Fáraó-baseball?

Az időszámításunk előtti XV. században III. Thotmesz baseballozott!

Meglepő és mulatságos – gondolhatnánk így első hallásra. De van olyan, aki ezt komolyan gondolja, Peter Piccione minden bizonnyal saját hallgatóit is meglepte ezzel az állításával.

050718-egyiptom

Peter Piccione a dél-karolinai Charleston College egyiptológusa. Összehasonlító elemzéseket végez, szakterülete pedig az ókori Egyiptom sportjátékai. Ezúttal nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Kr.e. a XV. században III. Thotmesz (Menheperré, 1490-1436) baseballozott – vagy legalábbis valami hasonlót művelt.

Az 53 éves amerikai történész akkor jutott erre a megállapításra, amikor tüzetesen átvizsgálta Deir-el-Bahari-ban Hatsepszut királynő templomának falvéseteit és hieroglifáit. Az egyik falon ugyanis azt látta, hogy a fáraó jobb kezében egy vékony botot tart, a másikban viszont egy grapefruit nagyságú labdát. Ezen kívül még egy másik véseten is talált valami hasonlót: két pap áll egymással szemben, mindegyik egy-egy labdát tart a kezében.

Nyilvánvaló, hogy nem az ókori egyiptomiak találták ki a baseballt, de a „seker-hemat” nevű rituáléjuk (üsd a labdát) és a baseball között egyértelmű a hasonlóság – magyarázza a bizonyítványát Piccione professzor.

A “seker-hemat” bizonyítottan egy olyan labdaütögetős játék volt, amit fáraók játszottak papjaikkal, akik az elkapók voltak. Az egyiptomiak voltak az elsők a történelem során, akik labdajátékokat játszottak, már történelmük kezdeteitől különleges kapcsolat van világnézetük és labdajátékaik között. Labdajátékkal köszöntötték a tavaszt, a megújulást, és akkori értelemben vett hősies figurák, sportsztárok is születtek. A professzor mindezekkel állítja párhuzamba a modern baseball-játék olyan elemeit, mint a tavaszi szezonkezdet (Spring Training), vagy az olyan, generációk sorára hatást gyakorló – majdhogynem isteni magasságokba emelkedő – nagyágyúk, mint Babe Ruth vagy Joe Dimaggio.

Az igazság az, hogy bár semmi biztosat nem tudunk róla, de mivel a fáróak elég sok futó-rituálét végeztek – ezért elég valószínűnek tűnik, hogy futottak is a játék közben.

Piccione már i.e. 2400-ból származó szövegekben is talált a “seker-hemat”-ra tett utalásokat. A tudósok egyébként régóta vitatkoznak a baseball eredetéről. (Azon túl, hogy még az amik sem tudják eldönteni, hogy Alexander Cartwright-ban vagy Abner Doubleday-ben tiszteljék-e nemzeti passziójuk atyját.) Bukkantak már ősi, nagyon hasonló játékok nyomára Angliában, Francia- és Németországban, Líbiában, Spanyolországban, de a norvég vikingek X. századi játéka, a knatteleik vagy a mi kapós métánk sem sokban különbözik a modern baseball szabályainak alapjaitól: üsd el a labdát minél messzebre, aztán valaki csak elkapja, addig meg fuss.

 Batting the Ball by Peter A. Piccione

14 thoughts on “Fáraó-baseball?

 1. Mike32

  Érdekes, de komolyan. Jó, baseball-nak biztos nem nevezhetjük, de azért érdekes hogy olyan sok idővel ezelőtt is izgalmasnak hatott hogy egy golyót egy rúddal eltaláljunk… Talán azért tűnt izgalmasnak mert k…va nehéz…:))) Már akinek…:)))
  Én kiváncsi lennék hogy az ókori világban vajon játszottak-e még hasonlót valahol…
  Ennek kapcsán jut az eszembe, a kapós métát igazábol hogy játszották? Miben hasonlított a baseball-hoz?

 2. gabesz

  gimibe jártam, amikor egyszer megkeresett a tesitanár, hogy úgy hallotta baseballozok!
  mondom igen!
  erre megkért, hogy alakítsak egy méta-csapatot, mert van a városban egy Katolikus Gimnázium, ahol hagyomány a métaverseny, és indít a gimink is egy csapatot
  na, megszerveztem, voltunk páran a gimiben, akik baseballoztunk éppen!
  elmentünk, és finoman fogalmazva szétvertünk mindenkit métában 🙂
  igazából ugyanazok szinte a szabályok, kisebb a pálya, nagyobb a labda…
  de valaki utánanézhetne neten, biztosan van róla pontos leírás
  ha más nem, akkor majd alkalomadtán írok róla valamit!

 3. mx08

  Nagyapám még mesélte hogy játszott ilyet.
  A másik hasonló játék a Pilicka (vagy mi?). Itt a két végén kihegyezett rövid 10 centis fadarabot kelett felpörgetni a földről úgy hogy a végére utöttél egy bottal, majd amikor a levegőben van elütni. Futás a továbbiakban mint a métában.

 4. Dávid EMI

  Azért annyira nem tűnt el a méta. Magyarországon még ma is játszák, sőt minden évben van Méta Fesztivál is ahol egy Fútóméta Bajnokságot is megrendeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük