MOBSSZ–hírlevél #1

Vida Péter főtitkár megküldte a baseball-szövetség első hírlevelét, amiben az elnökség eddigi idei munkáját részletezi.

A 2006. január 28-án megválasztott MOBSSZ elnökség eddig 2 alkalommal ülésezett, emellett tagjai hetente tartottak megbeszéléseket. A következő elnökségi ülésre 2006. március 23-án kerül sor.

 • 1. Létrehozott az elnökség egy háromfős testületet, melynek tagjai Dobos Attila és Vámos Attila elnökségi tagok, valamint Vida Péter főtitkár. A testület a VJB feljebbviteli szerve, elfogadja a Versenykiírást, a VJB döntésekkel szembeni fellebbezéseket bírálja el, javaslatokat tesz az elnökségnek egyéb, szakmai kérdésekben.
 • 2. Elfogadásra került a Versenykiírás, amely több változtatást tartalmaz a korábbi évek kiírásaihoz képest.
 • 3. A budapesti pálya kérdésében több irányban indultak tárgyalások:
  » A korábbi, Fővárosi Vízművek sporttelepével kapcsolatban személyes találkozóra került sor az FVM vezérigazgatójával, akihez Robert Irving Dr. Borbély Attilával közösen levelet és szándéknyilatkozatot juttatott el. A végleges döntés 2 héten belül megszülethet baseball és / vagy softballpálya kialakításával kapcsolatban.
  » Az elnökség tagjai megnézték és a Budapest IV. kerület General Electric (volt Tungsram) sporttelepét, valamint a X. kerület Spartacus sporttelepét. A tárgyalások folyamatban vannak, egyrészt a 2006 évi bajnokság mérkőzéseinek helyszínét illetően, másrészt egy hosszú távú pályakialakítással kapcsolatosan.
  » Dobos Attila és Vida Péter tárgyalásokat folytatnak a Bp. III. kerületi Önkormányzat sportosztályával a korábbi Brick Factory pálya használatával kapcsolatban. Döntés egy héten belül várható, remélhetőleg így megoldódik a budapesti csapatok pályagondja.

 • 4. Aláírásra került egy szerződés a Presstige Médiával; a médiaügynökség vállalja sajtóanyagok készítését a Szövetséggel és a bajnoksággal kapcsolatos eseményekről, valamint rendszeres megjelenési lehetőségeket garantál írott és elektronikus médiumokban.
 • 5. Aláírásra került egy szerződés a Szövetség honlapjának megújításával kapcsolatban, az új honlap várhatóan a bajnokság kezdetére készül el.
 • 6. Döntés született arról, hogy a 2006-os Európa-bajnokságok közül az olaszországi U21-es EB-n vesz részt válogatottunk, július 8. és 16. között, Gondi Zoltán szövetségi kapitány irányításával. Az első válogatóra az április 1-2-i hétvégén kerül sor, Szentendrén.
 • 7. A Szövetség elnöksége tervezi egy szövetségi edző alkalmazását egy külföldi szakember személyében. Az egyik lehetséges jelölt részt vesz az április 1-2-i válogató edzőtábor lebonyolításában.
 • 8. A serdülőválogatott meghívást kapott Olaszországba, egy nemzetközi tornára, melynek házigazdája, az olasz szövetség, fizeti a csapat szállásának, étkezésének és helyi közlekedésének költségeit. A válogatott Gondi Zoltán irányításával készül a versenyre.
 • 9. A Duna Kupa 2006. június 3-4-én kerül megrendezésre Nagykanizsán. Szombaton a baseballtorna, vasárnap a softballtorna mérkőzései kerülnek lejátszásra. Résztvevők a magyar, az osztrák és a szlovák válogatottak.
 • 10. A Szövetség által szervezett játékvezető-képzésre az április 1-2-i hétvégén kerül sor. Az Európai Baseball Szövetség (CEB) által küldött szakember vezetésével zajló program során a résztvevők először elméleti vizsgát tesznek szabályismeretből, melynek alapja a hivatalos szabálykönyv. A szabálykönyv új példányai remélhetőleg elkészülnek erre az időpontra, addig is az Interneten megtalálható változatból tudnak felkészülni azok, akiknek nincsen meg a nyomtatott változat.
 • 11. Az elnökség döntése értelmében az Emigrants SE és a 424-es A.E. 2006. június 30-ig haladékot kapott a bajnoki nevezési díj befizetésére. A két klub közös kérelemmel fordult a Szövetséghez, hogy a budakeszi pályájukon hátsó védőkerítés kialakításához nyújtson támogatást.
 • 12. A baseball és softball magyar bajnokságok az április 15-16-i hétvégén kezdődnek. Az ezt megelőző hétvégén kerül sor a Baseball Magyar Kupa selejtezőire a VJB által elkészített sorsolás alapján. A VJB elkészítette a bajnoki sorsolást, jelenleg folyik a budapesti csapatok mérkőzései időpontjainak és helyszíneinek az egyeztetése. A hét közepére a tervek szerint minden klub megkapja a részletes beosztást.
 • 13. A szlovák-magyar bajnokság résztvevő csapatai a tavaszi-nyári szezonban 5 hétvégén találkoznak egymással, szombat-vasárnapi lebonyolítási renddel. A tervezett menetrend kiküldésre kerül az érintett kluboknak.

20 thoughts on “MOBSSZ–hírlevél #1

 1. Mike32

  Tárgyalnak a III kerületi önkormányzat sportosztályával??????? Ha ismernétek a főnöküket… hm, nem kispálya fába vágták a fejszélyüket. B.K. egy igazi vaskalapos őskövület, akinél nem mindig érvényesülnek az észérvek… Remélem azért sikerül nekik… Kell az a pálya mindenképp…

 2. Brecsi

  A pályának már by-by. Annyit próbálnak elérni, hogy amíg nem kezdik el beépíteni addig lehessen használni. Ez lehet, hogy 2 hét, lehet hogy 5 hónap és lehet hogy 10 év. De amikor azt mondják, hogy leraknak rá egy téglát, akkor mindenki mehet ahova akar.

 3. rsk

  na meg az interliga tervezet se kutya 🙂
  egyik nap itthon másik nap szlovákia???
  kicsit lehetne okosabban is nem?
  egy hétvége két meccs itthon, másik hétvége két meccs idegenben…
  valahogy így volt az interligában eddig nem?
  főleg hogy 4 pozsonyi (környéki) csapat és három pest környéki csapat van

 4. gabesz

  ez nem interliga, hanem nb1 🙂
  amugy igazad van!
  engem ez a bírói dolog izgat, tényleg gáz, hogy jövő hétvége az időpontja, és csak most tudtuk meg, de most is csak félinformációkat, semmi konkrétumot…

 5. Balu

  Hali! Ez a biros dolog tenyleg fura, ugyanis berenybol en es Adrian akartunk menni, csak akkor pont valogaton leszünk. Lesz meg masik idopont is?

 6. Brecsi

  Nem interliga, hanem Szlovák-Magyar közös bajnokság. Eléggé faszul találták ki az biztos. Okosok lehetnek arrafelé a döntéshozók:) Mi is azt hittük, hogy kimegyünk, játszunk, ottalszunk, party meg minden, majd másnap meccs és haza. Így kifejezetten baromság lesz, ráadásul tét nélküli meccsekkel.

 7. Johnny

  Brecsi, hogy van ez a tétnélküliség?Nem igazán értem, nem tudom hova tenni ezt a megjegyzést.Egyébként két meccs itt vagy két meccs ott aztán húzás haza, valóban jobb ötlet.Így, hogyan alakul a dobó szabály?

 8. gabesz

  gondolom a tétnélküliség azt jelenti, hogy a szlovákok elleni eredmények nem számítanak a magyar végeredménybe, magyarul a magyar bajnok az csak a magyar csapatok elleni meccsek alapján lesz kihirdetve…

 9. Johnny

  De ha ez közös szlovák-magyar bajnokság- legalábbis az elnevezése-, akkor most lesz egy szlovák-magyar bajnok vagy nem?Ha nem lesz akkor valóban nincs tétje.Ha hírdetnek bajnokot akkor viszont van.Most akkor melyik állítás a helyes?Erre gondoltam.

 10. gabesz

  nna, ezt majd Brecsi megválaszolja, azt tudom, hogy a közgyűlésen téma volt, hogy hova számítsanak a szlovák meccsek…
  sztem lesz egy közös bajnok is meg külön-külön bajnok is…

 11. Balu

  Brecsi!
  Azt mondod a válogatóval egybekötve lesz a játékvezető-képzés is.
  Magyarul a szünetekben csináljuk az elméleti vizsgát….???? 🙂
  Nem értem….

 12. gabesz

  pláne azoknál fura, akik a válogatón mint potenciális játékosok vesznek részt, két ütés között megírnak egy tesztet?

 13. Brecsi

  Elvileg a közös bajnokság nem számít bele semmilyen bajnokságba. Az lehet, hogy a közös bajnok ki lesz hírdetve, na de akkor mi van? Mi jár érte? Kézfogás? Nincs rögzítve, hogy mi a cél, aki nyer annak miért jó.

  Amúgy a Magyar csapatok indítványt írnak, hogy felejtsük el ezt a kimegyek hozzád, aztán te jössz hozzánk másnap cuccot, mert baromság. Azt akarjuk elérni, hogy egy hétvége kint (ottalvással) majd ők is idejönnek egy hétvégét. Sokkal értelmesebb, ráadásul a csapatösszekovácsolás is létrejöhet, ha értjük mire gondolok:))

  Én úgy tudtam, hogy az U21-esek edzésén fognak a bírók gyakorolni. (Talán edzőmeccs váltott bírókkal?) Aztán lehet én tudom rosszul. Akik játékosok is egyben azok majd valahogy megoldják:)

 14. Földessy Miki

  Brecsi,

  A magyar bajnokságban mit kap, aki jól szerepel? Egy érmet, oklevelet? Indulhatsz a Bekben esetleg.
  Ezt a gondolkodást, hogy a szlovák-magyar az tét nélküli, sürgősen el kell felejteni, mert éppen az a célja, hogy jobb meccseket játszunk. Viszont ha mindenki a magyar bajnokságra koncentrál és a szlovák-magyart másodlagosnak tekinti, azzal rontja a színvonalat és égeti a magyar baseballt.

 15. Brecsi

  Mi mindenre koncentrálunk, hiszen ha itt ha ott tudunk meccset nyerni, akkor már jók vagyunk:) Minden meccs egy lehetőség…:)) Reméljük nem fog úgy tűnni, hogy égetjük, de előfordulhat, hogy néha csúnyán kikapunk:))
  Bár a cél a bajnoki cím, ha lehet akkor kettős:)

 16. Földessy Miki

  Hogy ki mennyire jászik jól az részletkérdés. Csak a hozzállásnak kell jónak lenni, hogy a szlovákok is úgy lássák, hogy van értelme a közös bajnokságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük