Wikipedia: baseball

Biztosan többen ismeritek, használjátok a Wikipediát.

050802-wikipedia

A Wikipedia egy több nyelvű, nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett lexikon (kalendárium és napi hírek jellegű információkkal kiegészítve), amelyet a nonprofit Wikimedia Foundation üzemeltet. A magyar Wikipédia rész az eredeti projekt nemzeti nyelvű része. 2005 júliusában az angol részben több mint 650 000, a nemzeti nyelvű részekben pedig mintegy 1 000 000 szócikk olvasható és szerkeszthető.

Az angol nyelvű projekt 2001. január 15-én indult, a magyar változat pedig 2003. július 8-án látott napvilágot. A Wikipediát világszerte több ezer önkéntes tudós, érdeklődő, diák és általában értelmes ember írja, akik rábukkantak a hálón, és látván, mi folyik, s milyen könnyű cikket készíteni, úgy döntöttek, tudásuk egy részét közkinccsé teszik. E résztvevők a wikipédisták. A kezdetek óta jelentősen megnőtt a résztvevők száma, köztük a jól képzett közreműködőké is.

A szó igazi értelmében vett főszerkesztő nincs. A Wikipédia két alapítója, Jimmy Wales (egy kis internetes cég, a Bomis Inc. vezetője) és Larry Sanger olyan közreműködőknek szerették magukat tekinteni, akik ügyelnek arra, hogy a vállalkozás ne térjen le a korábbi útról.

A “baseball” szóra keresve a magyar változatban ezt oldalt találtam. Látszik, hogy egy vagy több szorgalmas ismeretlen szerző már dolgozott az ügyön, de a bejegyzés még igencsak kiegészítésre szorul. Alapvető szabályok, információk felkerültek, de apróbb részletek, érdekességek, kiegészítések még igencsak bővítésre szorulnak, valamint a linkeket is meg lehetne szaporítani.

Bárki bármikor szerkesztheti, bővítheti, regisztráció, egyéb kényelmetlen sallang nincs, úgyhogy hajrá, akinek van kis ideje, ugorjon neki bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük