Kellemes baseball délután

Óbuda Brick Factory – Szentendre Sleepwalkers 12:13

Vasárnapra szép időt mondott a meteorológia, így adott volt, hogy a bajnoki döntő 6. mérkőzésére kilátogatok. Ráadásul, mint vasárnaponként mindig, én lettem felkérve a kommentálásra. Kora reggel nekivágtunk, hiszen Padre vitt ki Szentendrére, aki mint játékos vállalt szerepet, ezért 9-kor már elindultam. Olyan fél tíz felé érhettünk ki, még a vendégcsapatnál is korábban, ekkor még csak a jó időből lehetett sejteni, hogy nem lesznek üresek a lelátók.

Mivel korán kiértem, így részese voltam a mérkőzés előtti készülődésnek, na meg kaptam infókat is a szombati meccs történéseiről. Közben a pálya mögötti részt is lenyírta „Gyuri bácsi” így tényleg szép környezetet láthattak a kilátogatók. Összeraktuk a zenecuccot is, elindult a nap. A bemelegítések alatt csak néhány ember ült a lelátón, ők voltak azok, akik jobb híján valamelyik csapat valamelyik tagjával kellett, hogy kijöjjenek.

Telt-múlt az idő, lassan végéhez közeledett a bemelegítés, és elkezdtek szállingózni a lelkes rajongók, a bírók is felkészültek a feladatra, minden adott volt, hogy elkezdődjön a mérkőzés. Végre volt gazdája a kezdődobásnak is, érdekes volt látni, ahogy a felkért úr, a konténerek közelében, bemelegít, majd átvette a pontos mozgást is. Nem akart leégni. És be is jött neki, bár, hogy strike volt-e nem tudom, remek dobást intézett Illés Imi irányába. Majd ő le, és mehet a menet.

A szentendrei védelem elég gyorsan befejezte az első inninget, sima nullázás volt. Így akik kicsit később indultak el, azok lemaradtak róla, no meg a lelátó üres helyeiről is, hiszen a mérkőzésre kiérkező Astros különítmény már elkeseredetten konstatálta, hogy nem maradt számukra hely. Ekkor néztem körül úgy komolyabban, sok ismerős arc, Dynamitok, Stinky Soxok, Fireballok, Emigrantsok – akiket kihagytam, azoktól elnézést – és a meccseken már megszokott rokonok, ismerősök. Ami furcsa volt a dologban, hogy rengeteg eddig soha nem látott arc is felbukkant a nézőtéren. A fenti részen a fűben ülve-álldogálva sok ember, a lenti részen a kerítés mellet majdnem a leftfield-ig szintén a fűben ülve közel 300 néző. A büfés gyerekek most kipróbálhatták milyen is lehetett akkor a McDonaldsban dolgozni, amikor megnyitott az első ilyen étterem. Hatalmas sor alakult ki, aminek folyományaként a sör úgy a harmadik inning végére el is fogyott.
De nézzük mi is történt közben a meccsen.

Az első végén 2 pont az Alvajáróknak, ami lehetett volna több is, hiszen tele pályát hagytak maguk mögött. Aztán jött a második eleje, ahol a téglagyári alakulat 4 pontot dolgozott össze, amihez nagyban hozzájárul Moki remek ütése a centerre, ami 2 pontot hozott a konyhájukra.

Miközben folyt a mérkőzés, egyre jobban kezdtek bemelegedni a nézők is, néhány szebb jelenetnél már elszórt tapsot lehetett hallani. Az elszórt jelleg is mutatta, nem mindenki vágta még, mi is történik a pályán, nem tudták mikor illetve mit kell tapsolni. Előkerült egy trombita is, amire az ÓBF kispad is elővette a sajátját, így a meccs mellett egy komolyabb trombitapárbaj is kialakult. Én, mint semleges szemlélődő úgy ítéltem meg, hogy a Szentendre fúvósa volt a jobb, hiszen ő megpróbált ismerős dallamokat kicsalni hangszeréből, ami viszonylagosan sikerült is néha egy-két mellényúlással, ellenben az óbudai rezet Popi fújta, aki láthatóan már annak is örült, ha hangot adott ki magából trombitája. Tehát fújásban jobb volt a hazai gárda, de a baseballban egyelőre vesztésre álltak.

Az ötödik inning hozott újabb pontokat, amikor is az Óbuda két duplát is elért egymás után, majd egy kisebb hit-tel folytatták. A Szentendre érezte, ha nem szedik össze magukat, könnyen lemaradhatnak, és ez bajnoki esélyeiket is nagyban befolyásolta volna. Így pontszerzéshez segítségül hívták a BF védelmét. Illés Imi egy ártatlan kettes lopásból ért el pontot, egy rossz catcher dobás, majd egy hasonlóan rossz shortstop dobást követően, majd Földessy Miki futott triplát egy komolyabb rightfield errort követően. Miután ő is beért, az állás 6:4 volt az Óbuda javára.

Az 5. végén szóltak a büféből, hogy mondjam már be: „Van újra sör!” Bemondtam. Régen nem látott mozgolódás kezdődött a nézőtéren, újra ellepték a büfé előtti teret a nézők. Most már egy-egy jobb jelenetnél komolyabb tapsot is fel lehetett fedezni, bár tapsviharról azért még nem beszélhettünk. A csapatok – mivel nincs vezérszurkolója egyik csapatnak sem – maguk kezdtek bele komolyabb rigmusokba, amit aztán a nézők is próbáltak átvenni. Azért egy igazi „Manolo” jól jött volna. Reméljük, egyszer eljutunk oda, hogy már ilyen is kell. Egy beöltözött kabalafigura mindenképpen tudott volna dobni a hangulaton, de itt sem tartunk még.

A hatodik elején újabb 3 Óbuda pont jelezte, hogy elkezdett kotyogni a kávéfőző. 4:9, lassan le is fő a dolog. Azonban nem így lett. A 6. alján egy nagyon komoly rohamot intézett a Szentendre, mely véget vetett Moki dobásának, és Zsoba önbizalmának. Hiszen Moki után ő jött dobni, de nem volt nagy sikere, legalábbis a saját csapatában biztos, hogy nem. A nézők viszont élvezték, hiszen láthattak két duplát, egy komolyabb HP-t, na meg egy izgalmasodó mérkőzést. Szépen lassan fogyott a BF előnye, egészen addig amíg teljesen el nem fogyott, majd Gyurcsek Peti RBI duplájával már hátrányról beszélhettünk. Jorge vette át a dombot, és fejezte végül be az inninget egy ground out-tal. Hat pont jött össze, az állás 10:9 volt.

Újabb érdekes, a korábbi meccseken még nem tapasztalható dolog történt. Egy hölgy jött oda a stúdiónak kialakított asztalhoz, és kérte, mondjam már be egy autó rendszámát, hogy kicsit álljon odébb, mert ő nem tud tőle elmenni. Ez ismét kíváncsivá tett, és utánaérdeklődtem hány kocsi is parkol a környéken. Kiderült, hogy a pálya teljes hosszában, a környező mellékutcákban és úgy általában sehol a pálya környékén nem lehetett már helyet találni, kocsik egymás hegyén-hátán, mindenütt. Némileg ezért is meglepő, hogy csak egyetlen egyszer talált el autót foul ball.

A hetedik elején ismét visszavette a vezetést a Brick Factory. Érdekesség, hogy Jorge-t direkt sétáltatták, ezzel tele pálya a BF előtt, így könnyebb out-ot csinálni, gondolták a szentendreiek, azzal viszont nem számoltak, hogy Kónyi ledobja Zsobát ebben a kiélezett szituációban, ami a 11. BF pontot eredményezte. Az állás ezzel 10:11, de hátravolt még a szentendrei támadás. Ők is összeszedtek 1 pontot, így igazán csak most kezdődött el a mérkőzés, hiszen 7 inning után a táblán 11:11 állt.

A nyolcadik inningben pont ugyan nem született, mégis kisebb zúgolódás támadt a nézőtéren. Jorge saját produkcióját egy kis bohóckodással színezte, ami nem mindig tetszett a nézőknek, hiszen eléggé vontatottá tette a dolgot. Dobások előtt-után folyamatosan kiszólogatott az ellenfélnek, nézőknek, bírónak. A legszebb az volt, amikor eldobta a labdát, egyből elindult a plate felé, majd mikor megtudta, hogy jót dobott, a labdával kezében elsétált a bal alapvonalig, szembeállt a szentendrei kispaddal, és a labdát fel-feldobálgatva nézte őket hosszasan. Majd mikor erre ráunt, elindult a kettes bázis felé, és nagy ívben ráfordult a dombra, ott még gyorsan bekötötte a cipőjét, vagy valami hasonló nem túl pörgős mutatványt adott elő. Szintén vicces volt, mikor Mokihoz ment ki, hogy masszírozza meg a lábát, mert neki az fáj.

A kilencedik elején elkezdődött az izgalmak inningje, hiszen még mindig 11:11 volt az állás. A BF támadói szépen megtelítették a bázisokat, és egy komolyabb ütés tényleg a Szentendre végét jelenthette volna. Zsoba ütését Dini azonban megfogta, és a home-ra dobta, így a befutni próbáló Moki kiesett. Következett Kaló, aki azonban már nem kegyelmezett, és egy RBI hit-et ütött, vezet a Factory! Aztán Popi ütését Halmos Balázs vágta a home-ra újabb out-ot érve el és mentve meg csapatát az újabb ponttól. Tele pálya viszont továbbra is, Andó Józsi viszont egy gyengécske pop fly-t tudott csak összehozni, így vége az inning tetejének.

A 9. alján 11:12 az állás, amikoris Halmos Balázs egy sima 5-3 ground out-al kiesik. Utána jön Niko, aki egy roppan erőtlen pop fly-t küld az egyes védő felé, aki nem hibázott, és megcsinálta a 2. out-ot is. Következett Gazsi ütésben, és már ő is beszedett 2 ütőhibát, lassan megyünk haza, gondolta mindenki. Kivéve Gazsit, aki elütötte a labdát, ami nem volt túl nehéz, de Zsoba elvétette, így futó az egyesen. Simonyi Dini következett, aki egy magas labdát küldött a jobb külsőre, amit alapban simán elkapnak máskor, de egy ilyen szituban megremegett Némethy keze, és elejtette a labdát. Gazsi a hármason, Dini az egyesen, a BF védelem a padlón. Illés Imi sima grounball-t intéz Zsoba felé, aki ismét elhibázza a labdát, Gazsi beért, Dini a hármason. 12:12, és ebben a helyzetben a legérthetetlenebb mutatványt adta elő az amúgy roppant rutinos Jorge. Ki akarta dobni Imit az egyesen, vagyis inkább azt akarta elérni, hogy ne lopakodjon akkorát, és csak úgy gyengén az egyes felé dobta a labdát. Ez volt a vesztük, hogy csak felé, és nem pontosan oda, hiszen a labda szépen komótosan elpattogott a kerítésig, Dini pedig a nézők hangorkánja közepette a home-ra jutott. Vége a meccsnek, 13:12-re nyert a Szentendre, így egalizálta a párharc állását 3:3-ra.

Ölelkező játékosok, állva tapsoló szentendrei nézők, míg dühös, elkeseredett arcok az óbudai oldalon. Nem erre számítottak a vendégek, hiszen 2 out és 2 strike után már felhangzott a Baj-nok Csapat rigmus. Kicsit korán, hiszen akkor még senki nem gondolta volna, hogy 4 error is lesz még a hátralévő időben.

Összességében látványos, jó mérkőzés volt, ami a kiérkező laikus nézőknek is tetszhetett. Aki meg értette, hogy mit lát, az kifejezetten élvezhette a mérkőzést. Külön jó volt, hogy a Hír TV munkatársai a végkifejletre értek oda, így parázs kis összefoglalót rittyenthettek a dologból. Végre az igazi szervezőmunka meghozta gyümölcsét, hiszen nem sok olyan néző volt, aki idő előtt távozott volna, hiszen nem érti amit lát. Reméljük később már nem csak a döntő meccsein lesz ilyen, kuriózumnak számító előkészület, hanem a sima bajnoki meccsek látogatottsága is igényelni fogja ezeket az extra dolgokat.

És bízzunk benne, hogy a mindent eldöntő mérkőzés még ennek a látogatottságát is űberelni tudja, na meg a mérkőzés színvonala is megfelelő lesz a bajnoki döntőhöz. Most vasárnap 12:00-kor Szentendrén, idén utoljára, tehát megint megmérkőznek a csapatok, amire mindenki aki csak tud jöjjön el!

Ugyanerről a meccsről a Népsportblogon is olvasható egy beszámoló Benyó tollából.

8 thoughts on “Kellemes baseball délután

 1. Balu41

  A Jörge szitu elég érdekes lehetett! Az olimpiai rem. tornáján a bírók szoltak a dobónak ha beszélt a dombon, hogy ott TILOS beszélni.
  Kiváncsian várom a döntök-döntőjét!!

 2. simonyi

  Brecsi!

  Köszi a kiváló összefoglalót. Jól beszéltél. Nekem különösen szívdobogtató minden szava, hiszen aki visszagondol csak az utolsó két inningre az tudja, hogy micsoda parázs percek voltak azok. Kezdve az általad leírt pontot majdnem hozó BF futók fantasztikus kiejtésén folytatva az utolsó percekben fantasztikus koncetrálást bemutató SZS játékosokig. Az igaz, hogy az BF errorjai hozzájárultak a győzelmünkhöz, (a mi korábbi errorjaink pedig az ő vezetéseikhez) de ha belegondoltok, hogy milyen nyomás volt mind a védelmen (hozzájárulva a BF hibáihoz) mind a támadókon akkor az SZS higgadt 4 utolsó ütőjátékosát minden dícséret megilleti, talán a Gazsi tanárúrat kiemelhetném, a legjobb pillanatban elért ütéséért. (2 out és 2 strájkot követően, futó nincs, abszolut sakk-matt helyzetben).

 3. Brecsi

  Balu41:
  Nálunk sok szabályra nem figyelünk, ami a dobót illeti, példa:
  A dobóknak a gumin állva kell fogadni a jeleket az elkapótól. – Nálunk még véletlenül sem állnak rá, hanem a jelek után szoktak, hogy addig ne lehessen leadelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük