Kezdődik

Miután a héten Barry Bonds megvillantotta “bájait”, Manny Ramirez bevonult a Red Sox táborba, Effa Manleyt első nőként jelölték a Hall of Famebe, ma délután a Phillies–Yankees-szel [19:15 GMT+1] megkezdődnek a 2006-os Spring Training meccsek, hajnalban a Dél-Korea–Tajvannal [03:30 GMT+1] a World Baseball Classic küzdelmei, itthon pedig holnap lejár a nevezési határidő a bajnokságokba.

060302-wbc

A World Baseball Classicon lesz pár változás a csapatok névsorában, ki családi okok, ki sérülések miatt mondta vissza a szereplést, helyettük ligabeli csapataik delegálhattak új játékosokat. A torna rendezésének időpontjáról még mindig megoszlanak a vélemények, sokak szerint inkább az All-Star-szünetben kellene rendezni, nem a tavaszi felkészülési meccsek idején. Nehéz belőni az ideális időpontot, amikor a csapatok majd’ 200 meccset játszanak egy-egy szezonban.

A játékosok szakszervezetének vezetője szerint, ha az ötlet beválik, és gazdaságilag is életképes a WBC, akkor legközelebb – 2009-ben – már a nyári félidőben kellene majd megrendezni, úgy hogy a selejtezőket lehetne a mostani tavaszi időpontban tartani, és a negyeddöntőktől a döntőig a meccseket össze lehetne kötni az All-Star gálával. A sérülésveszély még mindig a legfőbb ellenérv az egész torna ellen, sokan ujjal mutogatnak, hogy lám a téli olimpián is hány hokis sérült meg, és még a csapatok – USA, Kanada – is lebőgtek.

A játékosok is inkább készülnének a szezonra, összerakatnák magukat az edzőkkel meg a dokikkal, esetleg szoknák az új csapataikat, új posztjaikat. A novemberi dátum mellett szólna, hogy utána ott még a tél kipihenni mindent, viszont akkor a tévék már az NFL meccseket közvetítik, a karibi országokban mennek a bajnokságok, és a biztosítótársaságok sem nagyon mennének bele egy szezon utáni extra szezonba. Ráadásul a játékosok, akik az egész rájátszást is végigdöngetik, ki lennenének facsarva, így a szakszervezet eleve kizárja a lehetséges alternatívák közül a novembert.

060302-selig

A júliusi rendezés mellett érvelők akár az All-Star gála négyévenkénti kiiktatását, és rövidebb szezont sem tartananának elképzelhetetlennek. Őket erősíti, hogy Bud Selig MLB-főbiztos már sokszor bizonyította, hogy hajlandó szakítani a hagyományokkal, ha az a játék megújulását hozza. A wild card, az interliga meccsek, a kibővített rájátszás mind-mind az ő vívmányai. A rövidebb szezon lehetősége azonban a tulajdonosoknál csapta ki a biztosítékot, hiszen a rövidebb szezon rövidebb pénztárcát is jelent – kevesebb meccs, kevesebb bevétel.

De az évszázados statisztikai hagyományoknak is betenne az ilyen-olyan hosszúságú szezon, hisz nincs még egy olyan sport, ahol ennyire számítanának a különböző mutatók egy-egy játékos – nem mellékesen anyagi – megítélésénél. A tulajdonosok csak abban az esetben mennének bele az újításokba, ha a Wolrd Classicból dőlne a pénz, és a szakszervezet azon érve sem hatja meg őket, hogy a statisztikák túlélték a négy, sztrájkoktól megrövidített szezont is.

De ez maradjon az ő gondjuk, mi dőljünk hátra, bontsunk sört, és élvezzük a meccseket.

Egy vicces adalék: a fentebb említett szakszervezeti vezető, Gene Orza próbálta rábeszélni Mike Piazzat (SD) és Mike Mussinat (NYY), hogy játszanak az olaszoknál, mire Mussina megemlítette neki, hogy a neve hangzása ellenére egy darab olasz felmenőről nem tud a családjában, ő bizony amerikai, hagyják békén.

Ha valakit érdekelnek azok a számunkra ismeretlen, nem MLB-s, ám annál kiválóbb játékosok, akik a World Classic-on fognak játszani, a Baseball Americán olvashat róluk egy rövid összefoglalót.

Hasonló témájú cikkeink:

World Classic beharangozó II.

World Classic beharangozó

One thought on “Kezdődik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük