Kicsit savanyú, de a miénk!

Vasárnap véget ért a 2005-ös baseball idény.

Az év elején új elnökséget választottunk, akik azt ígérték, hogy a nehézségekkel, árulással és botrányokkal tarkított évek után gatyába rázzák a hazai baseballt. Hogy mi valósult meg ebből, és mi nem, arról lehetne mesélni, de ez nem az én tisztem, majd mesélnek ők a közgyűlésen, már ha lesz… Nézzünk inkább a dolgok szebbik oldalát, megpróbálom összeszedni milyen pozitív változások történtek az idei évben a mi kis baseballunk háza táján.

Kezdeném a bajnokság színvonalával. Érzésem szerint az idei küzdelem meghaladta az eddigieket. Az NB I-ben végre akadt két olyan csapat (Szombathely, Jánossomorja), akik elkezdtek felnőni a most már három csapatosra bővült élbolyhoz (Óbuda, Szentendre, Nagykanizsa). Ez bizony komoly előrelépés, hisz véget ért a két nagycsapat – férfi kézilabdához hasonlatos – uralma, ami által izgalmasabban alakult az alapszakasz is.

Rághattuk volna persze ennél jobban is a körmünket, ha a másik három gárda (Sopron, Kiskanizsa, Nemesvámos) is összekapja magát, de ne legyünk telhetetlenek. Az említett három alsóházi alakulatnak kevés beleszólása volt az élmezőny helyezéseinek alakulásába, ők jól elpüfölgették egymást a csoport alján. Remélhetőleg a 2006-ra tervezett további 6 csapatos szűkítésnek köszönhetően egy komoly, egész évben izgalmas ki-ki meccseket hozó NB I kerül majd lebonyolításra.

Az Óbuda megvédte bajnoki címét, ami nem volt kis teljesítmény, ugyanis mind a Nagykanizsa, mind a Szentendre nagy revansra készült a Téglagyáriak tavalyi győzelme után. A döntő rég látott izgalmakat és igen magas színvonalat hozott. Szép volt fiúk!

Az NB II is izgalmasabban alakult mint szokott, az Astros feltűnése komolyabb erőfitogtatásra bírta a többi csapatot is, akik felnőttek a feladathoz. Jól teljesített a Békéscsaba, a Debrecen és a Nemesvámos is. Sajnálatos a Fireballs visszalépése is, hiányoznak a magyar baseball palettáról. Nyert az Astros, akik megmutatták, nem vette el a kedvüket a baseballtól holmi NB II-be sorolás.

A serdülőbajnokság is lezajlott szép csendben, apró nézeteltérésekel ugyan, de a kiscsapatok edzőinek fáradhatatlansága révén végül sikeresen. A kis Nagykanizsa elhódította a bajnoki címet, amihez gratulálok. Le a kalappal minden serdülő csapat edzője előtt, talán az ő munkájuk van legkevésbé elismerve, pedig rengeteget dolgoznak a kislurkókkal! Nagyok vagytok!

A VJB idén megpróbált következetes – ha kellett szigorú, de meghinoghatatlan – lenni. Ennek persze voltak kárvallotjai is, de azt hiszem ez nem róható fel nekik, ez velejárója a dolognak. Az biztos, a következetesség alapkövetelmény, és ebből a szempontból jó úton járnak.

Szerintem igazán pozitív előrelépés, ami idén a baseball népszerűsítsésében, marketingjében történt. Ezek ugyan mind egyéni kezdeményezések voltak, de érezhetően hatásosak, egyre több médiumban, hírben bukkan fel a sportunk.

Itt van például a szövetség honlapja, ami a Netura és Brecsi koprodukciójának köszönhetően állandóan frissült, minden meccs, statisztika, friss hír megtalálható rajta, és az internetes reklámozásnak köszönhetően minden eddiginél több látogatót vonzott idén. A másik internetes gócpont a Play Ball! lett, ami az aktivítást látva meglehetősen jó reklámnak bizonyult.

Nem mehetünk el szó nélkül a bajnoki döntő mellett sem, hisz annak profi megrendezése – köszönet a Szentendrének – ugyancsak nagyon jó reklám volt a sportnak. Arról nem is beszélve, hogy a mérkőzésekről több tv, rádió, újság tudósított kisebb-nagyobb cikkekben, a nézőszám pedig rekordot döntött.

Jánossomorján a Japán napok keretein belül történt egy kis hírverése a baseballnak, néhány veszprémi és nemesvámosi fiatal révén pedig Seregélyes népe ismerkedhetett meg a baseball-labdával. A veszprémi fireballok idén ismét fogták a ketrecüket, és kivonultak a Szigetre, sok rajongót szerezve ezzel.

Meglátásom szerint a felsoroltaknak köszönhetően sokkal többen hallottak a magyar baseballról idén, mint korábban. Lehetett volna persze ennél is komolyabb marketing, de az elmúlt évek pangásához képest úgy gondolom elindultunk valamerre. A bajnokság színvonalának emelkedése pedig szintén bizakodásra adhat okot.

Ezeket a dolgokat tettük mi baseballosok a sportágunkért, a mérkőzések befejeződtek, hátra van még egy közgyűlés, kiváncsian várjuk mit tett az elnökség!

56 thoughts on “Kicsit savanyú, de a miénk!

 1. thelini

  “Kicsit savanyú, de a miénk!”

  Ha marketing, akkor minden szempontból csak a Sport1/2 számít. Előrelépni csakis ezekkel lehet. Nézzétek meg: NFL-közvetítések hatásra elindult a kb. 1,5 csapatos Magyar Bajnokság (persze respekt a többieknek is).

  Amikor a SportTV először közvetített a Tour de Hongrie-ről, akkor a TDF-hez szokott nézők bizony nagyon savanyúnak érezték ezt a miénket. Első évben full bukta volt a közvetítés meg a “lelkesedés” az utakon (Persze ott is kisdolgozó biciklis volt a fő poén). Következő évben semmi, de aztán idén újra előszedték. És már csak kisebb gáz volt, élőben pedig egyenesen lenyűgöző (legalábbis nekem). És ha nem szűnik meg eleve, valószínűleg jövőre is lesz a tv-ben.

  A magyar baseballnak jelenleg többje van, mint a magyar amerikai focinak (nem előre lefutott, izgalmas bajnokság), és élőben mindenképp tud annyit, mint a Tour de Hongrie, sőt! Tehát mindenképpen a SportTV-ben van a helye. Nem beszélve arról, hogy még NB2-es focimeccseket is adnak, méghozzá szakértővel!!!

  Nincs ott annál a TV-nél valami base-rajongó?

  Mert itteniek mindannyian tudjuk, hogy a base az igazi 🙂

 2. balázs

  szerintem a marketingnél sokkal több kell! ha már a’ vezetői tudományokról’ esett szó: a hagyományos értelembe vett menedzsment is hiányzik…

 3. vakr

  gabesz! Jó, hogy ezt megírtad. Fontos megemlíteni a pozitívumokat!
  Éljen a baseball! Éljenek azok, akik idén összehozták ezeket a dolgokat!

 4. Brecsi

  Off: Van valakinek a BF-ről használható csapatképe, a döntőről? Sajna az enyém oldalnézetes, szenyóé meg pont “fényt”kapott.

 5. Geri

  Ha már a 2005-ös évről beszélünk, az “Év játékosa” címet kik döntik el?
  Az elnökség vagy az un. baseball társadalom?
  (Én egyébként Mokira szavaznék!)

 6. Mike32

  Hát, ha már dönteni kéne az év játékosáról, akkor azt a csapatoknak kéne megtenniük. A statisztika is sokat segít ebben, de azt hiszem a játékosok és a nézők azok akik igazán látták hogy ki mennyit teljesített idén. mennyit járt meccsre, mennyit kűzdött, ilyenek… Van egy ötletem! rr.) vagy Brecsi, vagy valamelyik blog guru! Kiírhatnátok egy szavazást, valahogy úgy, hogy nevet lehetne beírni… Na? Szerintem nagyon népszerű lenne…:)))) Legjobb játékos NB1-2 Softball és a kiskölkök, legjobb bíró, legnépszrűbb csapat ilyesmi… Na? Uraim?

 7. Brecsi

  Az Év játékosa már nagyon régen úgy dől el, hogy a klubok leadnak 3 nevet. Akit első helyre írnak az kap 3, a második 2, a harmadik 1 pontot. Nálunk viszont eléggé komolytalan szokott lenni a dolog.
  Alig van csapat aki szavaz, ráadásul a fair play szellemében saját csapatból adnak le 3 embert legtöbbször. Az Astros csinálta csak úgy már nagyon régen, hogy próbált a teljesítmények között is körül nézni. Ebből adódóan akire mi szavaztunk első helyen az lett az év játékosa:)))
  Remélem idén már komolyabban veszik a csapatok, és nem csak saját játékosra adnak le voksot.
  Az Astros amúgy úgy csinálta, hogy az első 3 helyezett csapatból választ ki egy-egy embert, és helyezés szerint rangsorolja. (A bajnok legjobbja kap 3, a második helyezetté 2 a bronzosé 1 pontot.)

 8. marci

  A donto sorozatbol 3 meccset lattam, azok alapjan Moki egyertelmuen MVP (ha lenne ilyen cim).
  A szezon legjobb jatekosara nincs otletem. (De remelem a csapatunknak lesz.)

  Mas.
  Vida Peti: tok jo, hogy mar korabban felvetted a kapcsolatot a Sport TVvel, meg az MLB europai szervezetevel, akkor is, ha nem lett (meg) eredmenye. Csak annyit kernek, hogy az elnokseg ill. Te a probalkozasokrol is adjon vmi tajekoztatast, mert ezekszerint megiscsak vannak erofeszitesek, csak errol mi semmit nem tudunk. Igy van az az erzesunk, hogy az elnokseg semmit nem tesz. (Nyilvan nem a megbeszelesek elott varom hogy kiadd az adukat vagy a strategiat, hanem utana egy memot el lehetne kuldeni a levlistara.)

 9. Brecsi

  Igen a döntő legjobbját nem keverjük össze a szezon legjobbjával!!!! De nemsokára úgyis írok egy segédanyagot, hogy kire miért érdemes szavazni. Egy híján az öszes jk beérkezett az NBI-ből (Nagy szomorúság, hogy pont a VJB elnök csapatának nem sikerült véghez vinnie ezt a feladatot.) kicsit összefoglalom a számokat:)

 10. Kárel

  Íme egy laikus vélemény a legjobb játékosokról:
  1. Az OBF vietnami dobója (akit sajnos – nemismervén semmilyen vietnámi idegesítő népdalocskát, pop feldolgozást, operett részletet – nem tudtam felidegesíteni a trombitámmal, hacsaknem a melléfújásokat ide számolom…)
  2. Markolt Fábi (SzS) a határtalan küzdeni akarásával és lelkesedésével
  3. Fernandez (OBF) – szintén megingathatatlan trombitailag, amúgy persze megingatja saját magát 🙂

  Kárel
  from Jamaica

 11. Brecsi

  A segédlet írás sajna csúszik, mert észrevettem, hogy a Szombathely-Nagykanizsa meccs sem jött még meg. Pedig sok mindenről dönthet, hiszen Amigó már csak 3 RBIal vezet Illés Imi előtt, az ütőátlagok is változhatnak, stb…stb…stb.
  Ha a 424-től valaki ide téved, az mondja már meg, hogy mit csináltak az utolsó pár meccsük jegyzőkönyveivel? Van egyáltalán??

 12. Brecsi

  A Kínai dalokban az a jó (bár Vietnam is ismerheti), hogy a legtöbb az meg van Magyarul is:)) Legalábbis a komcsi dalok egy az egyben. Vicces volt annak idején a CEB kupa után a Lí nevű kínai előadásában hallgatni kínai nyelven a Bunkócska te drága, sej a mi lobogónkat… és az ehhez hasonló szuper mozgalmi dalokat hallgatni:)))

 13. Kárel

  Akkor ezen múlott????
  Tehát mehetett volna minden ruszki mozgalmi dal?
  Azokon viszont tutti nem röhögi el magát, hanem mégjobban vigyázba áll…

 14. Papi

  Nem vagyok egy nagy hozzá szóló inkább csak olvasgatok.
  De most szeretnék hozzá szólni, itt van a softball is, és idén mi is tevékenykedtünk.
  PL: volt bajnokság, magyar kupa, valamint kint voltunk a B csoportos EB-n persze ez nem olyan nagy dolog mint a baseball de ez is a miénk…. :))

 15. gabesz

  ez nekem is eszembe jutott amikor írtam a ciket, de úgy döntöttem, mivel sajnos nagyon keveset tudok a softballról, nem folyok bele, inkább megkérnék valakit, mondjuk Papi bevállalhatnád, hogy írjon néhány sort, esetleg cikket a softballosokról!

 16. Balu

  Hali!
  Szerintem nem lenne rossz ötlet egy NBII válogatottat is összedobni…csak úgy egy NBII ALL STAR Team- et…
  Az év játékosára mi (JSS) egy aránylag jó pontozást szoktunk alkalmazni:
  Súlyozási rendszer:
  R=3 pont
  H=1 pont
  2B=2 pont
  3B=3 pont
  HR=8 pont
  SB=0,5 pont
  RBI=0,3 pont
  CS=-0,3 pont
  K=-1,5 pont
  E=-2 pont
  Ehhez a képlet:
  Összespont= ((Hx1+2Bx2+3Bx3+HRx8+RBIx0,6-Kx1,5)/AP)+Rx3+SBx0,5-CSx0,3-Ex2
  (by Schmidt Tomi) :)))
  (Az “x” -ek szorzást jelentenek)

 17. Brecsi

  Akkor Jászberényben nem szokott a dobó a legjobb lenni?:))) Ez nem rossz, de max. az év támadója jön ki belőle. Az oké, hogy E-2, de mondjuk egy catcher alapban többet hibázik, hiszen több az akciója is, mint mondjuk egy RF-nek.

  Kicsit hibás, de nem rossz ötlet:))
  Az MLBben a csapatok szavaznak, a legjobb 5, a második 3 a harmadik 1 pontot kap. Az első körben a 3 legjobb továbbjut, és onnantól már csak rájuk lehet szavazni.

 18. szenyo

  hú, nincs számológép nálam, úgyhogy hirtelen nem tudom kiszámolni a Schmidt-indexem…
  de biztos jó ez így? az ütésben szerzett pontok le vannak osztva AP-vel, míg a többi nem. Így az Rx3 valószínűleg megdobná… 😉

 19. Brecsi

  Szenyó a Windowsban alapban van számológép:))
  A tiéd:
  ((39+8*2+4*3+1*8+23*0,6-6*1,5)/88)+45*3+20*0,5-0*0,3-8*2=129,906.
  De az elején az osztásnak semmi értelme:)) A HR az miért *8, triplát nehezebb elérni.

 20. Brecsi

  Tegyük fel, hogy csak triplát ütök a szezonban, de nem futok be soha, mert bénák az utánam jövők. Mondjuk 30 tripla, amiből befut az előttem lévő 30 szor, tehát van 30 RBI-om is:)

  (30+90+18)/30=4,6
  Aki előttem van, mondjuk 5 hitet ütött összesen (szimpla) viszont 30 szor befutott miattam:
  (5/30)+90=90,167. Tehát ő az MVP:))))

 21. csaber

  legegyszerűbb ha kiosztunk 1000 darab év játékosa címet :))))

  amúgy arról nem is beszélve, hogy pölö nagy gábornak (SOW) valószínűleg sokkal nehezebb összepüfölni egy .480as ütőáltagot olyan dobók ellen, mint a niko, moki, kónyi, rácz testvérek, stb.
  hiszen nem annyira kiegyenlített a csapatok dobó sora.

 22. boci

  Én úgy számolom, hogy a lábméretem megszorzom a mezszámommal a kapott összeget elosztom a lejátszott meccsek számával, a kapott számot feltárcsázom, ha női hag szól bele akkor hosszú haju játékos, ha férfihang akkor rövid haju játékos lesz az év játékosa…. és így tovább egy darabig szűkítem a kört és a végén kijön az év játékosa…….. annyi a hiba a képletemben, hogy akárhányszor számoltam vele, mindig engem dobott ki legjobbnak…. :-))))

 23. Balu

  Különben is mindenki a képlethez szól hozzá, nem is az NB II-es ALL STAR TEAM- hez??? :))))))
  …pedig az érdekesebb lenne… :))

 24. szurkoló

  Gabesz összefoglalójához annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy tényleg színesítette az NB II. meccseit az Astros csapata, de a Debrecen teljesítménye volt kiemelkedő, hiszen az alapszakaszban veretlenül, egy ki nem állással lett második. Igen kis különbséggel, de az Astrost is legyőzte. Szerencsétlen módon pont az Astros ellen volt a ki nem állás.

 25. Mike32

  És az astrosnak ez a mérkőzés volt az egyik legemlékezetesebb, és minden elismerésem a Debrecené! Amit nagyon bánok hogy a Békéscsaba elleni visszavágó nem jött létre, pedig nagyon készültünk a revansra…:)
  Álljon itt egy link mindenkinek a Debrecenről:
  http://www.vagy.hu/cikk.php?id=4248

  Véletlenül futottam bele:)))

 26. marci

  Hat nemtom Mike, szerintem az egy borzalmas meccs volt. 🙁
  A palya nem volt tul jo, 4 es fel ora hosszu meccs (!!!) a vegere mind2 csapat kifulladt, igy hiaba szerzett hatalmas elonyt az Astros a 10.ben setakbol, mi megnyertuk az aljaban szinten setakbol. Es a labdaink is elfogytak, koszonhetoen a palya melletti nadasnak.
  Nemtom szurkolo debreceni-e, de a kiirast mar a szezon elott ismertuk, igy gratulalok az Astrosnak a (z NB2) bajnoki cimert, a ki nem allas pedig eleg nagy gaz akarki is koveti el. Sajnalom, h nem tudtunk menni.
  (Jovore viszont Kelet egy meglepetessel keszul, jobb lesz ha a “jobb” csapatok is felkotik a gatyajukat!)

  Mike: az a kep Misirol fantasztikus!!!

 27. Brecsi

  A sztorihoz hozzátartozik, hogy a jegyzőkönyvvezetőtök jobban figyel, akkor nem is kellett volna már a 9. alján sem támadnotok:)
  Ezt csak otthon vettem észre, hogy az egyik futótok “ott maradt” a bázisokon, miközben egy utána jövő ember már beért. (Kikerülte:)))) De így volt izgi.

  És ha már itt tartunk, akkor azt is elárulom, hogy az Emigrants elleni Óbudán lejátszott meccsetek 15:15-nél lett befejezve, szintén jegyzőkönyvvezetői tévedésnek köszönhetően:)) Nem sikerült összeadni az a pár számot. Na de ez már a múlt.

 28. Mike32

  SzerintemMisi fotója egyszerűen zseniális… kéne elé egy kisfröccs, mögé egy zenegép és kécs…:)))))) Bocs Misi:)))))
  A meccsre visszatérve, szerintem igenis kűzdős kemény meccs volt, jó meccs volt, és a debrecen megérdemelte a győzelmet.
  Szó sincs fáradásról… Sokkal inkább taktikázásról… meg kamikaze elképzelésekről… Na mindegy.
  És mi lesz a meglepi Békéscsabán??? :))) Naaaaa, léécciiiiii…. mondd el:)))))

 29. Roberto

  Szeretném kikérni a véleményeteket mert én csak 2 szezonon vagyok túl.Az idei szezonba Shortstop-ként 27 AS-t értem el az milyen eredménynek számit? Elöre is köszi!

 30. Popsza

  Gabesz írásából tényleg hiányzott a softball, mentegetőzött is :). Papi hozzászólása nagyon helyénvaló, és az összefoglalója is remek! Fiúk,figyeljetek a softballra jobban!
  A OBF – SZSz döntő színvonalas volt, KÁREL gyakorolna még himnuszt is játszhatna az ilyen döntők előtt, Vagy kabalafigura lehetne.:)))

 31. Brecsi

  Roberto:
  Még nincs meg minden jegyzőkönyvetek, így az nőhet. A segédkezések száma nem olyan, hogy néznénk kinek van a legtöbb. Ha ugyan ennyi E is van mellé, akkor szar, ha nincs mellé E akkor nagyon jó.

 32. Mike32

  Iiiigenigen!!!!!! Ez már stimmel:)))) Misi bá meccset nézet…:))) Najó azért mi sem vagyunk matyó hímzések:)))

  Ha a két csapat fúzionálna, az tényleg gondolkodásra adhatna okot… Nagyon erős lenne… Debcsaba Dinlámok’s :))))

  Hundapest Astryers :)))

 33. marci

  Na, pletykanak vege! Jovore a bajnoksagban tovabbra is kulon csapatot indit Bekescsaba es Debrecen is!!! Nem kell kitalalni dolgokat is igazza tenni azaltal, h sokat utalunk ra!
  Turelem, meg nem vegleges az elkepzeles amire utaltam.

 34. gabesz

  nem mentegetőztem Popsza, csak ha a softballról is írtam volna, azzal többet ártok mint használok, mivel nem igazán ksértem figyelemmel a dolgokat…
  sokkal jobb és hitelesebb így, Papi tollából!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük