Kuki betette – de bement-e?

Jánossomorja Rascals – Szombathelyi Anyaszomorítók 7:8

Ha vasárnap délután az emberre rátörnek mazochista hajlamai, odakint 34°C van árnyékban, rögtön kínálja magát, hogy elinduljon baseball-meccsre. Így is tettem, és mint később kiderült, nem is volt ez olyan rossz döntés.

Skoda Favorit
Skoda favorit

Szóval irány a jánossomorjai baseball-pálya, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy a pályán már folyik a mérkőzés, pedig én azt hittem, korán érkezem. Aztán hamar tisztázódott a félreértés, hiszen csak a serdülőbajnokság utolsó mérkőzése folyt, ahol éppen a Rascals utánpótlás aprította az érdieket. Elfoglaltam helyem a fedett – mondom fedett! – lelátón, ami ilyenkor egy áldás, és türelmesen vártam. És a várakozás meghozta gyümölcsét, megérkezett Lajos bá’ a Dominó büféből, ami biztos jele annak, hogy kezdődik a mérkőzés.

A Rascals-nál Varsics Tomi kezdett a dombon, és két strike out között be is engedtek két pontot a hazaiak. Nem úgy a szombathelyiek, akik biztos védekezéssel nullára hozták az első inninget. Csakúgy a másodikat és a harmadikat is, amiben aztán már a hazaiak sem engedtek több pontot, annyi különbséggel, hogy míg az Anyaszomorítók igyekeztek üresen tartani az alappontokat (ami többé-kevésbé sikerült is), addig a hazaiak ragaszkodtak ahhoz, hogy tele pályánál csinálják meg az out-okat. Ez viszont felettébb kockázatos tevékenység, ami aztán a negyedik inningben meg is bosszulta magát, és máris 8:0 lett az állás, mivel a vendégek továbbra is kitűnően védekeztek. Bár látszólag minden ütés pont emberhez ment, aki játszott már baseballt az tudja, ez még önmagában édeskevés lenne az out-hoz.

Aztán következett az, amire már többen is vártak a nézőtéren, hogy a Kuki betegye nekik. Mármint hogy a labdát. Csere következett a Rascals-nál a dobó pozícióban, és mint később kiderült, ezzel be is fejeződött a szombathelyiek pontgyűjtése. Csakhogy önmagában ez még nem sokat segített volna a hazaiakon, ha nem történik változás a támadásban is. Azt nem tudom megmondani, hogy csak a dobó fáradt el, vagy az ütők is megtáltosodtak, de az biztos, hogy a védelem is elvesztette magabiztosságát, és ez 4 gyors Rascals-pontban nyomot is hagyott az eredményen. Mivel 5 inning úgyis lement, dobócsere következett a vendégeknél is. Aztán két gyors 0:0-ás inning, és máris a nyolcadikban voltunk. Kuki persze továbbra is betette, és ha néha el is ütötték, a védelem azt elintézte. Mint ahogy Varsics Tomi (közben már a leftfield-en) is levadászott egy flyball-t itthon ritkán látható vetődéssel. Igaz, hogy érvénytelen területen, de hát ez a bírón kívül mindenkinek out. El is szabadultak az indulatok – nem utoljára a mérkőzésen–, de a bíró hajthatatlan, az ütő tovább próbálkozhat.

Jött is a harmadik strike, ami a földet érintve jutott az elkapó kesztyűjébe, aki jó dolgát végezve, biztos ami biztos, kiérintette a ütőt. Ezt az ellenfél zokon vette, és a bíró is megtámogatta egy, az elkapónak szánt kiállítással. Na, itt aztán nem a legszebb megjegyzések kíséretében vitatták meg az esetet, és végül mindenki folytathatta.
De a java még hátravolt.
Jöttek a hazaiak támadni, záporoztak az ütések, egy feláldozásos repülős labdával máris 8:5. Aztán két out-nál futó kettesen, hármason, Kuki zúzott egyet a right field-re, és máris két pont bent van. Kuki a kettesen, aztán a hármason, és hazafelé tart, hogy egy oly ritka dolgot érjen el, mint a running home run. És haza is ért, csakhogy a bíró ezt valahogy mégsem érzékelte, illetve egészen pontosan nem így értékelte. Hosszú percekig hozzátartozók emlegetése, sisakok dobálása, nézők ordítása – igazán baráti a hangulat. 8:8 és támad a Rascals helyett 8:7 és támad a Szombathely. A különbséget ugye nem kell ecsetelni. Idegileg aztán kész is mindkét csapat, és 0:0 lesz az utolsó inning.

Nem mondom , hogy nem a jobbik csapat győzött, de hogy nem az, amelyik több pontot gyűjtött, azt mindenki tudja, aki ott volt, talán egy ember kivételével…

10 thoughts on “Kuki betette – de bement-e?

 1. Mike32

  Igen, igen, ki volt a bíró? És miféle ítéletek születteK?????? Miazhogy harmadik strike-nál leérintik az ütőt és az nem out? Meg az érvénytelen területen is megfogott fly nem out…?????? Mivan???? Ez a cikk jó, de amit ecseteltek benne az érthetetlen számomra.

 2. Balu41

  Az “érvénytelen elkapás” a dougout képzeletbeli vonalán kivül kapta el e labdát, de a kerítésen belül! Aki járt somorján az eltudja képzelni, remélem! Ez után a 3. pattant strike után nem egy simogatós érintés történt, hanem egy leften is hangzó remek rekeszdöngös kisebb csapás.Na itt futott össze másodszor mindenki. Aztán a harmadik csevej a Kuki RunHr-jánál jött össze. Legalább volt 50 néző és irdatlan hangulat.

 3. rsk

  Mike32>>>>”Miazhogy harmadik strike-nál leérintik az ütőt és az nem out?”

  szerintem nem arrol van itt szo, h out lett-e az uto vagy sem (gondolom igen), hanem a biro kiallitotta (v csak akarta?) a catcher-t, ami mint az egyik hozzaszolasbol kiderult kicsit durvan “erintett”

  erdekes es izgalmas lehetett amugy a meccs 🙂

 4. Mike32

  Na most, tisztázandó… a harmadik strike kipattant a kesztyűből és utána egy nagyott csapott az ütőre a catch? (out-olta) Ez szabályos csak felesleges csapkodni… Mi lett az ítélet? Ball, fault ball vagymi? Kiváncsi vagyok a szakemberre…:))) A Kuki gyerek RunHr-nél safe volt vagy nem? Csak ez számít… Amúgy, két bíró volt vagy csak plate?

 5. Attila

  Megpróbálom összefoglalni, hogy mi volt a történet.
  A Melák állt fel ütni, talán a 6, vagy a 7 inningben.
  Ütött egy magas fuol ballt a leftre. A Somorjai leftfilder valami elképesztő módon elkapta. Hogy hogyan ért oda, illetve hogyan bírt egy ekkora sprint után még vetődni is azt nem tudom.
  Mindenesetre én megtapsoltam, hogy ez szép volt.
  A bíró először out-ot mondod, majd a Laci megkérdezte tőle, hogy nem érvénytelen területen kapta el a labdát? (A srác a betonoszlopokon túlfutott)
  Erre a bíró megváltoztatta az ítéletét, és foul ball-t ítélt.
  Amúgy tényleg érvénytelen terülten volt, de engem nem zavart volna ha out marad. Meg ugye egyszer már be lett mondva, hogy out…
  A Somorja bepipult. Megjegyzem, ebben a helyzetben én is így tettem volna.
  A Melák a következő labdára rálengetett, nem találta el. A cather kiejtette a lasztit. A Melák elindult a kispad felé. A Cather felugrott lépett egyet és izomból hátbaütötte. Nem érintés volt. Ütés.
  A Melák hátán másnap este is látszott a nyoma.
  Na ekkor lett nagy összefutás, de szerencsére tetlegességig nem fajultak a dolgok. A bíró kiállította a srácot, majd ezt is visszavonta.
  Ezek után lett jó kis hangulat a meccsen.
  A dolgokat csak tetézte a Kuki outja. A catherünk kb. két méterre volt a hometól a line vonal mellett, a Kuki kb. mellette futott, amikor elkapta a labdát. Hátralendítette a kezét, és kikiabált a hármasnak, hogy ez az szép volt, és lejött a pályáról. A bíró meg bemondta outnak. Hogy tényleg az volt e nem tudom. Az biztos, hogy ha nem is érte el, akkor is csak pár centi hiányozhatott.
  Nyilvánvaló, hogy 8-7-nél ez nehéz ítélet, szerencsénkre a javunkra döntött.
  Még annyi, hogy a meccs után mindenki jelezte a másiknak, hogy nincs harag, tehát sikerült sporteszerűen búcsúzni.
  A Somorja nagyon jó volt és nem érdemelt vereséget, de szerintem mi sem. Ebben a sportban meg nincs döntetlen. Most nekünk volt szerencsénk.
  11-én újra találkozunk, akkor is jó meccs lesz.
  Még annyi, hogy ez az egész balhé nem lett volna, hogy ha a bíró nem változtatja meg az ítéleteit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük