Az igazság odaát van

060217-x-files

Ki ne ismerné a megszállott földönkívüli-kutatót, az emberi kapcsolatok építésére alkalmatlan FBI ügynököt, Muldert, és az örök szkeptikust, a racionális gondolkodású fizikus-orvos FBI ügynöknőt, Scullyt? Sokan izgultuk vagy éppen röhögtük végig nulladik típusú élményeiket. A sorozatnak nagy sikere volt a magyar tévékben is, sőt, igazi fan klubbok alakultak nálunk is.

Egy ilyen elvetemült rajongó honlapjára tévedtem, ahol többek közt megtudtam, hogy Mulder szereti a napraforgómagot és a jeges teát, a hiedelmekkel ellentétben igenis volt kapcsolata nővel – igazival is, egyszer régen egy kollegájával, később pedig futó kalandja egy vámpírkisasszonnyal! Scully a kávéját cukorral és tejszínnel issza, olvasáshoz, boncoláshoz szemüveget visel, és katolikus nevelést kapott gyermekkorában.

Akinek ez nem elég, és esetleg Mulder aranyhalai is érdeklik, nézzen csak körül az oldalon, van ott minden. Amiért viszont itt is megemlékezünk titkosügynökeinkről, az a tény, hogy a film egyes jelenetei alapján mindketten szeretik a baseballt. Míg Scully ugyan csak egy mezei kis műkedvelő, Mulder ügynök igazi baseball-fan.

Íme:

4. sorozat, 3. rész:

(Mulder egy baseball-labdát tart Scully orrához)
Mulder: Szagold csak meg! Ez parfüm: Eau de Ball.

6. sorozat, 20. rész:

Mulder: Az az igazság, hogy nem nagyon érdekel a baseball.
Arthur Dales: (kezdi kitessékelni az ajtón) Hát persze hogy nem érdekli a baseball. A bátyámat is mindig ilyen őrült fontos dolgokkal zaklatta, mint kormányösszeesküvés, földönkívüli gyilkosok, na meg az Igazság, persze nagy I-vel.
Mulder: Várjon egy percet! Igazából érdekel a baseball!
Dales: Szóval érdekli a baseball?
Mulder: Aha.
Dales: Hány home-runt ütött Mickey Mantle?
Mulder: 163-at. (Dales, némileg csalódottan, kinyitja neki az ajtót) Jobb kézzel persze. Ballal 373-at. Összesen 536-ot.

/később/

Dales: Az összes nagy játékos földönkívüli volt.
Mulder: (hitetlenkedve) Babe Ruth földönkívüli volt?
Dales: Ja.
Mulder: Joe DiMaggio?
Dales: Naná.
Mulder: Willie Mays?
Dales: Hát persze!
Mulder: Mantle? Koufax? Gibson?
Dales: Bob vagy Kirk Gibson?

/később/

060217-mulderbaseball

(Mulder egy baseballpályán ütögeti a labdát, egyedül, amikor megérkezik Scully.)
Scully: Szóval… kaptam egy üzenetet egy bizonyos Fox Mantle-tõl, hogy jöjjek le ide a parkba, hogy átadhasson egy nagyon különleges, nagyon korai és egyszersmind nagyon késői szülinapi ajándékot. És Mulder… én nem látok itt egyetlen szépen becsomagolt ajándékot sem a földön heverni. Szóval?
Mulder: Ugye még sohasem baseballoztál?

/később/

Mulder: Látod, amikor baseballozol, a körülötted lévő világ problémái eltűnnek. A ketyegő biológiai órád. Hogy alighanem nem fogod tudni megvenni azt a nagyszerű szarvasbőr kabátod a fizetésedből. Hogy feláldoztad a szépen induló orvosi karrieredet azért, hogy földönkívüliekre vadássz egy ütődött, habár briliáns társsal az oldaladon. Hogy egy egész világot behálózó összeesküvés egyik kulcsfigurája vagy. És hogy lassan nem tudod kifizetni azt a sok pornóvideót, amit mindig rendelsz… Ó, bocs! Bocs, Scully, az utolsó két probléma az enyém, nem a tiéd.
Scully: (boldog mosollyal) Pofa be, Mulder! Most baseballozom!

7. sorozat, 2. rész:

Scully: Úgy látom, sportrajongó vagy. Melyik sportág a kedvenced?
Richie: Régen a kosár volt. Amióta a Bulls ilyen szar, inkább a baseball.
Scully: Én is szeretem a baseballt.

További epizódok screencaps galériái itt találhatóak.

Hasonló témájú cikkeink:

Mayday Malone

2 thoughts on “Az igazság odaát van

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük