Alapszakasz után II.

ÓBUDA BRICK FACTORY

12 győzelem – 2 vereség

Sorozatom második felvonása következik, melyben a jelenleg második helyen álló Brick Factory csapatát nézem át. Második helyük a tabellán szinte kötelezőnek mondható, hiszen a tavalyi bajnok idén sem rossz csapat, talán még erősebbek is, mint az elmúlt évben. Tehát, akkor jöjjön aminek jönnie kell…

Kezdetben vala egy csapat, melynek neve Magyar Baseball Club volt, már innen ismerhetjük Tóni bácsit, aki az edzéseket irányította. Majd miután sorra alakultak az új csapatok, szóba jött, hogy a név már nem időtálló, hiszen jelentése egy Club mind felett. Mivel ekkortájt a csapat az Óbudai Téglagyár pályáján edzett (18-as busszal sokáig) szinte adta magát a név. És megalakult – nem a Clubszövetsége – az Óbuda Brick Factory, és a csapat azóta is ezen a néven fut. Minden budapesti klubnak van némi kötődése a BF-hez. Innen vált ki annak idején a Hungarian Astros, majd innen vándoroltak el játékosok megalapítva a Bp. United csapatát az Islanders játékosokkal, a BF-ből ered a Bp. Players teljes gárdája, a mostani Szentendre játékosok között is találunk ex-téglagyárit, és ne feledkezzünk meg az idén alakult Emigrants SE-ről sem, hiszen az ottani játékosok nagy része is Tóni bácsi kezei alól került ki. Talán a 424 az egyetlen, akinek nem sok köze van a BF-hez, maximum annyi, hogy a pályájukon játszanak. Joggal merül fel a kérdés, miért nem Óbuda Team Factory a csapat neve.

A bajnokságok történetében sokáig vezető szerepet töltött ba a csapat – bár bajnokságot nem nyertek – az első négy között mindig ott voltak. Majd váratlan hanyatlás következett, 2001-ben csupán a 7. helyen végeztek, és még ezt is alul múlták 2002-ben, amikor csak a 8. helyet sikerült megszerezniük. Ezekben az években a húzó emberek a Szentendrében szerepeltek, és szinte teljesen új garnitúrával kellett felvenniük a versenyt a többi csapattal szemben. Állandóságot talán Kalocsai Balázs és Lázár Valentin jelentett, akik végig kitartottak a csapat mellett, bár szerintem bennük is megfogalmazódott a váltás gondolata. De maradtak, és jól tették.

2003-ban visszatért a csapatba Zalabai Zsolt és Morua Roberto, ráadásul csatlakozott Xiong Xiabo és Jorge Fernandez is, akik hatalmas erősítést jelentettek. Sikerült is egyből bronzérmet összehozniuk, és mint azóta tudjuk, nem is ez volt a csúcs. Rájátszásbéli eredményeik, már ekkor jelezték, erős gárda jött létre, hiszen a Szentendrétől kétszer is csak 1 ponttal kaptak ki, és kemény ellenállásra késztették 2003. bajnokát, az akkor éppen Torony-Szőnyegház Thúry-ként szereplő Kanizsát.

2004-ben aztán feltették a koronát a Factory fejére, és fennállásuk során megszerezték első bajnoki aranyérmüket. Ebben az évben győzték le először a Szentendre Sleepwalkers csapatát is, ami szintén komoly siker. A rájátszás során ugyan kétszer kikaptak a Dr. Padló Thúry csapatától (10-9, 4-3), de a mindent eldöntő mérkőzésen végül is ők arattak sikert.

Elmondhatjuk, hogy a Brick Factory második virágzását éli, és bajnokesélyesként vágott neki az idei szezonnak. Erre rögtön az első fordulóban rácáfoltak, hiszen némi meglepetésre Szombathelyen vereséget szenvedtek. Utána viszont megtalálták a helyes utat, és mindenkit legyőztek. Majdnem.

Legszorosabb mérkőzés:

Csakúgy mint a Szentendre, az Óbuda is a Nagykanizsával bánt el a legnehezebben, a második mérkőzés a dupla meccsekből hozta a legnagyobb izgalmat, amikoris a gárda 9:8-as veszett állásból a 9. inning alján fordított, és nyert 10:9-re.

Legnagyobb arányú győzelem:

Az óbudai alakulat idei legnagyobb sikere a Nemesvámos Sharks elleni 34:13-as siker volt. Mivel ez a második fordulóban született, mondhatjuk, hogy ez hozta lendületbe a csapatot.

Legnagyobb különbség két mérkőzés alapján:

A legnagyobb különbség két meccsen is a Sharks csapata ellen született, amiben nagy szerepet játszott a már említett 34:13-as győzelem, mely mérkőzés visszavágóján 10:3-ra nyert a BF, így összesítésben 44:16-os arányról beszélhetünk.

A vereségek:

Az Óbuda majdnem szépen keretbe foglalta az alapszakaszt, hiszen az első és az utolsó fordulóban szenvedett vereséget. Azért csak majdnem, mert az utolsó forduló első meccsén kaptak ki, így mégis győzelemmel tudtak nyári pihenőre vonulni. Érdekesség, hogy mindkét vereségük 7 inninges leléptetés volt, Szombathelyen 16:6-ra, míg a Sleepwalkers ellen 15:3-ra kaptak ki.

18 játékost vonultatott fel eddig az óbudai csapat, ebből 9 játékos szerepelt annyit, hogy a legjobbak közé is felkerülhet. Dobásban 6 játékost alkalmaztak, de jelentős mennyiséget csak 3 dobó teljesített. A 6 dobónak 3 elkapó segítette munkáját, bár Moki csak egyetlen mérkőzés erejéig ugrott be guggolni.
Nézzük akkor az idei rostert:

Andó József:

Volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, Józsi eltűnik a baseball-életből. Aztán tavaly ismét feltűnt, mint Astros játékos, majd a rájátszásban már a BF csapatát erősítette. Jelenleg külső védőként szerepeltetik, bár véleményem szerint, ha komolyan ráállna, az egyik legjobb kettes védő lehetne. Az is az igazi posztja, hiszen gyors, robbanékony játékos, jó keze is van, úgyhogy ideális lenne. Támadásban viszont idén nem találta még meg a fonalat, bár az utolsó meccseken már emlékeztetett régi önmagára. Védekezési feladatait eddig hiba nélkül oldotta meg, ami nem meglepetés.

Bata János:

Pipi. Ha másról nem, arról biztosan beugrik mindenkinek, hogy amikor a BF adja a játékvezetőt, és ő megy, akkor többnyire a meccs előtt bemutat némi cirkuszi mutatványt, sok labdával zsonglőrködik ügyesen. Sérüléséből mostanában kezd felépülni, de játéklehetőséget még nem sokat kapott, összesen 5 inninget játszott, és kétszer állt fel ütni.

Csornai János:

Igazi csere ember, nem sokszor kap szerepet a kezdőben, de amikor lehet, akkor becserélik. Többnyire külső védőként alkalmazzák, idén két labdából egyet sikerült megjátszania, egyet meg elrontott. Támadásban lenne mit fejlődnie, hiszen a .200-as ütőátlag nem tartozik a kimondottan jó eredmények közé.

Goór Csaba:

A kisebbik Goór. Bátyja már régebbóta a csapat tagja, ő most kezd ismerkedni a légkörrel. Tóni bácsi viszont mindig figyel arra, hogy legyenek fejlődni képes fiatalok is a csapatban, ezért amikor csak lehet, beállítja őt is. Idén 15 inning állt rendelkezésére, hogy kicsit belekóstoljon a dologba. Ezidő alatt nem hibázott, támadásban viszont értékelhetetlen 0/7-es teljesítménye jelzi, hogy a rájátszásban nem sok időt fog eltölteni a pályán.

Goór Norbert:

Ő egyike azon játékosoknak, akik Tóni bácsi tudatos fiatalításának részét képzi. Már serdülő korában is itt szerepelt, és mostanra, igaz nem mint alapember, de mint csere számolnak vele. Többnyire külső védőt játszik, amit eddig hiba nélkül teljesített is. Támadásban a .304-es ütőátlag nem mondható rossznak, bár túlzottan jónak sem.

Jorge Fernandez:

A kubai vendégmunkások közül talán a legnagyobb nyereség a Brick Factory számára, igazán jó játékos. Kubában is a legjobbak között szerepelt, így el is várható tőle, hogy ne jelentsen számára komoly feladatot a helytállás nálunk. .571-es ütőátlaga jól mutatja, hogy nem is okoznak neki túl sok problémát, 4 extra base hit és 12 beütött pont áll neve mellett.

Kalocsai Balázs:

Öreg motoros a Brick factory csapatában, sokáig mint elkapó szerepelt, aztán átállt a másik oldalra, és idén dobóként jön számításba. Ráadásul nem is rossz dobó, hiszen ERA-ja mindössze 2,10-es, ami igen szép eredmény. Támadásban is megállja a helyét, ezt .333-as ütőátlaga jól jelzi. Kiemelendő még 22 befutása és 15 beütött pontja.

Korcsogh Árpád:

Szánom-bánom, de fogalmam sincs, hogy ő kicsoda. Játékát túl sokat nem is csodálhattuk, hiszen 1 inning erejéig lépett pályára, ez alatt nem ért el semmilyen értékelhető eredményt.

Lázár Valentin:

A másik nagy öreg a BF csapatában, máshol nem is játszott szerintem még. Egyes védő szokott lenni, vagy ha nem, akkor külső védőként kap szerepet. Támadásban nem teljesít túl jól, hiszen a .244-es ütőátlag nem éppen jó eredmény. Védekezésben jó, bár 7 hibát összegyűjtött, 93 alkalommal nem hibázott. Némileg meglepő számomra, hogy ő lopta el a legtöbb bázist, szám szerint 13-at .

Lineares Alexis:

Régebben alapember volt a csapatban, most már csak epizódszerepeket kap. A kubai vonal másik képviselője, bár ő nem rendelkezik komolyabb játékos múlttal, de gyerekként magába szívta a játék minden elemét. 34 inningjéből 9-et dobással töltött, ami sokat ki is vett belőle, hiszen a válla elég sűrűn szokott fájni. Támadásban jól muzsikál, .389-es átlaga legalábbis ezt mutatja, védelemben viszont 3 hibát is összeszedett.

Lupták Péter:

Egy orosz közmondás szerint „Jobb nagy halnak lenni kis vízben, mint kis halnak lenni nagy vízben”. Amigó e mondás ellenére is a „nagyvizet” választotta, amikor a tavalyi szezon végén bejelentette, elhagyja addig csapatát, az Astrost. Aztán idén rácáfolt erre az amúgy remek közmondásra, hiszen „nagyhal lett a nagyvízben is”. Igazi húzóember, majdnem minden kategóriában a legjobb: .407-es ütőátlaga nagyszerű, 31 befutott pontja és emellé beütött 36 további pontja szintén fantasztikus. (A BF eddigi 200 pontjából 67-hez volt némi köze, ez 33%-os prodkció.) 6 hazafutásával jelenleg a liga legjobbja, 81 próbálkozásából mindössze 3-szor lett strike out. Védelemben, bár eredeti posztja shortstop, kettes védőként szerepel, de egyre többet veszik igénybe elfogóként, és ott is jól teljesít.

Morua Roberto:

Csapatának egyik alapító tagja, de mint Antonio fia, ez a minimum. Mindig is jó játékosnak számított, most is az. Régebben dobó volt, aki az összes dobásfélét eltulajdonította (ezt egy TV-riportban mondta magáról), de most mint elfogó csillogtatja tudását. (Helyet cserélt Kalóval?) Azért idén is megmutatta, hogy nem felejtett el dobni, hiszen 2,1/3-ad inninget vállalt, és ez alatt 10 emberből 7-et srike out-ra tett. Támadásban remekel, bár a szezon elég nehezen indult számára e téren. (Amúgy a TV-ben azt is elárulta, hogy a base-ek azok négyzet alakú pontok, amire rá kell lépni:))

Némethy György:

Ide most bemásolhatnám múlt heti írásomból a Fábiánra vonatkozó részt. Némethy is a „semmiből” került elő, és lett alapembere a BF csapatának. Külső védő, többnyire centerfielder, aki gyors és látványos elkapásokat egyaránt produkál. Sokáig ütésben nem tudott hozzátenni semmit a játékához, ám amióta buntolással próbálkozik egyre jobb lesz. Most .325-ös az átlaga, tavaly összesen ütött annyi hit-et, mint idén eddig.

Poprádi Zoltán:

Régebben vöröshangya, most már téglagyári munkás. Külső védő volt mindig is, most sincs ez másként. Védelemben hibátlan, ám támadásban lenne mit csiszolni az eredményein. Igazi lelkesítő ember, hiszen ha kint van egy mérkőzésen, biztosan hallhatjuk hangját.

Rácz Kristóf:

Ő is olyan játékosa a BF-nek, akiről nem sok mindent tudok. Sőt! Inkább semmit, a pályán eltöltött 6 inningjét meg most nem részletezném.

Sármány Gábor:

Hármas védőnek képzik., még fiatal, így játéklehetősége is korlátozott. Mondhatni, fell kell még nőnie a feladathoz. 14 inning 1 hibával, 7 ütéshez állás 1 hit-el. Kábé ennyi.

Xiong Xiabo:

Kínából érkezett kis hazánkba Moki, aki annak idején még hazája válogatottjában is szerepelt. Minden csapat tárt karokkal fogadná, ő a BF-et választotta. És milyen jól jártak vele! Dobóként is bevethető, jól támadó és jól védekező játékos: .415-ös átlaga remek, bármikor képes nagyot ütni. Amikor nagyobb lesz a tét, akkor fogja odarakni magát szerintem, addig csak alaphangon üzemel. Ez főleg a dobóteljesítményére igaz, hiszen tavaly a legjobb volt, idén azért az 5,10-es ERA-ja nem túl fényes.

Zalabai Zsolt:

A Brick Factory kihagyhatatlan játékosa, 2004-ben a legjobbnak választották. Idén rácáfolni látszott erre a díjra, de az alapszakasz vége felé azért belejött. Az igazán nagy ütésekkel még adós, hiszen a két extra base hit nem túl sok tőle. A dobásban elért 5,67-es ERA-ja sem tükrözi valós tudását, ő ennél azért jobb. Ha nem dobó, akkor shortstop, ahol jól teljesít, köszönheti ezt bombabiztos karjának.

És akkor jöjjön, ami a múlt héten is, a Dream Team.
Nézzük:

1. ütő: Andó József » leftfielder

Ha összeszedi magát, akkor lesz tökéletes erre a posztra, már ami az első ütőt illeti. Jelenleg a bázisra jutási eredménye nem szolgál rá arra, hogy első legyen, de nagyon gyors, és ha odafigyel, akkor azért meg tudja oldani.

2. ütő: Némethy György » centerfielder

Mivel buntokkal operál, idális választás lehet. Ha ő ki is esne, az előtte lévő futót mindenképen tovább tudja juttatni pontszerző pozícióba. Ha ő is kijut, az meg még jobb, gyors. Csodálkozom is rajta, hogy miért nem ebben a sorszámban üt.

3. ütő: Lupták Péter » kettes védő

Ő sem az általam legjobbnak vélt sorszámban üt, pedig eddigi teljesítménye ide kívánja. Rengeteg nagy ütés sok apróval, base-re jutási átlaga 69%, tehát pont mint egy 3. ütő. Gyorsasága megkérdőjelezhetetlen, itt lenne a helye.

4. ütő: Jorge Fernandez » egyes védő

Azt hiszem, ezt most nem kell magyarázni, bal kezes, ami még veszélyesebbé teszi támadójátékát. Egyes védőként pedig remekül tud játszani, ez az eredeti posztja. .

5. ütő: Xiong Xiabo » hármas védő

Ha esetleg Jorge nem úgy üt, ahogy várják, még mindig ott lehet Moki, aki szintén nem piskóta. Eddig két dupla és két hazafutást ért el, de fog ezen még javítani.

6. ütő: Zalabai Zsolt » shortstop

Ha formába lendül, akkor, szintén a nagyvágók közé kell, hogy beírjuk, és mint ilyen a 4-5-6 helyek valamelyikére. Az előtte felsoroltak idén viszont jobban muzsikálnak, ezért „csak” 6. Short stop posztja azért, mert ott a legjobb. Dobó is lehetne, de akkor nincs aki helyettesítse.

7. ütő: Morua Roberto » elkapó

Roberto a második legtöbb hit-tel rendelkezik csapatában. Ha esetleg az előtte lévők nem is, akkor ő még mindig kijuthat a bázisokra. 6 dupla és egy tripla az eddigi eredménye, ami alapján feljebb is lehetne rakni. Szerencsés helyzet a BF-é, hogy Roberto ilyen hátra szorult, és mégis jó.

8. ütő: Lázár Valentin » rightfielder

Igen Valentin. Minden meccsen ott van, és ez már évek óta így van, tehát kihagyhatatlan a csapatból. Gondolkodtam rajta, hogy Jorge-vel felcserélem a posztjukat, de egyesen jobb Jorge. Támadásban gyengélkedik kicsit, ezért a 8. ütő az ő posztja. Ha kijut, akkor mint fentebb leírtam, lopni is tud, így akár már a kilencedik ütő is pontot tud belőle csinálni.

9. ütő: Kalocsai Balázs » dobó

A múlt héten már indokoltam, hogy miért hagyok a végére jó ütőt, most ugyanaz a helyzet. Kaló ideális a bázisok letisztítására. Dobásban idén ő a legjobb eddig, de szerintem a rájátszásban már kevesebb időt fog eltölteni a dombon. A komolyabb rangadókon már most sem mindig engedték oda, pedig lehet, hogy ki kellett volna próbálni.

Ez egy nagyon erős ütősorrend tele nagy ütőkkel, én nem szívesen dobnék ellenük. Védelemben is talán a legjobb összeállítás, bár bizonyos posztokon azért lehet vitatkozni. Elkapója igazán nincs most a BF-nek, Roberto kényszermegoldás, éppen, mint Amigó ezen a poszton való szerepeltetése.

Izgalmas verseny várható a döntőbe jutásért, hiszen valószínű az Óbuda–Nagykanizsa párosítás, amiből bármi kijöhet. Ha döntős lesz a BF, akkor szintén nehéz megtippelni, hogy ott milyen eredmény születik.

4 thoughts on “Alapszakasz után II.

 1. Dini

  Gratulálok a Brecsinek a cikkhez és szeretném ha kitartóan folytaná ezt a szép munkát, a magyar baseballnak szüksége van az ilyen emberekre. simonyi

 2. Mike32

  Ez is jó lett Brecsi! Gratulálok, az ütősorrended tényleg nagyon kemény lett. Kiváncsi vagyok mit fogsz írni a csapatodról…:)))

  Vasárnap oké, 8:00 Gidó.

  Amúgy. A Némethy Gyuri akkor került oda, amikor még ott játszott a fél players. Ha jól emlékszem a neten talált rá a gárdára, megtetszett neki és bele vágott. Pedig idősebb volt már akkor mint én, úgyhogy minden elismerésem az övé, és szerintem is nagyon jól játszik. A Goór Norbi pedig ha kicsit felhagyna a halivúd komplexusával, akkor nagyon erős támadó játékos válna belőle. A többieket mindenki ismeri…:))) Talán a home-ra néha vissza guggolhatna a Kaló, ZB-vel valószínüleg rendesen betartana a támadóknak, nagyon jól kommunikálnak és operálnak ketten…:)))

 3. Balu41

  Nagyon jó az (Cikk) írás,már szeretném a nemzeti sportban is lehetne olvasni,higgyétek el ezeken nagyon sok múlik( múlna).Gratulálok Fekete Csaba JSR.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük