Kislurkó

050914-kids

© Greg Barnette

Pár éve arra lettem figyelmes, hogy minden hazai meccsünkön feltűnik egy kislurkó a pálya szélén. Minden meccs kezdete előtt megjelent, lekuporodott a kispadunk, a kerítés, az árok mellé, és nézte hogyan játszunk. Eshetett eső, fújhatott szél, ő mindig ott csücsült, és alig várta, hogy elfuthasson az elgurult labdákért, és visszadobhassa nekünk. Aztán egyre közelebb merészkedett – ami persze nem volt nehéz–, és mint később megtudtuk, nem egy elveszett kissrácról van szó.

Összehaverkodtunk, a későbbi meccseken már odaült a kispadunkra, lassan – legnagyobb büszkeségére – már-már hivatalos labdaszedőnk vált belőle. Aztán meccsek után kicsit ütögettünk vele, kipróbálta a felszereléseket, dobáltunk neki. Idénre aztán megnőtt végre annyira, hogy kilátszik a fűből, bekerült hát az aktuális serdülőcsapatunkba. Nemrég találkoztam vele, éppen egy nagykanizsai edzőtáborból érkezett haza. Megkérdeztem tőle, mi újság, csillogó szemekkel negyed óráig mesélt folyamatosan. Mesélte az élményeket, a meccseket, az edzéseket, hogy idén már nyertek a csapattal több meccset is, hova mennek legközelebb, milyenek a csapattársak, milyet ütött a legutóbbi meccsen, stb. Öröm volt hallgatni!

Hogy miért írtam le ezt? Egyrészt mert aIRdEE rátalált erre a képre, és eszembe juttatta az említett kiskrapekot.

050914-safe-or-out

Safe or Out? © Doug Arnold

Másrészt pedig azért, mert a szövetség tervezi egy pályázati rendszer beindítását, ami által felszerelésekre , támogatásra lehet pályázni olyan kluboknak, iskoláknak, ahol komolyan gondolják az utánpótlásnevelést. Remélem sokan harapnak rá erre a témára, utánpótlásra minden sportnak szüksége van!

Jelenleg Magyarországon mindössze 6 helyen folyik szervezett utánpótlásnevelés:

 

 • Érd
 • Jánossomorja
 • Lesenceistvánd
 • Nagykanizsa
 • Nemesvámos
 • Szentendre

19 thoughts on “Kislurkó

 1. Fighting

  Huu ez durva.
  Budapesten egyáltalán nincs utánpótlásképzés.
  Hogy akarnak jövőt ennek a sportnak itthon!?
  S ne gyertek azzal, de hát Szentendrén van.
  Próbáld ki egyszer, mondjuk csak valamelyik középtávoli pesti kerületből(Zugló, Köbánya, Ferencváros stb.) az eljutást délután 4-5 óra körül Szentendrére.
  Mert úgye a lurkó iskolában van, apa v. anya dolgozik, és egy kiskiskolás gyereket egyedül nem engedsz még el Szentendrére. S szerintem ezt a sportot kb. 5-6 évesen kellenne elkezdeni.

 2. Shortstop

  Vác is itt van szinte mellette de én mégis inkább Pestre járok, mivel Szentendrére egyrészt jóval költségesebb és háromszor annyi az út időben (is).

  Szóval eléggé tréh a hazai helyzet :(((

 3. mx08

  Már korábban is kérdeztem. Hol lehet bővebbet megtudni valamit a távlati tervekről, elképzelésekről?

 4. gio

  Ha jól emlékszem, a f.ck off-ra bíztató kiskölyök, egy Feyenoord szurkoló… De elég jó lett a redszokszos “átöltöztetés” is…:)

 5. Balu

  Hali!

  A kislurkókról jut eszembe:
  Nálunk Jászberényben sincs sajnos igazi utánpótlásnevelés. Még nincs…
  Tavasszal valamelyik hazai meccsünkön itt is feltűnt egy “kislurkó”. 12 éves. Elbeszélgettem vele, és rábeszéltem, hogy járjon ki velünk edzésre. Mit mondjak, ritka egy tehetség. Aztán teltek a hetek: ketten, hárman, és mára már egy csapatnyi (persze csere nélkül) kölök jár ki baseballozni. (Remélem lesznek még többen.) Átlagban 11-12 éves srácok, de 1-2 már úgy tud ütni, mint egy 14-15 éves . És! Komolyan gondolják, hogy baseballozni akarnak, nem csak úgy poénból dobálnak… Jövőre szeretnék nekik edzőmeccseket szervezni, s ha Isten is úgy akarja, utána bajnokságban indítani…

  (Apropó! Az ifibajnokságban kb. hány évesek a játékosok?)

  Balu

 6. turcsi66

  Hat igen , ha Ma-gon komolyan gondoljatok a baseballt sokkal tobb gondot kene forditani az utanpotlasra.Ezen a sportag jovoje fugg.Mar az is keso ha 10 eves korban kezdik a gyerekek viszont a magyar gyerekek is vannak olyan tehetsegesek mint az amerikaiak.Ha eltudnatok erni hogy mar 4-5 eves kortol jatszananak 10 – 11 evesen mar felvehetnek a versenyt nemzetkozi szinten is.Minden eredmeny csak gyakorlas utjan jon meg.Remelem ez a cikk sok embert elgondolkoztat.Sok sikert mindenkinek !

 7. gabesz

  Balu, ez már magában marha jó dolog, hogy egyáltalán játszogattok velük!
  És majd ők lesznek, akik felnőve továbbviszik a csapatot. Nálunk is ez van, a jelenlegi csaptunknak több mint fele egykori “kislurkó”

 8. simonyi

  Sziasztok!

  Örültem a cikknek és a hozzászólásoknak, mert nekem is éppen van aktuális megjegyezni valóm. Mi, mostanában leginkább én foglalkozom az utánpótlás beszervezéssel. Egyik oldalon mondhatnám hogy sokkal könnyebb dolgom van mint másoknak (van pálya, edzö), de idöm annál kevesebb. De mégis van valami látszat eredmény. Egyre többen jlentkeznek már maguktól is kicsik és nagyok egyaránt. Tudnak a baseballról. a baj a megtartásban van. U.i. igaza van annak aki azt mondja, hogy Bpröl kijárni Szenentendrére nem kis teljesítmény. Elvárni sem lehet senkitöl. De hová menjenek? Azért mégis jött most egy pár 15-16 éves srác.Hová tegyem öket? Kicsinek nagyok, nagynak kicsik és tapasztalatlanok. De mégis marasztalom öket. Terveim szerint indítunk egy NBIIes csapatot jövöre, de ki szervezze öket a beinduló softballosok mellett??? + pénz, plusz idö. Most látom, hogy amit a kanizsa müvel az nem keves. Ezert dicséret nekik. Kérem ne mástól hanem magatoktól várjátok el hogy fejlödjünk.Most van egy apa aki kisfiát viszonylag rendszerességgel hozza át Gödröl. Ö támogatná a beinduló csapatot anyagilag és fizikailag is, de nincs tanár, nincs játékos, edzö azon a környéken.
  Eddig az volt a baj hogy sorvadunk, eltünnek a jatékosok, most lenne rá igény de nem tudjuk megtartani a gyerekeket. Hát rajta van feladat és lehetöség.

 9. gabesz

  ugyanez volt nálunk is a gond, ezért indítottuk az NB2-es csapatot, kellett egy csapat azoknak, akik már kinőttek a serdülőből, de az NB1-ben még nem akartak, mertek játszani
  aztán sajnos rá kellett jönnünk, hogy három csapatot fenntartani iszonyú nagy munka…

 10. Balu

  Hali!
  gabesz: csak most jöttem rá, hogy kb 5 éve én is lurkóként kezdtem. Most meg én vezetem a Stinky-t 😀

 11. Mirage

  sziasztok!

  Nekünk érden szerencsére jól működik az utánpótlás elég sokan vannak a fiatalok és egyre többen és már azon gondolkodunk hogy jövőre két csapattal állunk ki a felnőtt bajnokságban mert majd egy csapatnyi fiatal kiöregszik a serdülőből és sajnos nincs ifi bajnokság, de ez a legkisebb gond inkább örülünk hogy hogy sok sok évre biztosítva van az érdi baseball jövője!

  Még annyit hogy tényleg többet kellene tenni a baseballért az utánpótlás és a népszerűsítés terén mert csak így van lesz jövője!

 12. rsk

  ez az utanpotlassal kapcsolatos palyazatot ha jol tudom Vida Peti kikuldte a csapatvezetoknek, nem?
  ha igen legyszi kuldje el vki a csapatvezetok kozul a levlistara is.
  koszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük