TOP 5 – Csapatnevek

Mitől lesz jó egy csapatnév a sportban, mit sugalljon az elnevezés? Vadságot, mint a Tigers – Tigrisek? Megfélemlítést, Giants – Óriások? Sok-sok erőteljesen hangzó név mellett azonban akad néhány, amely hallatán az ember felkapja a fejét, és elgondolkodik azon, hogy a fenébe történhet az meg, hogy egy ilyen név komoly marketingesek fejéből kipattan, majd ezt adott szervezet még meg is szavazza? Rövid keresgélés után, és főleg Michael Dowd a témában írt jegyzetét felhasználva nem volt nehéz találni néhány olyan csapatnevet, amelyek méltán viselhetnék a “valaha használt legfurcsább csapatnév” címet.

1. Indianapolis Clowns (Bohócok)

Képzeld el, hogy tagja vagy egy csapatnak, aminek a neve bohócok. Hát nem vicces? Nem! Nem örülnék neki, ha az ellenfél már az öltözoben azon röhögne, hogy biztos krumpliorral állunk fel ütni, és hartalmas cipőkben rohangálunk körbe a pályán. Szerencsétlen nevük ellenére a csapat egyébként bajnokságot nyert 1952-ben, Hank Aaron-nal a soraiban, aki később az MLB home run királya is lett.

2. Boston Beaneaters (Babzabálók)

Sokak számára ismert tény, hogy a sült bab egy nagyon kedvelt bostoni specialítás, ez eddig rendben is van. Na de a babról nem a baseball jut eszünkbe! Nincs ember, aki ne ismerné a bab éllettani hatásait, és ne erre gondolna amint meghallja ezt a nevet. A “Babzabálók” csapata bizonyára úgy gondolta, a baseball egy szabadtéri sport, mi baj lehet? A fedett pályák megjelenésével, vagy a sok viccelődés hatására a csapat neve később a szerencsésebben hangzó “Braves” (Bátrak) –ra változott.

3. Brooklyn Superbas (“Szupik”)

Mielőtt Brooklynban megalakult a Dodgers (Svindlerek, Kópék), a városrész csapata rövid megszakítással ugyan, de 24 évet játszott ezen a néven. Nevüket esetlen módon csak “Szupik”-ra tudnám fordítani, de nem is ez a lényeg. A lényeg az angol szóban rejlik. Amikor először megláttam a nevüket, ezt olvastam: “Super Bras”, “Szuper Melltartók”. Bizonyára csak a túl sok fehérnemű katalógus teszi…

4. Cincinatti Kelly’s Killers (Kelly Gyilkosai)

 A Cincinatti Reds csapata 1890-ben visszakerült a National League-be, így a csapat korábbi csoportjába a szövetség egy másik csapatot nevezett, a Kelly Gyilkosait. A csapat elnevezése legendás menedzserüktől, Mike “King” Kelly-től származik. Ő Ohio történetének egyik legkedveltebb baseball figurája, sokan őt tartják a “slide” feltalálójának is. Gondoltátok volna? Fel kellett találni!

5. Chicago Orphans (Árvák)

A chicago-i csapat ezt a becenevet 1898-ban kapta, amikor szeretett menedzserük, a legendás Cap Anson elkerült a csapattól. Később 1901-ben a csapat a Chicago Remnants (Maradványok) nevet kapta, amikor is sok játékos elhagyta a csapatot. 1902-ben aztán újabb névváltás következett, a csapat átalakult, fiatal tehetségek érkeztek, az új név Chicago Cubs (Kölykök) lett. A már említett Anson 1939-ben került be a hallhatatlan baseball legendák közé, köszönhetően annak, hogy egymás után négyszer bizonyult a liga legjobb ütőjátékosának, valamint egész pályafutására számolt ütőátlaga .339 lett.

Ez volt tehát Michael Dowd listája, egyenesen Amerikából. Nem lennék én, ha nem ragadnám meg az alkalmat, és bátorkodnék kiemelni néhány magyar csapatnevet. Minden rossz szándék nélkül, szemezgessünk kicsit kicsiny hazánkból:

1. Nemesvámos Tigersharks (Tigriscápák)

Hogy szó ne érje a ház elejét, kezdem egyből a hozzám legközelebb álló csapattal, a félelmetes Nemesvámos Tigersharks csapat nevével. Az elnevezés néhány 14 éves srác elméjéből pattant ki, bizonyára úgy gondolták(tuk), hogy a Sharks név nem
elég, egy szimpla cápa könnyen legyozhető, a filmek végén is mindegyik bevégezte. Egy tigriscápa, na az más! Az már igen! Ennek hallatán már a bemelegítésre remegve futnak ki az ellenfelek, a pszichológiai hadviselés tökéletes módja. A név történetéhez hozzátartozik, hogy miután megalakult a második csapat is Nemesvámoson, a név kettévált, és két éve már a Cápák és a Tigrisek külön-külön hozzák a frászt az ellenfelekre.

2. 424-es számú Alaplabda Egylet

A csapat honlapján nem találtam információt a csapat nevével kapcsoalatban, így saját kútfőből próbálom megfejteni. Az én fantáziámat az a bizonyos szám mozgatta meg! Bizonyára sokan tudják – én sajnos nem – hogy mi is az összefüggés a csapat, vagy esetleg valamelyik csapattag és a MÁV, illetve vasút között, de nyilvánvaló, hogy a bizonyos szám a legendás 424-es csatahajóra utal. Érdekes névválasztás, az erőt és a monumentalítást sugallja, ami a csapat eredményein nem igazán látszik. A strapabírás, kitartás és a lendület viszont annál inkább! A srácok őskövületnek számítanak a magyar baseball-ban, és remljük legalább olyan sokáig kitartanak, mint névadójuk!

[…]Csak az kell nekem, ami csak a miénk,
s éppúgy, ahogyan mi szeretnénk:
elöl a táltosok gyorsítják,
és hátul a barátok megtolják.
S a kereke épp a sínekig ér,
s a vitorlát magasan tépi a szél.
Ez így lesz jó, ez így lesz jó, ez így lesz jó.[…]
[…] És lesz, aki tudja, hogy mire való
a 424-es csatahajó.
Ez így lesz jó, ez így lesz jó, ez így lesz jó. […]

(LGT 1997, A 424-es csatahajó)

3. Jászberény Stinky Sox (Büdös Zoknik)

A Sox név igazán elcsépeltnek tűnik, miután Amerikában a fehérek és a vörösek is kellő hírnevet szereztek. Ezek után nyilván fel kellett dobni a nevet egy jelzővel, ami szerintem igazán humorosra sikerült. Angolul jól hangzik, nem vitás, magyarul kevésbé. Ne is fordítsuk le, de ki sem, maradjon csak Stinky az a zokni!

4. Szombathelyi Anyaszomorítók

Hasonlóan humoros nevet találtak a szombathelyi srácok is, ők azonban nem próbálták “külföldiül” elsütni a humort. Jobban visszagondolva, ennél találóbb nevet nem is akaszthattak volna magukra a baseballt akkoriban kezdő kamasz srácok. Felötlik bennem, mennyit szomorítottam én is Anyut az állandó meccsre járással, az állandóan koszosan, szakadtan hazavitt ruhámmal, a büdös zoknimmal :), az állandó aggódás az utazásaink napján, na és persze az állandó zsebpénzkérés, mert a tagdíj az tagdíj! Valljuk be, mi magyar baseballosok mindannyian anyaszomorítók vagyunk, de a világban körülnézve bízton állíthatom, szerencsére a jobbik fajtából!

5. Dr. Padló Ants – Nagykanizsa Ants Thúry

A kanizsai csapat képviseli kis hazánkban a “piaci alapokon” muködő sportklubot. Ennek egyik negatív, de elviselhető velejárója az, hogy a szponzorok helyet követelnek a csapat nevében is. Éppen ezért egyedül az Ants, mint hangyák maradt
az egyedüli állandó elem, a körítés szinte évről évre változik. Úgy vagyok ezzel, hogy ezt a kényelmetlenséget néhány jól tejelő szponzor kedvéért én is elviselném…

67 thoughts on “TOP 5 – Csapatnevek

 1. Tito

  Gabesz, kiraly az osszeallitas, csak annyit tennek hozza, hogy szerintem a legotletesebb magyar csapatnev az Egri Csillagok! 🙂

  Tito

 2. gabesz

  hát igen, lehett volna folytatni az elemzést, lehet hogy majd még sort kerítek rá…
  kis korrigálás, a stinky inkább büdös mint koszos, bocsesz…

 3. Brecsi

  Ami marketing szempontból sem rossz név:))) A baseball.hu statisztikájában sokáig első helyen szerepelt a kereső szó, vagy kulcsszónál az Egri Csillagok:))) Mégiscsak kötelező cucc:))

 4. Brecsi

  Az Ants volt, hogy nem kapott helyet a névben, és akkoriban a rulez-ebb név volt a Torony-Szőnyegház Thúry :)))) Jól skandálható, nézőbarát név:)))

 5. matyi

  király a cikk, és jó poén az Egri Csillagok 🙂

  Mohácsi Vész nincs? :))
  vagy Paksi Atom vagy Győri Balett ?? 🙂

  de a legnagyobb kihívás a büdös zoknik elleni meccs lehet…

 6. gabesz

  nálunk volt egy “Paksi” becenevű srác a csapatban!egy darabig! jelenleg azt hiszem hűsöl egy büntetésvégrehajtó intézetben :O

 7. gabesz

  az sem rossz, basszus, tényleg sokat kihagytam, de ez csak egy 5-ös lista!
  lehet bővíteni, hajrá 🙂

 8. szenyo

  Na akkor a “Paksi” sztoriról…
  Ő volt egy takarékpénztás kirablásának “értelmi” szerzője. Tehát ő volt az Agy.
  A rablásban nem tudott részt venni, mert nem engedték el a munkahelyéről, ami a tesco-ban a krumpliszsákok pakolását, és az élőponty leütését jelentette…
  A többiek meg megcsinálták az akciót. Elterelő hadműveletként bombariadót csinálnak a Veszprém melletti kádártán, gondolták.
  Az egyik ember (a Ravasz), felhívta a rendőrséget, hogy bombát helyezett el a kádártai villamoson (!!!) ;)))))))
  Közben játékpisztollyal kirabolták a fiókot, és menekülés közben azt hitték a pénzeszsákban lévő el nem durrant festékpatronról, hogy jeladó, így a zsákmány felét eldobták.
  A végén valami 70-80e ft volt a zsákmány 3-4-5 emberre, de valaki megzsarolta őket, hogy elmondja a barátjának, ha nem adják oda neki a pénz felét…

  Hát ez volt az évszázad bankrablása. A tökéletes bűntény. 🙂

 9. gabesz

  Szenyo, jobban vágod mint mi!
  ezután a bűntény után vett a csapat új mezeket, és kezdett el létszámproblémákkal küzdeni 🙂

 10. Tito

  Gabesz, Paksi most nem a Szeged Stars-ban játszik? Vagy esetleg a Sopronkőhidán? 🙂

  A Tököl Youngsters-ből már tuttira kiöregedett, a kalocsai softballcsapatba pedig meg sem hivnák… 🙂

  Tito

 11. gabesz

  sajnos nem tudok friss információkat róla, de szabadulása után biztosan lecsapnak rá a menedzserek, ki tudja melyik csapatban látjuk ismét játszani 🙂
  nálunk a megállapodás szerint még 5 évig nem szerepel, nehogy gyanúsakká váljunk 🙂

 12. Balu

  Hy all!
  Mostanában az egri “csillagok”nak is büdös a zoknijuk.. 🙂
  Gondolkodtunk is a névváltoztatáson. Lehetne mondjuk: Jászberény Stinky (egri)csillagos Sox, vagy Büdös Csillagok, vagy valami… :)))) hehehehe….
  Bye all!

 13. benyo

  a paksi mogyorók SE nevében pályázatot hirdetek a csapat logojának megtervezésére! a pályamunkákat a listára kérjük! hajráf!

 14. gabesz

  “A történeti források azonban már 1321-től említést tesznek a Pereg határában fekvő Budimátéfalujáról és Budipéterföldjéről, melyeknek 1312-ig Bugyi Máté és Péter voltak a birtokosai, akik nevük szerint Bugyi faluból kirajzó kisnemesek lehettek.”
  :O

 15. Mike32

  Budi Bugyi’s Kökemény’s
  Bugyi Nedves’s
  Bugyid Letolod’s
  Bugyi Lecsúszók’s
  Bugyi Lehúzók’s
  Bugyi minek’s?

  🙂

 16. Brecsi

  Annak idején jó ötletnek tűnt egy Zámolyi Romák csapatnév is:))
  Aztán rájöttünk, hogy a NS-ben hülyén nézne ki a sokat loptak a zámolyi romák főcím:))

 17. csaber

  egyértelmű, hogy a csapat neve BUGYI PAKO’S

  kislány vigyázz, kislány vigyázz a bugyira vigyázz!!

 18. Balu

  Hehe…
  Bugyiról jut eszembe egy csodás kis falucska. Neve: Pornóapáti.
  Lehetne az ottani csapat mondjuk Pornóapáti Kovi’s …:))
  De Dimitrovpusztán is jó pályát lehetne építeni… :))

  Balu

 19. Keszeg (Gyapi) JSS

  Bugyi Bundások@megtorlás.hu 🙂
  Bélapátfalvai Bélák (Legényanya??:)
  Pornóapáti Dákók
  De a legkirályabb:
  Bugyi Tolvajok(Thieves) 🙂

 20. Banya

  Kinya!
  Győrben nem fekete lovak voltak!
  A csapat neve Győri Dark Horses BC volt,ami Sötét Lovakat jelent!

 21. Jose

  Igen, és a Feketerigók-at egybe kell írni.
  Ez egy madárfaj. Ha külön írod, akkor bármilyen rigó lehet, aminek nincs rendben a szine.
  Én pedig a madárról neveztem el a csapatot.

 22. Alex-424

  Egy kis eligazítás 424 ügyben: A csapat neve hivatalosan: 424-es számú Alaplabda Egylet, rövidítve: a.e.424. Alapító atyáink, valamikor 1993 elején, midőn megalapították egyesületünket, mindenképpen magyar nevet akartak adni annak, hogy a külföldi nevek tengerében úszó (Islanders, Brick Factory, Hotshots stb.) magyar baseball ligába egy kis magyaros ízt vigyenek! A névben szereplő 424-es egy híres mozdonyra utal (lásd például Nagykanizsa, vasútállomás+ Közlekedési Múzeum).
  A csapat indulója egy Cseh Tamás nóta. Idézni csak keveset tudok belőle, viszont az tanulságos: “…Száll a 424-es, előre sohase hátra, de jó, hogy nem vagyok árva!…” A csapat rendes évi közgyűlésén, minden alkalommal felállva és levetett kalpaggal hallgatjuk végig az indulót. Az egyik sisakunkon még a mozdony hologramos képe is látható.

 23. csaber

  pont hétvégén dumáltunk a varga tibivel erről.
  emlékeztek a vác new deals-re?

  kért valamelyikőtök, hogy írjak cikket. és arra gondoltam, hogy az islanders és akkori korszakokról lenne kedvem.

 24. Banya

  Szenyo!
  Te nagyon vágod a témát!Igen a Miki itt Győrben alapitótag volt és Debrecenben is megfordult aztán jöttek a Lukai labdanyesők és most állitólag Sárospatakon nyomja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük