TOP 5 – Furcsaságok a baseballpályán

Esküvő miatt félbeszakadt mérkőzés? Telibeltalált madár? Ezek szokatlan események a baseballpályán. Pedig az élet képes ilyen, és ezekhez hasonló furcsaságokat produkálni. Újabb TOP 5-ös listámon megpróbáltam összegyűjteni a legérdekesebb eseményeket, amik baseball pályákon történtek.

Ismét Michael Dowd-ot hívtam segítségül, lássuk az ő amerikai listáját:

1. Randy és a galamb (2001)

Mit kapsz akkor, ha keresztezel egy fastball-t (az agresszió szimbólumát), és egy galambot (a béke szimbólumát)? Egy nagy kupac madártollat, és örökös tagságot a világ legérdekesebb felvételei között. A gyilkosan gyors labdáiról híres arizonai Randy Johnsonnak sikerült ezt a nem mindennapi dobást végrehajtania. Bizonyára ez volt a dobó és a catcher, Rod Bajarras életének egyik legemlékezetesebb pillanata. Történt ugyanis, hogy az eldobott labda útját egy galamb keresztezte. Valamilyen hihetetlen véletlennek köszönhetően a labda telibe találta szerencsétlen állatot, aki méltatlan módon egy baseballpályán, kopaszon, tízezrek figyelmétől kísérve és kamerák kereszttüzében mondott búcsút életének.

A videó innen letölthető.

// a fenti videót utólag szúrtam be, mert a poszt írása idején még nem voltak videómegosztók, kedves újszülött olvasóink 😉 (a szerk.)

2. Rodney és a fal (1991)

Kemény baseballjátékosokra gyakran mondják Amerikában hogy még egy falon is átrohanna hogy mindent megtegyen a csapatáért. Rodney McCray megtette, szó szerint. Egy minor-league mérkőzésen, a Portland Beaver csapatának outfieldere (aki egyébként három szezonon keresztül a White Sox és a Mets színeiben edződött) teljes sebességgel robogott egy magas labdáért. Ebben még a pályát körülvevő fal sem tudta megakadályozni, amin egyszerűen keresztülrohant, gyorsan jövő hírnevet szerezve ezzel magának.

3. Csúnya David (1998)

Nem egy olyan játékos akad, aki utólagos bevallása alapján másnaposan, alkoholosan, kábítószer hatása alatt produkált felejthetetlen játékot az amerikai ligákban. Közéjük tartozik David Wells, aki állítása szerint szinte részegen dobott a mérkőzéseken, és produkált perfect game-et. (Ami nagyon ritka, a Major League történetében eddig összesen 17 ilyen volt.)

4. Galamb a pályán II. (1987)

Dion James egy gyorslábú outfielder volt, aki pályafutása során 4 csapatban fordult meg az 1983-tól 1996-ig tartó időszakban. Az ő emlékezetes pillanata 1987-ben jött el a New York Shea Stadionban egy Atlanta elleni mérkőzésen. James egy könnyű fly ball-t küldött a left field Kevin McReynolds felé, de a labda hirtelen irányt változtatott … egy galambon! A labda, és vele együtt a szerencsétlenül járt madár is a pályára zuhant. Az outfield tehetetlen volt, James pedig elérte a kettes bázist, abszolválva ezzel a történelem legfurcsább dupla ütését. Valószínűleg ez a pillanat ihlette a jelenleg futó baseball bírói tanfolyamunk szervezőit, ifjú bíróinknak az ehhez hasonó szitációkra való legprecízebb felkészítésére.

5. Simon és a kolbász (2003)

És végül, de nem utolsó sorban jöjjön a kedvencem, a humanista kolbászista Randall Simon. A Pittsburg Pirates egyes baseman-jének 432 dollárjába és nyilvános meghurcolásába került, hogy nem bírt az idegeivel egy 2003-as mérkőzésen. Történt ugyanis, hogy megrendezésre került a hagyományos, kolbászjelmezbe öltözött Milwaukee Brewers kabalafigurák futása. Hősünk az ütőjével próbált besegíteni az “olasz kolbásznak”, ami kicsit erősre sikerült. Két jelmez, és az őket viselő leányző sérült meg az ütéstől.

Én csak meg akartam pöccinteni a futókat, hogy gyorsabban hagyják abba a futást. – magyarázkodott az eset után Simon.

Az amerikai lista után jó lenne egy magyar lista is. Ennek felállításához azonban én kevéske vagyok, de remélem majd a hozzászólások alapján lesz miből csemegézni. Emlékeimből csupán egy nyögvenyelős TOP 2 sikeredett, két személyesen átélt furcsaságot mesélek, tessék überelni!

Egy esküvő – egy temetés

Kezdem a morbidabb sztorival. Mint bizonyára sokan tudjátok, a nemesvámosi baseballpálya a kezdetekkor megegyezett a nemesvámosi focipályával, ami pedig a mai napig a nemesvámosi temető tőszomszédságában van. A nagy számok törvénye értelmében egyszer bekövetkezett, amit nem szerettünk volna. Éppen egy meccsünk közben kezdődött egy temetés, és éppen a home-plate közvetlen közelében. Persze félbeszakítottuk a meccset, de visszagondolva még mindig rossz érzésem van ezzel kapcsolatban…

Jópár évvel később, sikerült új pályát építenünk. Természetesen ismét izgalmas környékre kerültünk, közvetlenül az épülő templom, katolikus közösségi ház, és a polgármesteri hivatal által körbehatárolt területre. Itt temetés helyett egy esküvő miatt voltak gondjaink, ugyanis a polgármesteri hivatal bejárata pontosan a home-plate mögött van. Éppen kifele tartott a tömeg, amikor egy eltévedt labda egyenesen közéjük szállt. Szinte láttam magam előtt az összevérezett menyasszonyi ruhát, a sikító koszorús lányokat, és a megmaradt lakodalmas vacsorát… Hatalamas szerencsénkre azonban a labda utat talált a tömegben, és érintés nélkül pattogott keresztül a tömegen…

Ez lett volna a témaindító, várom a további izgalmas történeteket, ne fogjátok vissza magatokat!

30 thoughts on “TOP 5 – Furcsaságok a baseballpályán

 1. Mirage

  Gratulálok a cikkedhez! Nekem a legfurább élményem ami említésre méltó!

  Tavaly ősszel történt a Lesenceistvánd-Érd rájátszásbeli meccsen, előzmény valami helyi parti készülődött és inkább már azon járt a helyiek esze nem a baseballon, a sztori a következő: 7.inning több mint 10 pont különbség 2 out a Lesenceistvándi futó az 1B-en,a dobó készül a dobáshoz erre nagy mosollyal fennhangon megszolal a futó -amikor arra jött egy barkasz zenét bömböltetve- “Hé fiúk az én zenémet játszák” ebben a pillanatban a dobó kivágta a labdát az 1esre a védő tagelt és így ért véget a meccs!

 2. benyo

  a kolbászos incidens idején a kontinensen tartózkodtam, élénken emlékszem rá. viszont pár napra rá megdőlt valami százezer éves mlb rekord és már le is szarta mindenki az olaszkolbászt.

  ahogy ők mondják: 15 minutes of fame.

 3. csaber

  sopron – siófok fielders meccs

  lány bírók. ráadásul az egyik annyira nem bírta a “lelki” terhelést, hogy a hatodik inningben elájult. :)))))

 4. gabesz

  igen, a vámosi méhekről akartam is írni, de végül kimaradt
  szóval egyszer félbe kellett szakítani a meccset egy negyed órára, mert méhek lepték el a pályát
  elég ijesztő volt…

 5. Attila

  Szombathelyen Rácz “Melák” Szabolcs csinálta meg, hogy egy teljesen átlagos meccs közepén, dobott egy ball-t, majd lecsapta a kesztyűjét és közölte, hogy “Elfelejtettem dobni!”
  És ezzel lement a pályáról.
  Elég bután nézett rá mindenki.

 6. benyo

  ha már vác szóba került…
  azóta visszavonult játékosunk, a kockás has kiképzésének örökös bajnoka két egymást követő atom-rollert kezelt le sajátos technikája segítségével, az ádámcsutkájával.
  szintén váci sztori, hogy egyik játékosunk (khm… én.) elfelejtette, hogy a hármason csúszni kellene és továbbvágtázott a töltés lejtős része felé (közben mintegy 8 méterrel elhagyva a pálya területét), ahol egy csenevész fába kapaszkodott, nehogy lecsússzon a legaljára, majd amikor a kiérinteni igyekvő védő közeledett, elengedte a fát, ami visszacsapódva épphogy elhibázta a szerencsétlen fieldert.
  azt már nem is említem, hogy áki hazafelé a kisbuszban azzal szórakozott, hogy nyitott ajtónál az út szélén álló qurvákat szódával fröcskölte… fiatalság, bolondság.

 7. szenyo

  hétvégén én is hallottam egy jót…
  Óbudán a centerfielden a kerités tövében leült valakinek az anyukája, meg még valakije, jó messze a hometól…
  Hatalmas ütés, minimum tripla, oda a nénik mellé.
  A centerfield odaszól nekik: “elnézést, idedobnák a labdát”.
  Abban a pillanatban, mikor hozzáért a labdához, centerfiled ordít a bírónak: “hozzáért a néző, dupla, dupla!”

 8. mako G

  Egy ÓBF-JSR meccsen az óbudai dobóhoz, Kalocsai “Kaló” Balázshoz ütöttek egy rollingot. Kaló összeszedte, az egyes bázis felé fordult, kivárt, majd még tovább várt, az utolsó pillanatban pedig kidobta a kesztyqjét a first basemannek. Kiderült, hogy elszakadt a kesztyqje, a labda meg beleszorult.

  Én az első meccsemen visszafelé leadeltem a kettesről… :-)))

 9. Brecsi

  Akkor az általam látott legfurcsább mérkőzés.
  CEBA kupa Szentendrén. A Sleepwalkers ellenfele egy Grúz csapat, akik igen csak bénák voltak, de 1-2 pontot mindenki ellen összekapartak. A Szentendrének viszont az első helyhez az (is) kellett, hogy 0-ra verjék meg őket.
  A meccs előtt ezt le is egyeztették a Grúzokkal (CEBA póló, rekesz sör), szóval sima bunda meccs volt:) De. A Szentendre néha hibázott védelemben, így egy-egy futó kijutott a bázisokra. Hogy könnyítsék a dolgot lopásokba kezdtek. Az egyik ilyen lopó játékos észlelte, hogy a catcher kidobása kettesre nem fog sikerülni, így esést színlelt. A labda a centeren kötött ki, de dobták már visszafelé. A játékos nem állt fel, hogy fusson kettőre, hanem négykézláb evickélt a pályán, várva, hogy valaki kitagelje. Az Olasz komiszár nem tudta mire vélni a dolgot, és legyintve nevetgélt.
  Utolsó inning, a Grúzok tele pályához jutottak. Jött az ütőjük, akit a boxba állás előtt magához hívott az edzőjük. Sugdolózás meg minden, majd a játékos 3 olyan szvinget mutatott be, hogy a labdához semmi köze nem volt. (Egy lepattanó labdánál a feje fölé lengetett) Majd miután kiesett a Szentendre nyert 22:0-ra:)))
  A tökéletes győzelemhez az is kellett, hogy a Lengyelek 3 pontot szerezzenek a nagy rivális (talán a Goloves volt) ellen. A harmadik pontjuk mikor megszületett (amúgy kikaptak vagy 30 ponttal) a játékosuk a home-ra hasun csúszva érkezett (a labda még a leften volt) majd vagy 15 percig éltette magát a Szentendrei csapat játékosaival. Furcsa volt:)))

 10. kismike

  Az egyik nem mondanám vicces esetnek egy szentendre meccsen volt.Nevét pontosan nem tudom melyik játékos de ez mindegy.Basebíró voltam.Gyenge ütés a hármasra a védő fogja odavágja egyre.Az egyes alányúlt és cak egy koppanás hallatszott.Odamentem hogy mi a gond,rámnéz és nem volt kb 7 foga.Mind kitört.El is vitték korházba.A vicces rész utána jött.1-2 ininggel késöbb telefonáltak hogy jó lenne megtalálni a fogakat.Roberto/óbuda/ rohan be a pályára hogy “Idő, meg kell kerseni a fogakat…”Ezt mind a salakrészen:)Elrendeltem 10 perc fogkereső szünetet.Persze eredménytelenül, pedig mindenki ajánlgatta a kis kavicsokat.Elég morbid volt.

 11. benyo

  khm… bebe nem dobta el az ütőjét, hanem továbblendítette, a catcher pedig (ezek szerint rutintalansága miatt) idejekorán felállt és levette a maszkját, a továbblendülő ütő pedig kiverte a fogát. egy lendítésből nem lehet maszkot leverni és fogat kiverni, ez gondolom tiszta mndenkinél…

  bocsi, hogy rongálok, de ez a meccs nem erről nevezetes, hanem minden kétséget kizáróan a magyar bajnokság történetének legdurvább bírói csalásáról! azt a meccset nagyon simán nyernünk kellett volna (az nb1-be jutásról döntött), de kikaptunk 6-3-ra.

 12. Mike32

  Csak hogy ne maradjak ki én se a sztorikból…:)
  Bajnoki mérkőzés volt, néhány éve ÓBF-Debrecen, debrecenben… Esős borús hétvége, dzsuvás, taknyos pálya, azt hiszem ismeri mindenki ezt is meg a debreceni pálya adottságokat. Szóval, Kis-Jakab József barátunk (Jasy) kiér kettesre… lopakodik szép óvatosan, Bánkuti Misi még figyeli is őt, de aztán…. dobás! Jasy mint a rakéta megindul a hármas felé és gyönyörűen csúszik…. meg a pálya is….. tanításra méltóan elfekszik, csúszik a base felé, már ott van, majd a sár segítségével még pattan is egyet a base-en majd kicsúszik a pályáról….:)))))) miután valami beton fal megállította elkezdett visszavergődni a base-re de hát annyi esélye volt erre a sárban mint csigának az M7-sen átjutni a túloldalra júnisi hétvégén…:))) Sima taggelés, majd harsány röhögés…:)))))
  A másik eset főszereplője nem más megint mint fent a nevezett személy:)))
  Split, interliga mérkőzés, ÓBF-NadaSplit. Roberto barátunk Centerfieldet játszott mert eltört az ujja vagymi, Jasy azt hiszem leftfield… Hozzá kell tenni hogy a mérkőzés egy amcsi foci pályán volt…:) Szóval hosszú magas labda centerre az amcsi foci kapu mögé, Roberto próbálja megfogni, de persze nem nagyon sikerül(törött ujj), Jasy meg ment mögé biztosítani, labda végül is leesik, Robi meg néz hogy mit is tegyen, erre érkezett Jasy aki rá üvölt: Add ide, beba….om!!!!!!! Robi alulról oda dobja neki, erre ő tiszta erőből eldobja a…. KÉT méterre álló kapu kereszt oszlopába!!!!! :))))) DOOONNNGGG!!!!!! labda pattan a kapun és kirepül a pályáról az utcára…:))) Jasy még nézte hogy miért nem fogja a kettes és miért nincsen akció, de eközben Roberto már a földön fetrengve visított a röhögéstől, és ezzel nem volt egyedül…:))) Ha jól emlékszem a bíró időt mondott, levette a maszkját és félre vonult hülyére röhögni magát…:)))) Nagyon emlékezetes meccs volt…:))))
  Még ma is elkap a röhögő görcs ha visszaemlékezek…:))))

 13. szenyo

  “ugy megettek egy vetődös fly outomat outfielden mint állat,pedig már pattant is egyet.”

  wazz, ezt én ütöttem… 😉 lehet még óvni?

 14. szenyo

  igen volt 8-33. Aztán a dark horses 6 győzelemmel 0 vereséggel állt, a fireballs meg ugyanez csak fordítva 😉

  …és a győri visszavágón 21-10-re nyertünk. Nekem egyik legkedvesebb emlékem az a meccs.

 15. benyo

  emlékszem a nagy otthoni gyufára is, meg a visszavágóra is, ahol tök esélytelenül nyertünk. emlékszem továbbá a rájátszásos párosításokra is (nyertetek győrben, aztán mi otthon, aztán jött a mindent eldöntő 6-3 nálatok), csak a fogkiverős dologra emlékeztem rosszul.

  szenyo astros játékos…

 16. gabesz

  Ne aggódj Banya, jót mondtál, csak azóta szétröppentek a srácok, és most egy excsapattársi “bökdösődésbe” csöppentél 🙂

 17. benyo

  easy, banya, jól emlékeztél, ha nem lett volna fireball, nehezen kaphattad volna el az ominózus labdáját, nem?

 18. benyo

  hehe, az megvan, hogy heves vérmérsékletű outfielderünk a 6-3 után szóváltásba bonyolódott az egyik bíróval, akinek gipszben volt az egyik lába? utána egy darabig szállóigeként használtuk, hogy “eltöröm a másik lábadat is, bazze!”
  egyébként szenyo pont úgy veszprémi, mint Linda. asszimilálódása első jeleként vett egy lakást astrosban. (budapesten) :))))

 19. csaber

  na egy régi furcsaság:

  annak idején amikor alakult a baseball a siófok tartott egy kis hétvégi haverkodós 2 napos edzőtábort az islanderssel. mi Hogi-val úgy döntöttünk, hogy a balcsira stoppal megyünk le, minthogy fizessünk a máv-ért.
  hát két perc budaörs és utána 18 pec út és aligán találtuk magunkat. pulzus meg 140en állandósult. gondoltuk, hogy innunk kéne már, hiszen ez olyan beb.szós baseball hétvége lesz. nyitottunk is a söröket, de miután korán reggel volt és nem ettünk semmit reggelire és azon agyaltunk hogy biztos jó ötlet lesz-e éhgyomorra a dolog, így nekiláttunk banánt (mert csak az volt
  nálunk) enni.
  10 felé kezdődött a meccs a régi siófoki ÁG pályán a “tik-udvar” mellett, mi addigra 2-3 sörnél és banánnál jártunk.
  Hogi jött volna ütésen. és sehol senki. kiabálunk HOGI, GYERE!!! TE JÖSSZ!!!, erre kib.ssza a tyúkudvar közepén álló fabudi ajtaját, hogy: megyek, megyek, de srácok véletlenül nincs valakinél papír, mert elfogyott.

  a banán és sör keverék 15 perces kényszerszünetre itélte a meccset

 20. Banya

  A régi Astroszos játékosok még biztos emlékeznek rá,a sörös menetről jut eszembe egy zamárdi torna még valamikor 94-95 körül Astros,Sopron,Siófok,valami szlovén nevenincs csapat(mellesleg mindenkit szarrá vert) és Győr részvételével.
  Emlékeztek még arra a jó kis büféskocsira ahol egy baseballabdáért egy kör sört mért a tulaj?Először a Tibi barátommal jártunk át,majd hozzánk csapodtak invitálásunkra egy páran az Astrostól is.Majd valakinek eljárt a szája és torna végére és az összes csapat még a szlovének is ott piáltak!
  A legutolsó napon már egy vödörre való labdája volt a büfésnek!Mikor utolsó nap megkérdeztük a büfést hogy van e sör az felelte sör nincs csak baseballabda!!!Mellesleg a tornán utolsók lettünk de a legrészegebb csapat díját szerintem mi vittük el győriek!!!

 21. szenyo

  Jah, Grizligéza is bevillantott egy sztorit…
  96 őszén 9-en ( 8 játékos és 1 szurkesz) elindultunk Pestre vonattal, ogy meccset fogunk játszani a Playerssel… A 9-ik játékosunk igéretével ellentétben nem szállt fel a vonatra Fehérváron, és így aztán az történt, hogy első meccsére beállt Grizli és meg is maradt a csapatban…
  De nem csak ezért emlékezetes a meccs számára, hanem az, hogy valahol egy bezárt étterem mellett volt a pálya valahol Budapesten. Az öltözők az étterem hátsó bejáratánál levő folyosón voltak, ahol néha – néha emberek sürögtek, csajok kifestve, fürdőköpenyben, és hasonlók… kicsit furcsának találtuk, de aztán kiderült hogy az étteremben hatalmas pornófilm forgatás zajlik… 😉

  …mi meg kint a pályán szoptunk… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük