Magyar Kupa

A hétvégén Szentendrén kerül megrendezésre a Magyar Kupa négyes döntője. Az elmúlt években fokozatosan csökkent az MK iránti érdeklődés a csapatok részéről, talán az állandó Szentendre–Kanizsa döntők, talán a plusz meccsek jelentette terhek miatt. Mára már odáig jutott a dolog, hogy a határidőig mindössze 5 csapat nevezett be a küzdelmekbe. Itt az idő hát, hogy visszaállítsuk a Magyar Kupa jó hírnevét, hiszen majdnem az összes magyar sportnak az egyik legjelentősebb eseménye a Kupa és annak döntője.

A kezdetek kezdetén egyértelmű volt, hogy a csapatok indulnak a Magyar Kupában. Ennek következménye az volt, hogy előselejtező-csoportokat kellett létrehozni, és a bajnokság előtti hetekben, többnyire még elég zord időjárási körülmények között vágtak neki a csapatok a kupának. Nézzük át kronológiai sorrendben, hogy is volt ez.

Az első Magyar Kupát (a meglévő adatok alapján) 1997-ben rendezte meg a baseball szövetség. Roppant nagy érdeklődés jellemezte, több mint 20(!) csapat indult a trófea megszerzéséért. Egy apró adalék, hogy már a 16 közé jutásért is meccseket kellett játszani, sőt még ezt is megelőzte egy előselejtező kör. A végső küzdelemre két, mára már megszűnt csapat szerzett jogosultságot. A Bp. United – Bp. Players összecsapást végül az United csapata nyerte nagyon szoros, 9:7-es győzelemmel.

Ez után két év szünet következett, vagy az adatok vesztek a feledés homályába. A következő említett Kupa 2000-ben került kiírásra, névadója pedig a Hungária Biztosító lett. Ismét nagy érdeklődés volt, összesen 17 csapat nevezett a küzdelmekre. Hat selejtező-csoportban vágtak neki a küzdelmeknek a csapatok, ahonnan a győztesek két hármas csoportba kerültek besorolásra. Itt is körmérkőzések vártak a gárdákra, és az ott kialakult végeredmény alapján a két csoport győztese mérkőzhetett meg a serlegért. Az azóta már hagyománnyá vált augusztus 20-i döntőbe a Szentendre Sleepwalkers és az Ajka Blackbirds csapatai jutottak be. Itt már érezhető volt, hogy a Kupa küzdelmek egyre kevésbé hozzák lázba a csapatokat, hiszen a Szentendre saját csoportját játék nélkül nyerte meg, sem a Siófok, sem a Debrecen nem állt ki ellenük. A döntőt végül a Szentendre csapata nyerte 14:4 arányban. Így ők az elsők a még ma is létező csapatok közül, akik nyerni tudtak.

2001-ben Alianz Magyar Kupa néven rendezték meg a versenyt, amelyre már csak 9 csapat nevezett be. A pozitív a dologban, hogy a benevezett csapatok ki is álltak minden meccsre, így nincs tele 10 illetve 9:0-s eredményekkel az eredménysor. Hogy kicsit hazabeszéljek, megemlítem, hogy ebben a sorozatban az egyik legszorosabb eredményt a H. Astros – Szentendre Sleepwalkers összecsapás hozta, amely egy volt a negyeddöntők közül, és végül 5:0-ra tudott nyerni az előző évi kupagyőztes. A másik szoros csata az Óbuda Brick Factory – Szombathelyi Anyaszomorítók meccs volt, ahol 8:7-re diadalmaskodott az Anyaszomorítók csapata. A Szentendrén megrendezett döntőn végül a Torony-Szőnyegház Thúry csapata nyert, meggyőző 14:2-es győzelmet aratva a Sleepwalkers felett.

A 2002-es kupagyőztes bevallom, nem tudom ki lett. Volt az a bizonyos Nagykanizsai EB, ami után a baseball.hu frissítése megállt. Az utolsó, amit biztosan lehet tudni, hogy 11 csapat vágott neki a küzdelmeknek, és hogy a négy közé bejutott a Sopron, a BF, a Szentendre és a Nagykanizsa. Szerintem ismét Nagykanizsa – Szentendre döntő volt, de hogy ki nyert, azt sajnos nem tudom. De gondolom, aki tudja, az majd megírja kommentben.

A 2003-as Magyar Kupára 11-en neveztek, de a Lesenceistvánd a nevezésnél tovább nem is jutott. Így a Rascals egyből a négy között volt, a többi 9 csapat pedig 3 helyszínen 3 csapatos csoportokban küzdött meg a négy közé kerülésért. Sopronban, Szentendrén és Kanizsán zajlottak a sejeltezők, és minden csoportot a házigazda nyert meg. A döntőben végül ismét a Nagykanizsa tudott nyerni a Sopron Weswind ellenében 16:6-ra.

2004-ben aztán a Magyar Kupa teljes érdektelenségbe fulladt, 4 csapat játszott a négyes döntőben, ahol a Sopron ki sem állt. A döntő viszont hatalmas izgalmakat hozott, a Nagykanizsa éppen hogy, de legyőzte az Óbuda Brick Factory-t 3:2-re.

A ma fellelhető infók alapján ez tehát a Magyar Kupa története, de biztos, hogy történt más is, hiszen volt olyan év, amikor mérkőzés nélkül menetelt z Astros a négy közé, ahol aztán nem állt ki… Erről sajnos nincs említés sehol, így ezek a meccsek feledésbe merültek.

Az idei esztendőben öt csapat jelezte, hogy indulni kívánnak a Magyar Kupában. Az ötből négyet kellett csinálni, így a VJB egy előselejtező mérkőzésre sorsolta a csapatokat. Ennek köszönhetően láthattuk a múlt héten az Óbuda–Nagykanizsa mérkőzést, melyet az Óbuda 13:7-re nyert meg. A négyes döntő Szentendrén lesz most hétvégén, és az már biztos, hogy a Nagykanizsa nem tudja megvédeni címét, hiszen be sem jutottak a négy közé. Érdemes lesz kilátogatni a szentendrei baseball-pályára mindkét nap, hiszen jó kis meccsek vannak kilátásban. Én ott leszek!!:)

19 thoughts on “Magyar Kupa

 1. Brecsi

  Én is úgy tudom. De semmi konkrét infót nem találtam, hülyeséget meg nem akartam írni. Azt is biztosan tudom, hogy nem volt olyan év, hogy ne lett volna Kupa, de nem találtam róla semmit. Eléggé hiányosak a dolgok.

 2. PeterD

  Most nem tudom megnézni az összes régi adatot, de hirtelen ezeket találtam (persze csak a Sleepwalkers eredményeiről):
  – Már 1996-ban is volt kupa, a Szentendre Sleepwalkers az Óbuda Brick Factory-t 19-0-ra, a Sopron Indians-t 10-5-re legyőzve jutott be a döntőbe, ahol 14-4-re kikapott a Nagykanizsa Ants csapatától.
  – 1998-ban a Bősárkányi Egyfejűek ellen 19-1, a Békéscsabai Villámok ellen 23-1 lett az eredmény, az Astros pedig végül nem állt ki. A döntőben a Sleepwalkers 4-2-re győzte le a Nagykanizsa Ants csapatát.
  – 1999-ben a Nemesvámos-Veszprémfajsz Sharks ellen 21-0, az Ajka Blackbirds ellen 2-1, a Békéscsabai Villámok ellen 12-6 lett az eredmény. A döntőben a Nagykanizsa Ants 7-4-re győzte le a Sleepwalkers-t.

 3. Brecsi

  Akkor a 1998-as az amikor a négy közé jutottunk úgy, hogy nem játszottunk senkivel:)) Utána meg szombaton lett volna Kanizsán a Szentendre elleni elődöntő, vasárnap meg bajnoki Szombathelyen. Nem álltunk ki a Kupában:)) A következő évben nem indulhattunk, utána meg nem is akartunk:))

 4. Brecsi

  Amúgy nagyon kiváncsi vagyok arra, hogy a Szentendre mit ért rendezés alatt. Ha szombaton kimegyek akkor remélem látható lesz, hogy tényleg rendezés, szervezés van a dologban, nem pedig csak annyi, hogy fel van vonalazva a pálya. Ha így lesz akkor nagyon el leszek keseredve.

  Azért szeretnék valami szervezést látni, hogy legyen motiváció a Kupában való indulásra, hogy a négy között nem csak snassz meccsek vannak, hanem van valami extra, amiért megéri bejutni, mert jó hangulat van, érdekes, amúgy nem látható dolgok, “felhajtás”. Ha semmi jele nem lesz ilyesminek, akkor a jövőben kénytelen leszek más helyszínt preferálni, ahol esetleg jobban meg tudják szervezni, hogy ne a “szokásos” két ember nézze végig a meccseket, a “szokásos” semmiben.

 5. Mike32

  Adalék a 97es döntő utáni eredményhez: miután kikaptunk a kupa döntőben tőlük, utána a bajnokiban elvertük őket…:))) És a következő évben nem tudtak nevezni a KEK-re mert megszűntek vagymi… Ott aztán mi indultunk és rommá vert mindenki minket… Szomorú, de legalább életem első igazán szép méretes tripláját ott vágtam az ukránoknak…:)))

 6. Fighting

  Mi lesz akkor, ha a holnapi kupaelödöntőket elmossa az eső?
  Van erre az esetre is valami vészforgatókönyv?

 7. Fighting

  Hál istennek süt a nap!
  Remélem holnap is ilyen szép napos idő lesz, mert csak akkor tudok menni Szentendrére.

 8. Brecsi

  Meglepően izgalmasan alakultak. A Somorja – BF a 8. inning végén 4:4-re állt.
  A Szombathely pedig 5:0-ra vezetett a 3-4 inning környékén, majd felváltva vezettek a csapatok, de a végét a SZS bírta jobban.

 9. seatosjani

  Én úgy emlékszem a 2002-es évben A BF nem állt ki talán a Sopron ellen(?) a döntőbe jutásért és ezért nem indulhattunk a 2003-as kupában. Ha a Sopron volt, akkor a 2002-es ranglista
  1. Nagykanizsa
  2. Sopron
  3. Szentendre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük