Megszólalt Pete Rose

060329peterose

Két ügyben is hallatta hangját a baseball történetének egyik legnagyobb legendája és egyik legnagyobb vesztese. Az a Pete Rose, aki 3562 meccsen 4256 hit-et ért el, és ezzel minden idők legeredményesebb játékosa ezekben a mutatókban (is), és szinte minden másban is rekordot rekordra halmozott, majd 1989-ben a Reds edzőjeként megbukott tiltott fogadás miatt, és örökös eltiltást kapott bármilyen baseballal kapcsolatos tevékenységtől. Azóta leginkább könyveket ír. A baseballról.

Az egyik ok, ami miatt megszólalt, természetesen Barry Bonds.

Én áthágtam a szabályokat, és tizennyolcadik éve bűnhődöm. Szóval, ha ezek a srácok megszegték a szabályokat, nekik is hasonló büntetés jár. Nem tudom Barry Bonds mit csinált, én annyit tudok róla, hogy az a fickó tud ütni.

Egy középiskolában tartott jótékonysági beszédében azt is elmondta, azóta érdekli a kérdés, mióta bevezették a doppingellenőrzést, előtte nem is foglalkoztatta. Aki akar szedje, de ha betiltották, akkor büntetés járjon érte. A másik dolog, amiről nyilatkozott, hogy a Phillies shortstop Jimmy Rollins 36 meccses ütési sorozatban van – ami a kilencedik leghosszab sorozat valaha, a hatodik leghosszabb 1900 óta, a leghosszabb SS-sorozat valaha és a negyedik leghosszabb Joe DiMaggio óta. Soha nem fordult még elő, hogy egy játékos a fantasztikus sorozatát a téli pihenő után folytathatja – az eddigi rekordokat mind szezon közben ütötték össze, és így immár “csak” húsz meccsre van DiMaggio 56 meccses rekordjától. Rose-nak 1978-ban 44 meccsig sikerült eljutnia, így valamelyest ő is érdekelt a történetben.

Még elvesztheti a ritmust, de akkor sem fogok aggódni, ha megelőz. Egy dologtól függ az ütési sorozat, az pedig a lendület.

Mi is az a lendület? Egy 15 éves domnikai srác bemutatja nekünk.

Az érintettnek, a line-drive specialistának mi a véleménye arról, ami meghatározhatja az egész karrierjét és csapata jövőjét is? Azt mondja, ő nem DiMaggio rekordját űzi, hanem azt a bizonyos lendületet keresi a fél éves pihenő után.

“Fejben tudom, hol vagyok, mit csinálok, egyben vagyok. Látom, elképzelem. Most a testemet kell rávennem, hogy újra azt tegye. Lehet, hogy furán hangzik a számból, de minden egyes alakalommal, amikor odaállok, nem megütni akarom a labdát, hanem a megfelelő lengetést akarom megcsinálni. Nem érdekel, hogy itt vagy ott találom el a labdát, tudom, ha bemutatom a helyes lendítést, akkor az ütőm el fogja találni azt. És ha meg tudom ezt csinálni, ha meglesz bennem ez a hit, akkor már mindent megtettem érte, hogy elérjem, amit akarok.

Először fordul elő, hogy miattam jönnek ki az emberek a stadionba, hogy lássanak engem ütni. Néha úgy érzem magam, mintha Barry Bonds lennék, haha. Mi lesz? Ha jól lengetek, egy kis szerencsével és a tavaszi formában lévő védők segítségével talán még össze is jöhet. Kimegyek az első meccsen, aztán a másodikon, aztán a harmadikon, és meglátjuk.”

A leghosszabb ütési sorozatok:

  1. Joe DiMaggio (N.Y. Yankees) 56 (1941)
  2. Denny Lyons (Philadelphia A’s) 52 (1887)
  3. Pete Rose (Cincinnati Reds) 44 (1978)
  4. Willie Keeler (Baltimore Orioles) 44 (1897)
  5. Bill Dahlen (Chicago Cubs) 42 (1894)
  6. George Sisler (St. Louis Browns) 41 (1922)
  7. Ty Cobb (Detroit Tigers) 40 (1911)
  8. Paul Molitor (Milwaukee Brewers) 39 (1987)
  9. Tommy Holmes (Boston Braves) 37 (1945)

És hogy van Bonds alig egy héttel a doppingkönyv megjelenése után?

“Az életem romokban. Ennél nagyobb káosz már nem is lehtne, próbálom a józan eszem megőrizni. Ha leugranék az Empire State Building tetejéről, az emberek csak annyit mondanának: Végre meghalt. Kivéve a csapatom. Ők értékelnék, hogy letettem itt valamit az asztalra.”

Hasonló témájú cikkeink:

A “Krém” és a “Tiszta”

Ki volt Joe DiMaggio?

One thought on “Megszólalt Pete Rose

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük