Wikipedia: baseball

Biztosan többen ismeritek, használjátok a Wikipediát.

050802-wikipedia

A Wikipedia egy több nyelvű, nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett lexikon (kalendárium és napi hírek jellegű információkkal kiegészítve), amelyet a nonprofit Wikimedia Foundation üzemeltet. A magyar Wikipédia rész az eredeti projekt nemzeti nyelvű része. 2005 júliusában az angol részben több mint 650 000, a nemzeti nyelvű részekben pedig mintegy 1 000 000 szócikk olvasható és szerkeszthető.

Az angol nyelvű projekt 2001. január 15-én indult, a magyar változat pedig 2003. július 8-án látott napvilágot. A Wikipediát világszerte több ezer önkéntes tudós, érdeklődő, diák és általában értelmes ember írja, akik rábukkantak a hálón, és látván, mi folyik, s milyen könnyű cikket készíteni, úgy döntöttek, tudásuk egy részét közkinccsé teszik. E résztvevők a wikipédisták. A kezdetek óta jelentősen megnőtt a résztvevők száma, köztük a jól képzett közreműködőké is.

A szó igazi értelmében vett főszerkesztő nincs. A Wikipédia két alapítója, Jimmy Wales (egy kis internetes cég, a Bomis Inc. vezetője) és Larry Sanger olyan közreműködőknek szerették magukat tekinteni, akik ügyelnek arra, hogy a vállalkozás ne térjen le a korábbi útról.

A “baseball” szóra keresve a magyar változatban ezt oldalt találtam. Látszik, hogy egy vagy több szorgalmas ismeretlen szerző már dolgozott az ügyön, de a bejegyzés még igencsak kiegészítésre szorul. Alapvető szabályok, információk felkerültek, de apróbb részletek, érdekességek, kiegészítések még igencsak bővítésre szorulnak, valamint a linkeket is meg lehetne szaporítani.

Bárki bármikor szerkesztheti, bővítheti, regisztráció, egyéb kényelmetlen sallang nincs, úgyhogy hajrá, akinek van kis ideje, ugorjon neki bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük