Vamos a la playa

Nemesvámos Tigers – Érd Aeros 26:8

Ha már hosszú hétvége van húsvét miatt, a férfiembernek nincs meccse, akkor igazi baseball-turistaként fogja magát, és elmegy megtekinteni valamelyik “szomszédos” csapat mérkőzését. Szombaton ajándékidő révén irány ‘vámos, NB III-as Sharks–Indians derbi. Kíváncsi lettem volna, hogy az NB I-es csapatból NB III-assá visszaléptetett, sérülésektől tizedelt, öreg tigriscápák mit nyújtanak az érdi fiókcsapat ellen. Egy óra után pár perccel érkeztem ki, egy lélek sem volt a pályán. Telefonos segítség kérése, majd a 9:0-ás ki nem állás realizálása. Double drat, triple shit! – ahogy azt BG mondaná. Érdekes bajnokságnak indul ez az NB III. Sebaj, majd másnap NB II. Nagy bánatomban hazamentem, és bosszúból végigaludtam az Arsenal–West Brown meccset.

Vámos-Érd nézõtér

Másnap már az ex-Fireballs Junior mostani Tigers emberemet vittem ki a meccsre, ahol ő mint RF játszotta végig a derbit. Csak hogy legyen Fireballs kötődés, ha már a két öreg fireballos tigris inkább Zalában húsvétozott. Nézőként is feltűntek sérült, DL-en lévő játékosok. Volt Balázs bokaszalagszakadás-szárkapocscsonttörés kombóval és fekvőgipsszel, Gabesz elpereceltem a biciklimmel, beleállt a kormány a mellkasomba, nehéz a légzés kombinációval, majd jött Attila a fekvenyomóversenyen a mellemre esett 120 kiló már fél éve, de még mindig fáj belépővel. Ehhez képest az én witworth menetes titánium csavarjaim a kezemben tényleg csak kisipari módszernek tűntek.

Az első három inning gyorsan lement, lehet hogy azért, mert durvábbnál durvább kórházi rémtörténetek kerültek szóba a nézőtéren. Mire megérkezett a Népsportblog stábja, addigra ad-hoc jelleggel megalakult a sérült játékosok nyugdíjasklubja, ahol a régi szép idők már csak a szóbeszédekből derengenek. Rájöttünk, hogy ennyi idős korban már minden mozdulatot meg kell gondolni, mert az ördög nem alszik biciklizés, gyaloglás, focizás, baseballozás, de akár tv-nézés közben sem. Így a rizikófaktorokat edzésmegvonással és easy-life-fal lehet csökkenteni 🙂 Eközben a pályán Murányi Csaba ütött egy 3 pontos hazafutást, amivel az érdiek egyből magukhoz ragadták a vezetést. Ez nem tartott sokáig, mert a Vámos hat pontot rajzolt be az első inning aljában. Ez a 6:3-as inning részben köszönhető volt annak is, hogy egyre inkább elkezdett esni az eső, lehűlt a levegő, és a tegnapi szánsájnak már híre sem volt. Később Lecsó is beköszönt egy 3 pálcás homerrel, es potyogtak a pontok. 10:5 után viszont úgy tűnt, hogy a végjáték nem lesz annyira izgalmas. Jurkit új dobó váltotta a dombon, ezek után az ütéseknek és a hibáknak köszönhetően szép nagyra duzzadt a difi a két csapat között. Lecsó csak dobott, legtöbbször, ha eltalálták az Aerók a labdát, akkor az valahol a domb előterében állt meg, és utána a passz után egyesen már meg is voltak az out-ok.

Volt egy érdekes elkapás is. Az érdi jobbkülsős úgy kapta el becsúszva a labdát, hogy a labda a kesztyűjéből kiesett, de nem ért földet, hanem elkapta a combja és a vádlija összeszorításával. Géza, mint bíró is flyout-ot ítélt, és mindenki nyugtázta az elkapást. Pedig ha picit megnézzük az ide vonatkozó szabályokat, kiderül, hogy ez tévedés volt – annak ellenére hogy királyul néz ki:

02.00 – Kifejezések meghatározása

ELKAPÁS (catch) egy védő cselekedete amellyel a kezében vagy a kesztyűjében biztonsággal birtokába keríti a repülés közben levő labdát és szorosan tartja azt; feltéve, hogy nem használja a sapkáját, védőfelszerelését, zsebét vagy öltözékének bármely más részét a birtokba vételkor. Az nem elkapás azonban, ha a labda érintésével egyidejűleg vagy közvetlenül utána összeütközik egy játékossal vagy fallal, vagy ha ő elesik, és ennek az ütközésnek vagy esésnek a következtében elejti a labdát. Az nem elkapás, ha egy védő érint egy magas labdát, amely aztán eltalálja a támadó csapat egy tagját vagy egy bírót, és azután kapja el egy másik védekező játékos. Ha a védő megcsinálta az elkapást és elejti a labdát az elkapást követő dobás végzése közben, a labdát elkapottnak kell megítélni. Az elkapás érvényességének megalapozásához a védőnek elég hosszan kell tartania a labdát, hogy bizonyítsa a labda feletti teljes uralmát és hogy a labda elengedése önkéntes és szándékos.

Vámos-Érd meccs

Még valaki ütött egy homárt vámosi részről, lehet, hogy Lecsó volt az is, de ha nem akkor bocs az elkövetőtől. Sok volt a meccsen a séta, az érdi cseredobók nem tudtak elég pontosak lenni, és szerintem ennek köszönhetik a vereséget. Sajnos az időjárás nem volt kegyes a játékosokhoz, este 6 óra felé már igencsak hideg is volt, így a közönség nagy része is haza vagy a Rózsa presszóba menekült, egy kis melegedésre.

Szezoneleje van, ez látszott, de azért dicséret a csapatoknak, hogy ilyen kutya időben is le tudták játszani a meccset. Lesz ez még jobb is – játék és időjárás tekintetében egyaránt!

További képek Szenyo galériájában, statisztika a baseballfan.hu-n a Bajnokság ill. Csapatok menüpontok alatt.

9 thoughts on “Vamos a la playa

 1. rsk

  ha combja és a vádlija összeszorításával megállítja és kezébe veszi mielőtt földet érne akkor az miér ne lenne elkapás?

  “sapkáját, védőfelszerelését, zsebét vagy öltözékének bármely más részét a birtokba vételkor” részt szerintem arra kell érteni hogy nem rendeltetésszerűen használja az említett tárgyakat, pl leveszi a sapkáját és azzal kapja el. tehát ha sapkával a fején belefejel és megfogja az flyout, nem? 🙂

 2. gabesz

  ja, mai orvosi diagnózis: bordazúzódás
  javasolt terápia: légzéskúra

  egész nap nyomom, légzek amennyire csak bírok, csak meggyógyulok egyszer!

  amúgy jó az írás, ugyan harmadik home-run-ra én nem emlékzsem, bár az erek is meszesednek már…

 3. Brecsi

  amíg le nem esik a labda addig érvényes catc szerintem is! Majd szombat után már te is tudsz mást is felmutatni a gagyi csavaros kezeden kívül:))))

 4. Brecsi

  gabesz ez már az új elnökség első látványos munkája! Lesz folytatása is, és nem csak az origon fog megjenni.

 5. szenyo

  Na ez jó kérdés…. szerintem továbbra sem egyértelmű, és inkább nem, mint igen…

  “egy védő cselekedete amellyel a kezében vagy a kesztyűjében biztonsággal birtokába keríti a repülés közben levő labdát és szorosan tartja azt; feltéve, hogy nem használja a sapkáját, védőfelszerelését, zsebét vagy öltözékének bármely más részét a birtokba vételkor.”

  Szerintem az öltözékének bármely más része, abban a nadrág is benne van…
  Na, megvan a délelőtti program, megtudni hogy ezt most hogy…

 6. balázs

  “Szerintem az öltözékének bármely más része, abban a nadrág is benne van…”
  … és akkor a zokni is? a kézen a kötszer is?…