Venezuela kiesett

060314-dominika

A latinó “halálcsoportban” elvérzett a torna elején sokak által döntőbe várt Venezuela. Dominika ment tovább az elődöntőbe 2:1-es győzelemmel. A japánok lelépték Mexikót (6:1), így az USA további sorsának két lehetséges variációja van. Szó szerint minek idézzem, itt olvasható. A mai Dél-Kora-Japán meccsen (hajnali négykor nálunk, affranc’!) úgyis eldőlhet minden – ha a japánok megverik Dél-Koreát 7:6-tal vagy ettől lefele, akkor a Team USA megfeszülhet, se jut tovább. Sudaharu Oh-t, a japán edzőt mindenesetre nem fűti bosszúvágy, öreg keleti bölcsként nem cifrázza túl:

“Ha nyerni tudunk, nem lesz semmi probléma, boldogok leszünk. Ami történt, megtörént. Az már a múlt. Volt. Mi most a jövőbe tekintünk.”

Tegnapi eredmények:

 • Japán – Mexikó 6:1
  W: D. Matsuzaka (2-0, 1.00); L: E. Loaiza (1-1, 5.00)
  HR: JPN: T. Satozaki (1). MEX: M. Ojeda (1)
 • Dominika – Venezuela 2:1
  W: M. Batista (1-0, 10.80); L: K. Escobar (1-1, 0.00);
  SV: D. Sanchez (1)
  HR: None

Egyik meccset sem láttam, így ha valaki pár mondatban összefogalná kommentben, megköszönném.

A baseballban igencsak szokatlan egymeccses párharcok – ahol minden meccs a “hetedik” hangulatát idézi – sokak szerint hülyeség, és ahogy azt tudományosan alátámasztották, nem is tükrözheti a játék valódi képét. Seth Stevenson a Slate-n ezt gondolta végig.

A tegnapi diadalittas kijelentést, miszerint több mint 200 doppingvizsgálatból még egy sem hozott pozitív eredményt, egy csöppet beárnyékolja a tény, hogy kiderült, apró hiba csúszott az MLB első kísérletébe a nemzetközi normák szerinti doppingellenőrzésre. Ugyanis a tiltott szerek listájáról, amit szétküldtek a játékosoknak, olyan anyagok hiányoznak, mint a növekedési hormon, az efedrin vagy a DHEA. Dr. Gary Wadler WADA – ki ne ismerné a szervezetet kis hazánkban Athén óta – bizottsági tag szerint:

“Bárki úgy válogathat a listáról mint egy menün kívüli menüből, mivel is szeretne kokszolni.”

A WADA listája összevethető az MLB levél jóval szerényebb felsorolásával.

Az előzetes fintorgások ellenére kezdik megkedvelni a tornát Amerikában is, Tom Verducci máris egy csomó “klasszikus” jelenetet tud felidézni az eddigi meccsekből. Mások meg kegyetlenül gyalulják a Team USA-t, ami a baseball hazájában végülis érthető egy kanadai és egy dél-koreai zakó után.

060315-natsstadion

Igaz, hogy tulajdonosuk még nincsen, de ha már 33 év után újra nagyligás csapata van Washingtonnak, akkor építenek nekik egy csili-vili 41 ezer férőhelyes új stadiont 611 millió dollárból. Még képek itt láthatók, illetve egy virtuális túra itt tehető. A 2008-as szezonra elkészülő stadionban lesz három étterem és klub illetve 78 luxuslakosztály is.

Barry Bonds doppingügyének egyik legdühitőbb kérdése, hogy 1998-tól felpumpálva jogosan kerülgeti-e Babe Ruth és Hank Aaron home run rekordjait. Steve Lombardi számításai szerint a ’98 előtti teljesítményét figyelembe véve dopping nélkül valahol 620-630 HR körül tartana a mostani 708 helyett.

Nagy szezonja lesz most a Barry Bonds könyveknek, május 9-én fog megjelenni Jeff Pearlman Love Me, Hate Me: Barry Bonds and the Making of an Antihero c. életrajzi kötete, amiből itt olvasható némi ízelítő.

Mindenesetre csapata, a San Francisco Giants mögötte áll. Peter Magowan tulajdonos hálás a játékosnak, hogy 1993 óta, mióta hozzájuk került, Bonds a csapat motorja és büszkesége, így ha beéri Babe Ruth-ot a HR-öröklanglistán, fergeteges ünnepséget rendeznek majd a tiszteletére. Nem aggódik a szurkolóik miatt, bízik benne, hogy ők is szeretik annyira Bonds-ot, hogy ne forduljanak el tőlük. Nagyon nincs is min aggódnia, hiszen már most 2,5 millió jegyet adtak el az idei meccseikre.

Mike Peters, Pulitzer-díjas karikatúrista, a Grimmy és Lúdanyó alkotója napi közéleti rajzai között publikálta ma az alábbi karikatúrát:

(ide még be kell tenni a képet!!!)

+++

Hasonló témájú cikkeink:

A csoportkör vége

WBC day 4

4 thoughts on “Venezuela kiesett

 1. Fighting

  Épp tegnap voltam az egyik barátomnál, akinek volt olimpikon cselgáncsos a fönöke. Ő azt mondta, hogy az élsportolók 65-70% doppingol, és minél több a pénzed, annál jobb szereket használhatsz. Tiszta sportról álmodozhatunk, de amíg ennyi pénz van benne, addig ez hiú ábránd. Szerintem.

 2. rr.)

  az a vicc, hogy a testépítők beszélnek egyedül nyíltan arról, hogy nincs (bármilyen) élsport dopping nélkül. ők már csak tudják. ki is találtak egy naturál ágat a sportjukban. kicsit kisebbek, kicsit melósabb.

  más. csapó gábor mondott egy vicceset:
  “Gondoljunk bele, hogy jön az új Abramovics, aki fogja magát, és rendez doppingos olimpiát is, ettől a pillanattól kezdve nullára értékelődik, hogy valaki becsületesen eldobja 64 méterre a gerelyt, senkit sem fog érdekelni, amikor valaki nem becsületesen, de 110 méterre dobja el.”

  para-kovács meg írt rá egy nem is olyan vicceset.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük