt ez a párosítás. Soha nem lehetett tudni, melyik csapat kerül ki győztesen. Ez a tendencia viszont az idei évben már nem működik. A Szombathely jelenleg veretlen, és bajnoki győzelmi álmaik vannak, míg a Westwind felé egyre jobban közelít az NB II-ben való szereplés. Az Anyaszomorítók sikerei jelenleg a dobósoruknak köszönhető, bár a .404-es csapat-ütőátlag is nagyon jó, de ha ehhez hozzávesszük, hogy a csapat ERA-ja 0,64 (!!!), akkor jól látható, hogy a Sopronnak esélye sincs. A Westwind idén csak .216-os ütőátlagot produkált eddig, ami eléggé gyengécske, és ha hozzáadjuk a dobók 10,29-es ERA teljesítményét, siralmas kép tárul elénk.
Jelenleg semmi nincs, ami a Sopron mellett szólna, ezért nem is szaporítom tovább a szót, és tippelek egy sima Szombathelyi Anyaszomorítók győzelmet.

» Szombathelyi Anyaszomorítók – Sopron Westwind 17:1

NAGYKANIZSA ANTS THÚRY (2-6) – NEMESVÁMOS SHARKS (0-6)
vasárnap 10:00

A kisebbik kanizsai csapat fogadja a nagyobbik nemesvámosi csapatot. A győzelemre mindkét csapatnak nagy szüksége van, hiszen ha a Sharks most is kikap, akkor szinte biztos, hogy jövőre két csapattal indul az NB II-ben. A Thúry, ha nyerni tud, akkor elég nagy lépést tesz az osztályozós hely felé, ahol ugye már minden lehetséges.
A statisztikai mutatói egyik csapatnak sem túl jók. Ütésben .218 a Kanizsa, míg .159 a Nemsvámos mutatója. Dobásban is a Kanizsa a jobb, de mindkét csapat eléggé magas számokat tud csak. 7,93 – 10,17 a Kanizsa javára az ERA-verseny. Ami a Nemesvámos ellen szól, az az, hogy a védelmük eddig 50 hibát szedett már össze, ami nagyon magas szám. Meccsenként közel 10 hiba, és ez többnyire 10 ajándékpont az ellenfélnek. A Nagykanizsa védekezése jelentősen jobb, és szerintem ez a mérkőzés megnyeréséhez elég is lesz nekik. Tippem, tehát Nagykanizsa Ants Thúry győzelem.

» Nagykanizsa Ants Thúry – Nemesvámos Sharks 7:10

NB II

BÉKÉSCSABAI VILLÁMOK (4-1) – HUNGARIAN ASTROS (5-0)
szombat 13:30

Az NB II bajnoki címéért folytatott küzdelem újabb nagy állomása ez a mérkőzés. Ha nyer az Astros, akkor szinte teljesen lerázza az üldözőket, ha kikap, akkor viszont újra nyílt lesz minden. Természetesen egy esetleges Astros siker sem dönti még el a bajnokságot, hiszen hosszú még a szezon. A Békéscsaba a múlt héten egy nagyobb pofonba futott bele Debrecenben, amire azért ők sem számítottak (19:6 a Debrecen javára). Statisztikát itt nem is mondanék, hiszen jelentősen változni fognak az adatok, ha ennek a meccsnek a jegyzőkönyve megérkezik. Annyi biztos, hogy a csabai dobók most nem fognak gálaelőadást tartani, hiszen az Astros támadósora eléggé erős, közel .500-as csapat ütőátlaggal (.485). Ráadásul presztízscsata is lehet a dologból, hiszen az Astros azt akarja megmutatni, hogy helye lenne idén is az NB I-ben, míg a Békéscsaba bizonyíthatja, hogy nem véletlenül évek óta az NB II legjobbjai. Külön érdekesség, hogy a Villámok kezdeti próbálkozásait az Astros is segítette, és kétszer is részt vett Békéscsabán barátságos mérkőzésen. Most viszont élesben kell megmutatni a két klubnak, hogy mit is tudnak. Egymás elleni mérkőzések ugyan voltak, de annyira régen, hogy azok eredményei nem mondanának szinte semmit, és viszonyítási alapnak is kevesek. Elég annyi, hogy verte már el egymást a két csapat. Mivel ez egy tippelős rovat, ezért megpróbálkozom ezzel is, bár ha az Astros ellen tippelnék, az eléggé bután venné ki magát. Ezért, meg amúgy is Hungarian Astros győzelmet tippelek – és majd teszek is érte.

» Békéscsabai Villámok – Hungarian Astros 9:6

JÁSZBERÉNY STINKY SOX (0-5) – A.E. 424 (0-4)
szombat 11:00

Papíron egyértelmű a mérkőzés végkimenetele, hiszen a Jászberény mindig le tudta győzni a 424-eseket. Ráadásul most ha győznek, akkor megindulhatnak felfelé a tabellán, ami rájuk is fér. A 424 esélyeit az növeli, hogy leigazoltak két, régebben az NB I-ben versenyzett játékost (Korein Attila és Mesztegnyei Krisztán legutóbb a Nagykanizsában szerepeltek). Bár ők kihagytak több szezont is, így kérdéses, hogy mennyire tudnak jól teljesíteni. Azért, mivel egy (két) fecske nem csinál nyarat, úgy érzem, hogy maximum tisztes helytálláshoz tudják csak segíteni új csapatukat. Aztán később talán már győzelemhez is, de előbb nézzük meg mire képesek.
Tippem: Jászberény Stinky Sox győzelem.

» Jászberény Stinky Sox – A.E. 424 15:1

PÉCSI BARBÁROK (0-5) – ÉRD AEROS (1-3)
vasárnap 12:00

Túl sokat erről a mérkőzésről sem lehet gondolkodni. A pécsiek még nincsenek olyan szinten, hogy felvegyék a versenyt a mostanra már jó kis csapattá érett Érd ellen. Marad a játék öröme, és egy esetleges szorosabb eredmény elérése, ami már sikernek is mondható lenne. Az Érd a Jászberény legyőzésével megmutatta, hogy idén már erős középcsapatként kell velük számolni, és nem lennék meglepve, ha ezen túl is begyűjtenének egy-két komolyabb skalpot. A tippem egyértelmű Érd Aeros győzelem.

» Pécsi Barbárok – Érd Aeros 14:27

EMIGRANTS SE (1-3) – DEBRECEN DYNAMITES (3-2)
vasárnap 11:00

Szintén elég egyértelmű a helyzet. A Debrecen, ha nincsenek létszámproblémái, akkor az egyik esélyese a bajnoki címnek. Az Emigrants újonccsapat, akik azért a vége felé fognak még meglepetéseket okozni, de nem most. A Debrecen főleg ütésben látszik lényegesen jobbnak, és ez ebben a sportban nagy előny. Azért biztos, ami biztos, én kimegyek erre a mérkőzésre, hátha meglepetés születik.
Tipp: Debrecen Dynamites siker.

» Emigrants SE – Debrecen Dynamites 15:16

Mivel ezek az én tippeim, nyugodtan megírhatja más is a sajátját, mondjuk egy sima kommentben.

37 thoughts on “Hétvégi beharangozó

 1. mako G

  EMI-DED vasárnap 11.00 Óbuda
  jv.: HAS

  Bocs, hogy mindig ide írom, de szarakodik a rendszerem és a levlistáról 90%-ban visszadobja a maileket.

 2. Mike32

  A múlt héttel kapcsolatban. A válogatott teljesítményéről csak a végeredmény árulkodik. Az meg nem túl jó. Mi történt? Volt kint valaki? Milyenek voltunk?

 3. Brecsi

  Mike! Ne nyomkodd a frissítés gombot!!!:) A baseball.hu-n 4szer jelent meg ugyan az a baírásod!!!

 4. Balu

  JSS- 424
  Érdekes meccs lesz, mivel ezen a hétvégén Elekes “Pedo” Péter egy kicsit pihen, hogy az Astros elleni találkozón akár meglepetést is okozhasson. De sebaj! Remek alkalom csapatunk 2. és 3.számú (és akár a 4.) számú dobója megmutassa, hogy mikre képes. Sajnos ők még nagyon keveset jutottak szóhoz ( Csík Adrián csak akkor dobott, ha Pedo beparázott, Kovács Balázs- szerény személyem- pedig max. 4 inninget 2 év alatt), de majd meglátjuk, hogy mit alkotnak/unk….(remélem valami nagyot)
  Hajrá Stinky Sox!!!
  Balu

 5. Mike32

  BÉV-HAS

  Hmm. Sokan azt gondolhatják sima liba. Pedig nem, hiszen Bajkó mester ha minden igaz, nem lesz velünk a home plate mögött. Ez a feladat minden bizonnyal rám hárul, aminek egyrészt örülök, másrészt a CS nem mindig megy. Többnyire nem mint igen:) Szóval szoros mérkőzés várható, annak ellenére hogy a csapat ütőátlag nem rossz. Kell még hogy Szenyó elvtárs és a többi domb parancsnok keményen kiszórja az ellenfelet. Nem játszottam sokat a Békéscsaba ellen, azt viszont már tapasztaltam hogy Bozóék nem hagynak szó nélkül semmilyen errort. 🙂 Szóval, ahogy mindenki mondja ilyenkor: Jó mérkőzést! Győzzön a jobbik.

 6. szenyo

  még kócsbá eldönti, hogy egyáltalán játszok-e, vagy dobok-e 😉

  de várom én is a derbyt.
  meg a jövő heti pihentetett Pedóra is nagyon kiváncsi vagyok… 😉

 7. Brecsi

  Szenyo és elvileg én fogunk rendet tenni a csabai támadók között:))) Hogy ki kezd az még titok!!:)

 8. Mike32

  Az az igazság hogy én szeretek Pedoékkal játszani! Náluk mindig jó a hangulat és nagyon kis hajtós csapat…:) Pedo mester készülj!!! :)))

 9. benyo

  mike! ha öccsének fogsz, soha ne rántsd el a fejed! 😉
  (bocsi, nagyon magas labda volt…)

 10. Mike32

  Tapasztaltam…:) Igyekszem nem elugrani előle, bár ezt ő jobban látta…:)
  Szenyo? Mit te gondolol?

 11. szenyo

  azt se tudom miről beszéltek… 😉

  Te csak azzal törödj, hogy a labda a Jeff-be érkezzen….

 12. Mike32

  Jeff mindig résen!!! Amúgy Jeffnek rendesen meg kell hogy dolgoznia ahhoz hogy övé legyen a végén a bogyó…:) Így van vagy így van?

 13. Mike32

  Az Öcsém brutális sebessége is meglepő… Bár ütközni nem jó vele…:)))
  Lehet hogy ezért tud lopni? Az Érdi megmozdulása óta nem mernek eléállni az emberek…:)))

 14. benyo

  ehh, csak annyi, hogy egyszer (meccs közben) összeugrottunk öccsével, mert szerinte a bíró azért nem mondott be egy strike-ot, mert elrántottam a fejem…
  de két év intenzív pszichiátriai kezelés után immár túl vagyok a dolgon. már beszélni is tudok róla. 🙂
  öccse, szorgosan a K-kal és irány aliga szombaton!!!

 15. szenyo

  pedig az strike volt!!!! ;)))
  ha félsz a labdától, akkor minek ülsz a tányér mögé 😉

 16. Lacza

  Szasztok!
  Mit is mondhatnék néktek kedveseim az egy gyík legfontosabb hétvége előtt?!
  Mike: fogj mindent, és emeld a segged időben, hogy blokkolni tudj.
  Szenyó: eridj fiam oszt dobd le a acukat.
  EDZŐBÁ: csak úgy mint eddig.
  Gyermekeim 1 nagy kalappal!

 17. benyo

  csak a gyors labdáktól félek, azok meg ritka vendégek (a plate fölött meg pláne), ha a fireballs védekezik… 😉
  (na, és hány labdádat húztam be a zónába, főleg a szőnyeg bírók előtt, he? a dobott K-id fele engem illett, ez a minimum! :))

 18. Mike32

  Ha már a bíróknál tartunk, azért lehetne egy sima strike zóna tanfolyamot szervezni leendő és meglévő bírók számára…

 19. szenyo

  ” a dobott K-id fele engem illett, ez a minimum! :))”

  ütésben majdnem meg is volt 😉

 20. benyo

  semmi közöm a K-idhoz, hacsak az nem, hogy nem tudtam hazamenni a kettesről miattuk… 🙂

 21. Mike32

  Így van. Én is gratulálok. Megtört a sorozatunk…:) Brühü…:) Azért lehetne vitatkozni néhány dolgon, de ez van. Ki kell bírni jövő hétig, akkor ismét érhet minket egy kis öröm, vagy üröm…:)

 22. csaber

  KÖSZ BRECSI A GATULÁCIÓT!!! bár nem tudom, hogy miért kell állandóan személyeskedni velem kapcsolatban :))))