Baseballos kritika Schmitt és Aján felé

Vida Péter, a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség főtitkára közleményt juttatott el a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez, amelyben reagál a NOB-döntésre és sportdiplomatáink kijelentéseire is:

A Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség sajnálattal értesült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéséről, mely szerint sem a baseball, sem a softball nem szerepelhet a 2012-es londoni Olimpia programján.

A NOB-tagok demokratikus és titkos szavazással döntöttek arról, hogy az egyes sportágak maradnak-e az Olimpián, vagy kikerülnek onnan. Az elmúlt hónapokban valamennyi sportág képviselői aktív lobbitevékenységet folytattak a NOB tagoknál abból a célból, hogy meggyőzzék őket arról, mennyire fontos részei a programnak. Ezek alapján várható volt, hogy azok lesznek a “vesztesek” akik kis lobbi- illetve anyagi erővel rendelkeznek.

Véleményünk szerint Szingapúrban nem szakmai döntés született. A NOB tagoknak az előzetesen megfogalmazott kritériumok – elterjedtség a világon, látványosság, nézettség, költségek, korábbi doppingesetek, hagyomány, olimpiai múlt stb. – alapján kellett megítélniük a sportágakat. A baseballt és a softballt valamennyi kontinensen játsszák, több 10 millióan, a baseball 1904-ben szerepelt először az olimpiai programban, 1871 óta zajlik az észak-amerikai profi bajnokság. Nem volt ismertté vált doppingeset az eddigi világversenyeken.

Negatív megítélést jelentett a baseball számára, hogy az olimpiai versenyek alatt nem szünetel az észak-amerikai profi liga, így a legjobbak nem vettek részt az eddigi olimpiákon. Softballban viszont mindig a legjobbak képviselték országukat, a két sportágat így nem lehetett azonos módon megítélni, mégis “éppen” e két rokon sport lett kiszavazva.

A döntést kommentáló nyilatkozatában Schmitt Pál nem tartja veszteségnek a két sportág elvesztését, szerinte “csupán egy szűk körnek fűződik ahhoz igazi érdeke, hogy szerepeljen a műsorban”. Aján Tamás szerint a baseball és a softball “idegen test volt a programban, egyik sem elterjedt sport, egy igen kis kultúrkör játéka”. Ezeket olyan sportvezetők mondták, akik korábban szóbeli ígéretet tettek, hogy támogatni fogják a két sportág olimpiai tagságát. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elárulta: itt érdekekről és ellenérdekekről volt szó, nem a sport szellemisége dominált, nyilatkozata nem volt méltó sportvezetőhöz.

A Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség a jövőben azon dolgozik tovább, hogy sportágait széles körben megismertesse és elterjessze, sportolói létszámát fokozatosan növelve bebizonyítsa, hogy a baseballnak és a softballnak helye van az elismert sportágak között.

Vida Péter, főtitkár

21 thoughts on “Baseballos kritika Schmitt és Aján felé

 1. Brecsi

  A sok aljanépe meg ott veri magát a cikk hozzászólás résznél. Már 60 van, bár a 60. én voltam! Érdemes lenne odalátogatni mindenkinek!!!

  Megjegyzem címlapon van és ilyen sem volt még nagyon. És a baseball.hu meg ilyenkor nem elérhető….

 2. gabesz

  hú basszus Brecsi, kár volt mondanod, elolvastam, és nagyon felhúztam magam!
  gáz tényleg, hogy a baseball.hu nem elérhető, lehetne reklámozni kicsit…
  mi lenne, ha ezt az oldalt reklámoznánk kicsit a fórumban?

 3. Johnny

  Elolvastam én is tegnap ill. ma reggel a hozzászólásokat és csak azt tudom mondani, hogy teljesen felesleges azokkal az agyatlanokkal foglalkozni.Ha bármilyen más cikk hozzászólásait elolvassátok akkor meglátjátok, hogy egy csomóan -névtelenül- fikáznak összevissza.Teljesen mindegy, hogy miről van szó.Lehet az Erdeiről, fociról, Bodrogiról szóló cikk.Ezeknek bármit írhatsz, úgysem foglalkoznak az érvekkel.A kapós méta jutott nekem is az eszembe, de látod Brecsi ezeknek még az sem magyar, mert azt sem tudják, hogy miről van szó.Aján meg Schmidt elmehet oda ahova gondolom.Őket ugyanis csak a pénz meg a pozició érdekli.Mindig azt mondják amit az érdekük diktál.Szerintetek mennyire érdekli őket párszáz “testidegen sport”-ot játszó ember?Ez van.Sajnos.Ha négy év múlva meg visszakerül az Olimpiára akkor meg azt fogják mondani, hogy visszatért a baseball ill. a softball a nagy családba.Ezek az emberek tök könnyedén átlépnek a saját korábbi szavaikon, ha úgy kívánja az érdekük.Nekem csak ez a véleményem.Aki játszik a hétvégén annak jó meccset, aki nem annak jó nyarat kívánok!

 4. gabesz

  Gyerekek, ez durva!
  A MOB honlapján is ott van Vida Peti közleménye, de természetesen a kritkus részeket kivágták! (www.mob.hu)
  Ez nagyon durva, gerinctelenség felsőfokon!

 5. Johnny

  Brecsi, a JSS-BV jegyzőkönyv megérkezett már?Szerettem volna megnézni a statikat.Ha nem te csinálod akkor bocsi.

 6. rr.)

  egy-két dolog, ami számomra nem tiszta.
  minden elismerésem az öttusáé, tradiciók, meg a többi, de az miért előny, ha egy játék két évente változtatja a szabályait a tévés közvetítés megfelelésének nyomására? vívás dettó. és a többi.
  most olvasom, hogy a dopping volt az egyik ok. ezt inkább nem kommentálnám.
  azt meg végképp nem értem, hogy két arany (ugye max 301-et osztanak) és cirka 300 sportoló (max 10500) kiszavazása kinek állt érdekében. de ez majd kiderül. Más sem érti.

 7. vida péter

  Köszönöm mindenkinek, aki írt kommentet a cikkhez. Az első néhány tucat hozzászólást elolvasva nem tudtam, hogy kimenjek-e az utcára.

  Korábban egyébként az volt az általános vélemény, nem kerül le egyik sportágunk sem az olimpiáról. Minden baseballos és softballos vezető elmondta, hány NOB taggal beszélt és kapott őle ígéretet, hogy támogatni fog. Az Aján még levelet is írt a Borbély kérésére. Amikor meghallottam a hírt, nagyon ledöbbentem, de miután elolvastam két prominensünk lesajnáló nyilatkozatát, tehetetlen düh fogott el, egyszerűen nem lehetett szó nélkül hagyni az egészet, ezt nem érdemli meg a baseballt szerető társadalom!

  Miután új sportág nem került fel a programra, egy kicsit bizakodni kezdtem. Elolvastam néhány amerikai kommentárt, ők is az IBaF – MLB összefogást hiányolták. Ha sikerül a két szervezetnek hamarosan megegyeznie, van esély a visszakerülésre.

  Szándékosan nem akartam magunkat egyetlen más sportággal összehasonlítani a levélben, de azért elgondolkodtam, a teljesség igénye nélkül:

  – kb 15 ezer igazolt öttusázó van a világon
  – női kézilabdában az európaiakon kívül csak Dél-korea számít valamit
  – íjászatban Ázsia visz mindent
  – tollaslabdában Délkelet-ázsia és néhány európai ország számít
  – súlyemelésben koksz nélkül ki sem lehet jutni egyetlen világversenyre
  – férfi-női vízilabda: jó, ha 50 országban van, ebből kb. 10 a komoly
  – vívás: dettó, lásd Kembe Sorel történetét (TV2)
  – az elmúlt két tékvandó világbajnokság közvetítési jogáért egyetlen tévétársaság sem fizetett
  – a lovassportokban legalább 3 kontinens analfabéta
  – a gumiasztal pedig …. mi is az?

  Nem akartam bántani egyetlen “magyar” sportot. Szép dolog az olimpiai siker, büszkék vagyunk rájuk. Csak egy kicsit torz a magyar szemlélet. fel tudja valaki sorolni például az elmúlt Olimpia ezüst- és bronzérmeseit. Sokszor hallottam csalódott riportert, miután a “csak ezüstöt” vagy “csak bronzot” közvetítette.
  Sokszor irigylem a cseheket a sportéletük és sportszeretetük miatt: sokkal előttünk járnak, mégis, Athénban egyetlen aranyat szereztek (kajakszlalomban)

  Gabesz: én is néztem a MOB honlapot. Működik a cenzúra, mintha csak 20 évvel visszaforgattuk volna az időt.

 8. Brecsi

  Még szerencse, hogy csak a baseball a dopping aggályok sportja:))))

  NSO:

  “Az üzenet abban áll – mondta Rogge elnök -, hogy a NOB a legjobb sportolókat, univerzalitást és tiszta sportot akart.”

  A baseball imázsa az utóbbi években sokat romlott az Egyesült Államokban – ahol ez a legnépszerűbb sportág -, miután számos játékosról kiderült, hogy szteroidokkal él. Még George W. Bush elnök is szorgalmazta, hogy a sportág szakítson a tiltott szerekkel, és a kongresszus is fellépett a jelenség ellen.

  A NOB döntése egyébként felhborodást keltett az Egyesült Államokban. Tommy Lasorda, aki a 2000-es sydneyi játékokon aranyérmet szerzett az amerikai válogatottal, a Reutersnak kijelentette: “Téves döntés volt. Rendkívül nyugtalanító. Nem tudom elhinni, hogy kidobják a programból a baseballt és a softballt, hiszen két olyan nagyon jelentős sportágról van szó, amelyet mindenhol a világon játszanak.”

 9. rr.)

  emilben jött: “vida péter 9.40-kor fog beszámolni a klubrádió (95.3) reggeli gyors című műsorában a sportágon esettt gyalázatról.” (holnap. 11. hétfő.)

 10. Mike32

  Péter!!! Írjál mondjuk a Gyurcsány Fleto-nak, az úgy is nyugat barát és utálja a Schmidt féléket (lásd.Választási kampány)…:)))

 11. Mike32

  Meghallgattam Vida Péter Főtitkár Úrat a klubrádión…:))) Jó voltál Peti, azt hiszem elég normálisan kérdeztek és válaszoltak a műsorvezetők…

  Végre egy kis média reklám!!!
  Hajrá!!!
  http://WWW.BASEBALL.HU

 12. benyo

  én rendszeresen írogatok a nemzetisport fórumaira, úgyhogy egyáltalán nem vagyok meglepve a hozzászólások túlnyomó részét jellemző elképesztő primitívségen.
  kíváncsi vagyok, hány ősmagyar szittya támogatná az öttusát, ha nem lennénk jók benne, evezés detto.

 13. csaber

  1: nemzeti sport: igénytelen foci újság álnéven. igénytelen törzsolvasókkal

  2: olimpiát lesz.rni magas ívből: papolnak a sport szentségéről

  1936 – nácizmus
  1972 – terrorizmus
  1980 -1984 hidegháborús helyzet
  1960tól folyamatos doppingolás

  csak pár óriás botrány jutott eszembe, de folyamatosan az van az olimpia körül. ki akar ezek után tiszta és nyugod szívvel tárgyalni ilyen szervezet vezetőivel?
  jaja, tudom, hogy most mondhatják, hogy erről ők nem tehetnek… mint ahogy a G8 meg az amerikai politika sem tehet semmiről.

  peace.

  és még csak annyit, amit a gördeszkás társadalom mondott az olimpiai szerepléssel kapcsolatban: nem a gördeszkának van szüksége az olimpiára hanem fordítva.
  szerintem ez a baseballra ezerszer jogosabban elmondható, hiszen akit megérintett, az az orság ahol komoly múltja van, óriási sport- és rajongó táborokkal rendelkezik. tény, hogy a szövetségünk eleshetett valamennyi pénzösszegtől, bár erről fogyalmam sincs, de a lényeg, hogy ezentúl a MOB “támogatása” nélkül nekünk kell az emberekkel ezt a sportot megismertetni és népszerűsíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük