Papírforma szerint

060109-losalamos

Los Alamosban, az új-mexikói sivatag kellős közepén agylágyulást kaphatott pár kutató a Nemzeti Laboratórium teraszán csücsülve, mert a reggeli tojásrántottájuk elfogyasztása után kiszámolták, melyik sport is a legizgalmasabb. Vettek vagy 300 ezer meccset az elmúlt száz évből – amerikai foci, hoki, baseball, kosárlabda, illetve angol foci eredményeket, és megnézték, hogy az esélytelenebb csapatok hányszor pörköltek oda a nagyobb nevűeknek.

A különböző sportágak “meglepetés-faktorait” összevetve arra a következtetésre jutottak, hogy a Premiership-ben a legkiszámíthatatlanabbak a meccsek végereményei, majd az MLB következik, aztán az NHL, az NBA, és – most figyeljetek lelkesen üvöltöző Sport1 riporterek – az NFL mérkőzéseinek végkimenetelei a leginkább megjósolhatóak. De ha csak az elmúlt tíz évet nézzük, akkor viszont baseball-meccseken borul legtöbbször a papírforma.

A hírt a jövőnézőn találtam, az eredetije pedig a New Scientist-ben jelent meg.

5 thoughts on “Papírforma szerint

 1. gabesz

  azért nem lehetett semmi 300 ezer meccset átnézni…
  bár egy fogadóiroda adatbázisa alapján igazából lehet hogy csak egy kattintás volt…

 2. Földessy Miki

  Bár a kriketthez nem értek, de ott olyan eredmények szoktak lenni, hogy 400-3. Onnan gondolom ritkán fordítanak. A bajnoki döntő is alátámasztotta ezt az elméletet egyébként:)

 3. razgon

  Attól még jó az NFL, hogy viszonylag megjósolhatóak a végeredmények. Azért vannak meglepetések… És még így is 100x jobb mint az európai labdakergetés..

  Persze a baseball az baseball.

 4. NGL

  az NFL-lel csak az a gond szerintem hogy ott nincs nagy csapat meg kis csapat (jó mondjuk egy NE Dallas San Francisco akik sok super bowlt nyertek), itt periodusok vannak egyszer egyiknek megy jól másszor másiknak lásd az idei és tavalyi évet összehasonlításként nem emlékszem pontosan de az idei rájátszásban 5 olyan csapat van aki tavaly is ott volt , míg az mondjuk elképzelhetetlen hogy egy menchester united, arsenal, liverpool ilyen hullámzó teljesítményt nyújtson szerintem

  NFL szerintem úgy kiszámítható ha már elindult a bajnokság és látja az ember hogy melyik csapat mit tud, szezon előtt nem lehet megmondani hogy ki mire lesz képes, míg a premiereshipben elég jól megtippelhető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük