Kritikus tömeg

Rendhagyó módon nem baseballról fogok írni, ne lepődjetek meg. Az a helyzet, hogy a közeledő bringás felvonulás gondolata nem hagy nyugodni, és arra gondoltam, egy rövid említést itt is megérdemelne a dolog.

050902-flyngbiker

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki sokat bringázik, és nem én vagyok az egyetlen, aki egyet tud érteni a felvonulás céljaival, az autómentes város eszményképével.
Hogy pontosan miről is van szó?

Röviden erről:

2005. szeptember 22-én, az Autómentes napon többezer fős biciklis felvonulást rendezünk a budapesti belvárosban!

A felvonulás céljai
A várhatóan többezres felvonulás legfontosabb célja a városi kerékpározás népszerűsítése.

Élhetőbb várost és tisztább levegőjű belvárost szeretnénk.
Fel kívánjuk hívni a figyelmet az egyre inkább sűrűsödő és lassuló, ráadásul jelentős környezetszennyezéssel járó motorizált városi közlekedés válságára. Alternatívát szeretnénk kínálni a mindennapos dugókban veszteglő autósoknak, bátorítva őket, hogy ha csak tehetik, használják a gyors, olcsó, egészséges és környezetbarát kerékpározást közlekedésük során. Szeretnénk, ha a kerékpár megítélése kitörne a sport- vagy játékszer kategóriából, és a nyugat-európai fővárosokhoz hasonlóan mi is felfedeznénk benne a praktikus közlekedési eszközt.

Jól tervezett kerékpárutakat, kerékpárosok számára is biztonságosan használható autóutakat, szállítási és tárolási lehetőségeket szeretnénk. Direkt politizálás nélkül – csupán a jelenlétünkkel – hatni kívánunk a mindenkori város- és kerületfejlesztési irányvonal kidolgozóira annak érdekében, hogy az ehhez hasonló rendezvényeken tömegesen megjelenő, a napi kerékpáros közlekedést gyakorló, vagy igénylő emberek szükségeit is figyelembe vegyék munkájuk során.

Sokunknak van autónk. Rendezvényünk így természetesen nem az autósok ellen irányul, hiszen a statisztikák szerint legtöbbjük egyben kerékpártulajdonos is. Fontos célunk azonban az ésszerű autóhasználat széleskörű népszerűsítése.

A felvonuláson ott lenni hatalmas élmény, tapasztalatból mondom! Aki teheti, és kicsit is szimpatikus a dolog, nézzen körül ezeken az oldalakon, nem fog csalódni.

A felvonulás honlapja
Bannerek, szórólapok
Bringások blogja

A felvonulás szervezése, a szórólapozás, reklámozás, mind-mind önkéntes alapon, hihetetlen kreativítással folyik, példáértékű!

050902-criticalmass

Aki teheti tehát, jöjjön el 22-én, szóljon a bringás haveroknak, nagy móka lesz!

7 thoughts on “Kritikus tömeg

 1. rsk

  voltam a tavaszin is es tervek szerint most is leszek.
  es tenyleg jo muri, gyertek, gyertek!!!

  play ball & ride a bike :)))

 2. Kuku

  Ha szerveztek csapatot, az indulási pontot és időt kitesszük a lapra. Pont most tervezzük egy ilyen lista összeszedését. Így már 17 órától megpezsdül a város, ahogy a 5-10-100 fős csapatok tartanak a Hősök tere felé…

 3. gabesz

  na, akkor jelentkezőket várunk, akik szívesen tekernek egyet! én jelentkeztem rendezőnek, így korábban kimegyek valószínű, de tényleg jó lenne egy közös baseballos csapat!

 4. gabesz

  rsk, Inter, egy hét van a felvonulásig, akkor lesz együtt menés? már ketten vagytok, az már baseballos tömeg 🙂
  szóval ha igen, akkor írjatok, aztán kitetetjük a CM honlapjára is, oksa?
  és mindenki hozzon magával még egy embert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük