Népszabadság- és origo-cikk a WBC-ről

A hazai sportújságírásra oly jellemző módon a Nemzeti Sport el van foglalva a hihetetlen színvonalú magyar fútból-bajnoksággal és annak járulékos nyalánkságaival,

A Nemzeti Sport Online archívuma szerint idén négyszer szerepelt a baseball szó cikkeikben – egyszer egy női kosaras, egyszer egy gyorskorcsolyázó, egyszer egy focimeccs és egyszer egy hokimeccs kapcsán. Innen is csak gratulálni tudunk ehhez a nem mindennapi teljesítményhez. Főleg így WBC után.

így a tavalyi kupabeszámolójuk után ismét csak a Népszabóban jelent meg újabb baseballal foglalkozó cikk – ezúttal washingtoni tudósítójuk, Horváth Gábor tollából.

A NOL.hu cikke a WBC-ről: Jakju, avagy Japán vb-címe

Japán a baseball első “klasszikusa”. A szigetországok csatájában az ázsiaiak 10:6-ra múlták felül Kuba válogatottját, és ezzel megnyerték a sportág első “igazi” világbajnokságát, a World Baseball Classicot. Az amerikai profik krémjét tömörítő Major League Baseball által szervezett tizenhat csapatos tornán először mérték össze erejüket a világ valóban legjobb csapatai: az amerikai válogatottban például hemzsegtek az MLB sokmillió dolláros fizetést húzó csillagai. Ehhez képest a hazaiak a négy közé se jutottak be, mert a középdöntő csoportban kikaptak Dél-Korea és Mexikó csapatától. Akkorra ez már nem is volt meglepetés, mert az első körben meg Kanada gárdája verte őket. Az USA tehát a döntő közelébe se jutott, és a magát “világbajnokságnak” nevező MLB-ből csupán két játékos, a japán Szuzuki Icsiro és Ocuka Akinori lépett a San Diegó-i stadion gyepére. A csapat többi tagja a hazai profiligában kergeti a labdát, bár a mostani produkció után lehet, hogy többen olyan ajánlatot kapnak, amelyet nem lehet visszautasítani. A sportág Japánban élvezett népszerűségére jellemző, hogy egy-egy Amerikában játszó sztárt az év 365 napján tévéstábok követnek, s edzésről vagy gyermeksétáltatásról aprólékos tudósítást küldenek.

A kubaiak hivatalosan amatőr státust élveznek, valójában kétszeresen is profik: egyrészt ők is főfoglalkozásban baseballoznak, másrészt nagyon jók. Az olimpiákon és a foghíjas mezőny miatt kevésbé rangos világbajnokságokon rendre tarolnak, Amerikába pedig a politikai vonatkozások miatt minden eddiginél nagyobb elánnal készültek. A csapatot Havannában Fidel Castro búcsúztatta, egyik fia pedig a válogatott orvosaként dolgozott. Hétfő éjjel a havannai Parque Centralban óriási kivetítőn többezres tömeg követte a döntőt, amely azzal okozta a nagyobb csalódást, hogy nem az Egyesült Államok ellen játszották. A második hely azonban nem rossz, az együttes bizonyította, hogy a legjobb profiknak is méltó partnere. Az első és az utolsó inningben a japánok értek el négy-négy hazafutást; a kettő között a kubaiak voltak jobbak, de hát a baseballmeccsekkel is az a helyzet, mint a futballal: az első sípszótól (dobástól) az utolsóig tartanak. Valószínű, hogy a kubaiak a jobbak, de a baseballban egy meccsen nem mindig jön ki a csapatok közötti differencia. Most a dobójátékosok döntöttek: a japánok nyitó adogatóját, Macuzaka Daiszukét a torna legjobb játékosának választották.

A következő Classic négy év múlva esedékes: Kuba már jelezte, hogy szeretné megrendezni a tornát. Ehhez nem kell sok, elég egy rendszerváltás és az amerikai embargó feloldása. A realitás inkább az, hogy Japánban vagy Dél-Koreában lesz a folytatás. Az utóbbi ország válogatottja a japánok ellen elvesztett elődöntőt leszámítva veretlen maradt, úgy, hogy a csoportkörökben kétszer is megverte a végső győztest. A világ ezzel együtt a baseball japán nevét tanulgatja: jakju, azaz rétilabda.

+++

update: Gabesz kommentben jelezte, hogy az origon is megjelent egy írás a World Baseball Classicról, íme:

Japánban nagy örömöt okozott a baseball-vb

Egy felmérés szerint Tokió lakosságának több mint a fele követte figyelemmel élő televíziós közvetítésben a profi baseballosok világbajnokságának (World Baseball Classic) San Diegó-i döntőjét, melyet a japán válogatott 10-6-ra nyert meg Kuba együttesével szemben.

Ez az adat egyben arra is utal, hogy rendkívül nagy érdeklődés övezte a távol-keleti országban az Egyesült Államokban, Costa Ricá-ban és éppen Japánban lebonyolított mérkőzéssorozatot, illetve annak fináléját.

“Nagyon érdekes összecsapás volt, amely sok embernek okozott örömet, már csak azért is, mert a japán csapat olyan lelkesedéssel játszott, amilyet középiskolai mérkőzéseken lehet tapasztalni” – mondta a zárótalálkozóval kapcsolatban Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő.

A japán válogatott a torna korábbi szakaszában közel állt a kieséshez, aztán mégis becsúszott az elődöntőbe, a fináléban pedig gyakorlatilag magabiztosan nyert a karibiak ellen. Utóbbiak együttesében egyébként elővigyázatosságból nem szerepelt néhány nagy sztár, másképpen fogalmazva jórészt fiatalok kaptak bizonyítási lehetőséget, nehogy megfogyatkozott küldöttség utazzon haza a torna után. A legnevesebb játékosok ugyanis könnyen találnának munkát az észak-amerikai profiliga (MLB) klubjaiban.

Az AFP beszámolója szerint valamennyi japán lap méltatta a győztes válogatottat, a Manicsi című újság szakírója szerint Japán ezzel a sikerrel jogot formálhat arra, hogy a jövőben nagy nemzetközi tornákat rendezhessen, és azokra az MLB sztárjait is elvárhassa.

A Sports Nippon, a két nagy sportnapilap egyike, ugyanakkor arról is írt, hogy a vb az amerikai imperializmusról szól. A csoportbeosztás úgy készült el, hogy az Egyesült Államok együttesének a lehető legkönnyebb legyen bejutnia a döntőbe, s menet közben kerülje el a legerősebb csapatokat, így az ugyancsak fináléba várt kubaiakat. Más kérdés, hogy az amerikaiak a második szakaszban így is elbúcsúztak.

A kubaiak részvétele sokáig kérdéses volt, az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis először megtagadta a beutazási engedély kiadását, s csak másodjára járult hozzá ehhez. Az illetékes tárca az első kérelmet, decemberben azzal az indoklással utasította el, hogy a szigetország válogatottja – akárcsak a többi – pénzt kap a részvételért, márpedig a Havanna elleni gazdasági szankciókra vonatkozó amerikai törvények tiltanak mindenféle kereskedelmi ügyletet Kubával.

Az új kérelem benyújtása előtt Kuba bejelentette, hogy a válogatott szereplésével kapcsolatban befolyó pénzt a Katrina hurrikán károsultjainak adományozzák, az amerikaiak viszont úgy döntöttek, hogy az összeg nem kerülhet kubai számlára, vagyis azt közvetlenül átutalják a New Orleans-i károk enyhítésére.

Az elutasító álláspont megváltozásában – a sportág nemzetközi szövetségének fenyegetése mellett – egyébként az is szerepet játszott, hogy valamennyi döntéshozó tisztában volt vele, az utóbbi négy olimpián háromszor aranyérmes kubaiak nélkül nem lenne teljes a világbajnokság mezőnye.

+++

A mi összes WBC-cikkünket eléred innen: Japán megnyerte

6 thoughts on “Népszabadság- és origo-cikk a WBC-ről

  1. gabesz

    én még a döntő előtt írtam a Nemzeti Sport Online-nak egy nagyon barátságos hangú emailt, amiben felhívtam a figyelmüket az éppen zajló WBC-re
    b@sztak válaszolni, nemhogy egy sort írni róla…

  2. gabesz

    mer a hülye magyar mindenhova kattintgat, anékül hogy gondolkodna 🙂
    a gép meg minden kukacot e-mailnek néz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük