A Nationals kérői

050531-montreal

Az üres Expos stadion

Ma, május 31-én járt le az az ajánlattételi határidő, amit a Washington Nationals csapatának eladására írt ki az MLB. Kilenc befektetői csoport fizette ki a 100 ezer dolláros foglalót, köztük a Washington Baseball Club (WBC) nevű társaság, aminek egyik prominens tagja maga Colin Powell, volt amerikai külügyminiszter.

Ez a hír olyannyira kicsapta a kezdődő uborkaszezon biztosítékát, hogy még a Blikk is lehozta, pedig egyik ott dolgozó cimborámat idézve: az újság célközönségének valószínűleg sem a baseball, sem a Colin Powell szavak nem jelentenek semmit, ellentétben ugye a Győzike kiborult, az Anikó újra szerelmes vagy a bikinis dudák pavlovi jellegű hívószavakkal.

Néhány – névtelenül nyilatkozó – ajánlattevő elmondta, hogy a csapattal kapcsolatos licensz- és közvetítési jogokat is tulajdonló liga 300 millió dollárról indítja a licitet, és akár 400 millió fölé is szeretnék feltornászni az árat, ez pedig az egyik legmagasabb összeg lenne, amit valaha is fizettek baseball-csapatért. És elképzelhető akár 500 millió dolláros vételár is, ha hozzáadjuk a Mid-Atlantic Sports Network (MASN) nevű szervezetben járó részesedés árát is, ami a csapattal együtt szintén eladó. (Vagy nem. Ezért kellett kétféle ajánlatot is tenniük a jelentkezőknek.)

050531-exposfan

Az 1969-től Montreal Expos néven futó csapatot – itt villantott előszőr nagyot Pedro Martinez a ’90-es évek közepén, aztán meg jól csődbe mentek – a 2002-es szezon előtt vette meg a 29 csapatot tömörítő MLB, majd tavaly egy svunggal áthelyezték a székhelyét Washingtonba, mert onnan meg a Senators költözött el még 1971-ben Texasba, hogy Ranger-ek legyenek, így stadion (RFK) már volt a városban, csak kicsit ki kellett pofozni arra a három évre, amíg fel nem épül a vadonatúj ballpark. A másik hírbe hozott város, Portland így még mindig major ligás csapat nélkül maradt.

A montrealiaknak igen nagyon fáj, hogy MLB nélkül maradtak, a költözés furcsaságairól itt és itt lehet olvasni.

A Baltimore Orioles tulajdonosának, Peter Angelos-nak sem annyira tetszett, hogy – idén nagyra hivatott – csapata kapott egy – legfőképp zsetonális – riválist a szomszédságába (Baltimore és Washington mindössze 60 km-re fekszenek egymástól), ami meg azért vicces, mert az O’s annak köszönheti létét, hogy 1953-ban a Washington Senators elnöke, Clark Griffith beleegyezett abba, hogy a St. Louis Brown visszaköltözzön Baltimore-ba.

De Bud Selig-nek, a liga teljhatalmú elnökének sikerült megnyugtania az ő kicsi lelkét, a MASN, a regionális közvetítési jogokért járó zseton gyűjtőszervezetének a Nationals-re jutó pakettjére is ajánlatot kell tenniük a vevőknek. Vastagon.

Itt tenném hozzá, hogy a baseball-csapat tulajdonosoknál – Ted Turner-t sem a CNN-ért és a TCM-ért szeretjük, bár ezek sem rosszak – már csak egy szimpatikusabb amerikai burzsuj van, ő pedig Hugh Hefner.

A kérők közt nem egy nagyágyú is akad: Stan Kasten, aki az Atlanta Braves elnökeként már bizonyított, Jeff Smulyan, a Seattle Mariners volt tulajdonosa, Jonathan Ledecky, aki a Capitals hokicsapatának volt üzleti partnere, vagy az ingatlanbizniszben utazó Lerner-dinasztia, akik Mike Shapiro-t tervezik alkalmazni. A befeketők 5-6 éve dolgoznak azon, hogy az USA fővárosába visszaköltözzön a major ligás baseball, vagy ahogy Powell is nyilatkozta:

Lehetőségünk nyílt felüdíteni a város életét, ifjú generációkat újra összehozni nemzetünk időtöltésével, és azon vagyunk, hogy minden washingtoni számára hozzáférhetővé tegyük a legjobb baseballt. Ami eddig álom volt, most valósággá válik.

050531-powell

Colin Powell önéletrajzával 6 milliót, előadóhakniján pedig beszédenként 100 ezer dollárt keres, de a baseball-bizniszhez inkább csak az arcát adja, nem az aprópénzét.

Powell üzlettársai sem akárkik, Jeff Zients és Fred Malek amelett, hogy még a főiskoláról ismerik Powellt, a Texas Rangers kisebbségi tulajdonosai voltak abban az időben, amikor a fő tulajdonosi csoport tagja volt – és még ivott keményen 😉 – George W. Bush, a jelenlegi elnök. A Nationals 22 ezer bérletesének neve mind szerepelt azon a listán, amit a WBC gyűjtött a lobbizásához, hogy ismét Nemzeti Ligás csapata legyen a városnak.

A polgármester, Anthony A. Williams természetesen el van ájulva a Generális színrelépésétől, és ha a WBC vehetné meg a Nationals-t, akkor Powell lenne az első afro-amerikai baseball-tulajdonos az MLB-ben.

Selig azonban kijelentette, hogy csak olyan tulajdonost tud elfogadni, aki hasonló szemszögből tekint a játékra, mint ő maga – például nem emeli a fizetéseket a csillagos égig. A liga mielőbb szabadulni akar a csapattól, mert masszívan csak vitte a pénzüket, elemzők szerint azonban ha megköttetik a biznisz, akkor az MLB is jól jár – hiszen potom 120 millióért vették három éve, az új tulajdonos pedig egy idén már 20 milliót fialó, és egy 500 millió dollárból épülő ballpark-ban játszó csapatot vásárolhat meg. Az üzletet még a júliusi All Star-gála előtt nyélbe szeretnék ütni, bár az eredeti tervek szerint a Nationals-nek már tavaly decemberben el kellett volna kelnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük