Baseball is out

050708-london

A baseball és a softball biztosan nem szerepel a 2012-es londoni játékok műsorán – így döntött magyar idő szerint ma hajnalban szingapúri kongresszusán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A szervezet szingapúri kongresszusán a tagok külön-külön szavaztak a jelenlegi 28 sportágról, a programban maradáshoz egyszerű többség szükségeltetett. Az álláspontok kialakításához a NOB programbizottságának értékelése szolgált alapul, a testület a jelentésben 33 szempontot – többek között a népszerűséget, az elterjedtséget és a médiaérdeklődést – vett figyelembe.

A NOB a szövetségek korábbi kérésére nem hozta nyilvánosságra a voksolás pontos végeredményét, csupán azt közölte, hogy mely sportágak nem maradhatnak a programban. A végrehajtó bizottság a májusi ülésén fogadta el azt az érvelést, mely szerint a rangsor közzététele jelentősen megnehezítené a leértékelt sportágak szponzorszerzési esélyeit. Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kanadai elnöke ezzel együtt a pénteki ülésen mégis az átláthatóság, vagyis a szavazás részleteinek megismertetése mellett érvelt.

A NOB programbizottsága még 2002-ben javasolta a baseball, a softball és az öttusa levételét, az az évi novemberi, mexikóvárosi kongresszuson azonban elhalasztották a döntést. Egyúttal viszont határozat született arról, hogy a megújulás jegyében a jövőben rendszeresen terítékre kerül a program. Alapelvként fogalmazódott meg: a 10 500-as versenyzői létszámot és a 301 versenyszámot nem lehet túllépni, ami aztán magával vonta, hogy egy sportág csak úgy kerülhet be a műsorba, ha egy másikat kivesznek onnan.

Schmitt Pál:

Úgy érzem, a baseball és a softball elvesztése nem nagy veszteség: ez a két sport elég frissen került be a programba, és nem tudott gyökeret verni az olimpiai családban, csupán egy szűk körnek fűződik ahhoz igazi érdeke, hogy szerepeljen a műsorban.

Aján Tamás:

Úgy gondolom, a baseball és a softball kicsit idegen test volt a programban, egyik sem elterjedt sport, egy igen kis kultúrkör játéka. Véleményem szerint már az elhibázott lépés volt, hogy a nyolcvanas években zöld utat kapott. Nem véletlen, hogy nem tudott megragadni igazán.

A baseball 1912-ben szerepelt először az olimpiákon. Az amatőr korszak után 2000-ben, Sydneyben már pályára léphettek a profik is. A sportág női változata, a softball 1996-ban került fel az ötkarikás játékok műsorába.

13 thoughts on “Baseball is out

 1. Mike32

  Hááát, magyar viszonylatban nem sokat vesztettünk, eddig se közvetítették, ezután meg nem is lesz mit. Azért kár.

 2. mako G

  mivel volt a baj? az elQdöntQkön és a döntQkön teltház volt, a görögök alapszakaszbeli meccsein szintén. afrikát leszámítva minden földrész képviseltette magát. a sportlövészetnél, íjászatnál, vitorlázásnál mennyivel nagyobb a médiaérdeklQdés?!

 3. Brecsi

  Mike!

  A hír jelentősége nem az, hogy közvetítik vagy nem, hanem az állami támogatások, szponzorok azt nézik elsősorban, hogy olimpia sport e vagy nem. Így, hogy nem leszünk olimpia, jó ha évi 1-200.000 Ft -ot csurgatnak, ha van kedvük. (Olimpiaiként 2-3milla, plusz céltámogatások)

 4. szenyo

  Én úgy gondolom, hogy Aján Tamás az idegen test, doppingellenes bizottságot vezet, a súlyemelők meg szarrá koxolják magukat a “kezei” alatt…
  Schmihttről meg inkább nem is irok semmit….

  Egyébként az Aján volt egy baseball közgyűlésen pár éve is mint a Borbély haverja, ott meg jópofizott?

 5. Szali

  Schmitt Pál és Aján Tamás menjenek a picsába! Méghogy szűk kör, meg nem elterjedt sport. Ezek hülyék.

  Szali

 6. mako G

  Láttátok a Jay és Néma Bob visszavág c. filmet? Ezeket a köcsögtöcskölQket is úgy kellene elintézni…

 7. mako G

  Igen, már úgy megszoktuk, hogy kint vagy minden meccsünkön, hogy teljesen elfelejtettem az sms-t. 🙂 Bocs.

  Az eredményt nem tudom pontosan, a nagy rohanásban nem kérdeztem meg Riskát, de ez a 21:15 hihetQen hangzik.

  Riska! Mi lett a vége?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük