NO MA’AM

130307-nomaam

Azoknak a macsóknak, akiknek sorozatos sorozatunk utolsó, tinci-táncis darabja megülte volna a gyomrát (Szenyo figyelsz?), szóval nekik ajánlom ezt a harmadik részt. Hisz hogyan is maradhatna ki a krónikus családundorban szenvedő hős apa, a rém rendes család hajójának kapitánya, Al Bundy?

Mint tudjuk, Al mindent szeret, ami nem a családdal, az asszonnyal, a szexszel és az asszonnyal kapcsolatos, a kanapén ülve órákon át mozdulatlanul nézhető, és a sörivásban sem zavarja. Erre pedig az amerikai foci mellett a legalkalmasabb elfoglaltság a baseballmeccs-nézés.

Hősünk amerikai focis múltja is megérne egy mesét, hisz Al Bundy igazi klasszis volt, a nők legszebb álma annak idején, a lila felhők mögé jól elbújt középiskolai időkben, de koncentráljunk most csak a baseballra, hisz széleskörű érdeklődési köre – nők és sör – természetesen kiterjed a mi kedvenc sportunkra is.

Olyannyira, hogy a baseballjátékosok sztrájkja mellett sem mehet el csukott szemmel a hősünk által alapított, sokat próbált nőellenes liga, a sörhasát büszkén dédelgető házas férfiak szervezete, a NO MA’AM (National Organization of Men Against Amazonian Masterhood, a Férfiak Nőuralom Elleni Nemzeti Szervezete).

Tájékozatlanabbak kedvéért egy kis történelem: A szervezetet Al Bundy alapította 1994-ben, megtorlásként, amiért Jerry Springer a csütörtöki bowling estét a nők estjévé változtatta. Akcióikkal sokat szerepeltek a tv-ben is, kivívták hasonló sorsú bajtársaik tiszteletét, és elhatározták, küzdeni fognak a férfiak jogaiért. A szervezet sör- és izzadságszagú alapszabálya, tíz- vagy inkább kilencparancsolata, amit Vasfejű Haynes fogalmazott meg, a következő:

  1. A melleket nyugodtan hívhatjuk dudáknak vagy lökhárítóknak.
  2. Ne szüless franciának.
  3. A rossz embereket egy óriási húsdarálóba kell tenni.
  4. Ügyvédek: lásd a 3. pontot.
  5. Nyugodtan járhatsz nagy autóval, ha a csaj arra bukik.
  6. Vezethetjük más kocsiját, kivéve az enyémet.
  7. Hozzuk vissza azt a szót, hogy stewardess.
  8. A mellúszás nem sport.
  9. A sárbirkózás kemény sport.

Megalapítása óta a liga ülései főleg a beavató szertartásokkal, sörivással és sörivással tellnek.

Múltkor a baseballsztrájk miatt siránkoztunk, sört vedeltünk, pisáltunk, még több sört vedeltünk, megint pisáltunk. Majd siettünk haza sörözni és pisálni. – Jefferson

Amikor azonban a baseballjátékosok anyagi egyet nem értés miatt beszüntetik a játékot, és hőseink délutáni bámulnivaló nékül maradnak, nincs mit tenni, valamit lépniük kell. Al Bundy nagy ötlete nem más, mint hogy játszaniuk kell, ha már nem nézhetik. Ki is lógnak egy elhagyott baseball-pályára, ami miatt az éjszakát a yardon kell tölteniük. A börtön egyébként jobb helynek bizonyul, mint az otthon melege, ugyanis itt még vacsorát is adnak. Illetve adnának, ha férjének minden apró örömét elrontó házisárkánya, Peg be nem állítana az óvadékkal.

A szabotőrakciót azonban megneszelik az újságok, és jön a nem várt, de megérdemelt siker. Hősünket ismét megcsapja – a számunkra már ekkor egyértelműen altáji fájást okozó, Al Bundy számára azonban még mámorítónak ható – kínos kudarc népszerűségszagú előszele. Mindezek miatt még erősebb lesz az elhatározás, ha nem baseballoznak a hivatásosok, baseballozzanak a kiöregedett családapák.

130307-nudibar

Hamarosan gombamódra szaporodnak az öregfiú csapatok, Al Bundy kósza ötletéből igazi baseball-liga alakul, a dolgozó és gürcölő férfiak baseball-ligája. Országos turnéval, rajongókkal, világraszóló népszerűséggel megspékelve, ahogy azt Amerikában szokás. Hamarosan menedzserük is akad, méghozzá a legeslegjobb a szakmában, Akbar, a Nudibár tulajdonosa.

A liga csapatai többek között a Boston Dudák, a New Jersey Pocakosok, a Buffalo Prosztaták és a San Francisco Öregfiúk.

Mint ahogy arra utaltam már és elvárható, persze ez a kaland is kudarccal zárul. A végső poént nem lövöm le, de abban biztosak lehettek, hogy Al Bundy barátunk ennek az epizódnak a végén is becsúsztatja kezét a nadrágjába, lehuppan kedvenc kanapéjára, és utánozhatatlan arckifejezését felvéve visszazuhan a szürke hétköznapok rezignált magányába.

A szóban forgó epizód a 9. évad 11-ik része, a Baseball és sztrájk címet viseli: A Man for No Seasons (27 Nov. 1994)

A film legnagyobb húzása az, hogy egyes jelenetekben feltűnnek igazi nagy baseballsztárok is, akik éppen más elfoglaltsággal próbálják kenyerüket keresni. Láthatjuk például Bret Saberhagent mint pizzást, amint éppen pizzával próbálja lefizetni Danny Tartabullt, az idióta rendőrt. Ügyetlen TV-stábként tűnik fel a Mike Piazza, Joe Morgan és Dave Winfield trió, és Frank Thomas is megmutatja magát egy rövid újságpörgetés erejéig.

130307-piazza-morgan

Joe Morgan és Mike Piazza – TV-sek

Morgan szintén Hall of Fame tag, legendás kettes baseman, kétszeres MVP, többszörös All-Star játékos, többszörös World-Series győztes. Michael Joseph Piazza a LA Dodgers catchere volt 1992-től 1997-ig, aztán 1998 után a NY Mets-nél kapkodta a golyókat.

060221-bret

Bret Saberhagen – a Pizzás

Bret Saberhagen 1984-től 1991-ig a Kansas City dobója volt, akikkel fiatalon, 1985-ben World Seriest is nyert. 1992-ben aztán a NY Mets-hez igazolt (1992-95), majd a Colorado Rockies-hoz (1996), és végül 5 millió dezsőért a Boston Red Sox-hoz.

060221-danny

Danny Tartabull – a Rendőr

A kubai születésű legendás rightfielder pályafutását a Seattle Marinersben kezdte, de játszott többek közt a Yankeesben, a White Soxban, majd a Philliesben fejezte be, összesen 262 home runnal. 1991-ben beválasztották az All-Star csapatba is.

060221-thomas

Frank Thomas – az újságpörgető

Frank Thomas a Chicago White Sox egyes basemanje volt 1990-től. 1993-ban az American League MVP-jének választották.

060221-winfield

Dave Winfield – TV-s

Hall of Famebe választott rightfield, aki játszott többek közt a Yankeesben 10 évet, és World Seriest is nyert a Toronto színeiben, amikor is legendásan nagyot alakított a 11. inningben.

Update: íme az egész epizód (angolul)

http://www.youtube.com/watch?v=CsMlom902H4

Hasonló témájú cikkeink:

Az igazság odaát van

Mayday Malone

2 thoughts on “NO MA’AM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük