Dva dole

Óbuda Brick Factory – TJ STU Spiders Bratislava 10:2

Szentendre Sleepwalkers – TJ STU Spiders Bratislava 13:3

Hétvégén megkezdődtek a szlovák-magyar közös bajnokság küzdelmei. Szombaton két mérkőzést játszottak nekem elérhető távolságban, így adta magát, hogy végignézzem őket. Az első összecsapás az Óbuda Brick Factory – Spiders Bratislava mérkőzés volt. Az első inningben szerzett 3 pontos előnyét őrizgette a BF elég sokáig. Az elsőre feltűnő volt, hogy az ellenfél játékosainak átlagéletkora 20 év alatt van., a másik, hogy végig faütővel játszottak, egy-két fiatalabb játékost leszámítva.

ÓBF-Spiders

A szlovákok dobója remekül osztotta a lasztit, a BF támadók nem is igazán tudtak vele mit kezdeni. Azért ütések voltak, csak nem volt folyamatos a hit-áradat, így a különbség nem nagyon változott. Zsoba is jól adogatott, a fiatal pókok sem tudtak értékelhető ütéseket produkálni, jobbára a BF védelem hibáiból jutottak base-ről base-re, de pontig nem jutottak. Aztán az 5. inning környékén többet hibázott a BF, mint kellett volna, így két pontot tudtak összehozni külföldi vendégeik. Közben volt BF pont is, így 4:2-nél izgalmas végjáték képe bontakozott ki.

A 7. inningben dobócsere Spiders oldalon. Egy roppant fiatal balkezes srác állt a dombra. Gondoltam le is húzza a rolót, hiszen a magyar bajnokságban nem dúskálunk ilyen típusú dobókban – sem fiatal, sem balkezes nem sok van. Aztán a BF pálya kibabrált vele, hiszen aki dobott már az óbudai dombon, az tudja, hogy nem egyszerű mutatvány. A hosszú lábú dobók nem érzékelik, de aki nem szokott olyan nagyot kilépni annak kifejezetten rossz a dolog, hiszen a dombban van egy kisebb törés. A srác nem is tudta megoldani ezt a feladatot, össze-vissza hajigálta a lasztit. Meg is lett az eredménye, a BF újabb pontokat szerzett. Gyorsan le is cserélték egy másik fiatal dobóra, aki kicsit pontosabban, de nem sokkal hatékonyabban dolgozott. A meccs végére 10 pontot szedett össze a BF, ellenfelük viszont csak kettőt.

Különösebb rendelkezések hiányában – semmilyen szabály nincs erre a ligára – Zsobát nem is kellett lecserélni, igaz okot sem adott rá, hiszen remekül kézben tartotta a meccset. 10 feletti volt a strike out-ok száma, kiérdemelt pontot nem kapott, hitet is max hármat.

Összességében jó mérkőzés volt, ahol a rutin diadalmaskodott a lelkesedés felett.

A meccs után irány Szentendre. A szlovák gárdának ez nem ment olyan egyszerűen, egyik kocsijuk elveszett, mint később kiderült inkább visszamentek a BF pályára, hátha van ott valaki, aki tudna nekik segíteni. A feladatot Amigó oldotta meg, Békásmegyerig felvezette őket, onnan meg már nem okozott problémát a többi.

Körülbelül háromkor kezdetét vette a Pókok második mérkőzése. 9 inningel a lábukban vágtak neki, ami meg is látszott játékukon, bár az elején nem volt gondjuk. A meccs hasonlóan indult, mint Óbudán. Sleepwalkers előny, amit tartani tudtak, majd egy 3 pontos roham vendégoldalról. Az állás ekkor 5:3 körül volt. Kovács Gergő adogatott az elején, jól oldotta meg feladatát, a három pont viszont őt terheli, de ez nem olyan vészes. A helyét Gyurcsek Péter vette át, aki megoldhatatlan feladnak minősült a Spiders számára, nem is nagyon szereztek pontot – egyáltalán nem. A hatodik-hetedik inningben már csak az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a különbség. A fiatal pókok teljesen elkészültek erőikkel, komolyabb ellenállást már nem tudtak kifejteni.

Szintén a szabályok adta lehetőséget kihasználva – az a szabály, hogy nincs szabály – be tudott állni a Szentendrén dolgozó japán edző is, aki nagy meglepetésre első próbálkozására K lett. Aztán a második felállásnál azt mondta, hogy ő nem bohóckodik fémütővel, és egy faütőt mutatott be munka közben. Remek ütést küldött a néha teljesen összezavarodó külső védők irányába. A teljesen összezavarodott dolgot jól jellemezte, mikor a rightfielder egy magas labdáért teljesen más irányba kezdett el szaladni, mint kellett volna.

Szentendre-Spiders

A 7. inning alján kicsit lassabban frissült az eredményjelző, mint kellett volna, így lehetett az, hogy 12:3-as állásnál az eredményjelzőn még csak 9:3 volt. Dobót cseréltek a Pókok, úgy hogy nem volt out és futó volt a hármason. A teljesen felesleges bemelegítő dobások után a Debrecenből igazolt Berecz Attila vetett véget a meccsnek egy remek triplával, de mivel a pont már régen beért, amivel létrejött a leléptetés, csak szimplát írtak fel neki. A vége 13:3.

MOBSSz-elnök

Az elmúlt években nem megszokott dolgot is tapasztalhattunk a mérkőzésen. A MOBSSz elnöke végignézte a mérkőzést, és értette mi történik. Édesapjával érkezett, aki szintén nem mozog idegenül a baseballpálya környékén. Azt hiszem ezzel a tettével már most lekörözte összes elődjét, hiszen a korábbi elnökök nem igazán mentek meccset nézni, ha nem volt nagyon muszáj. Inkább csak nyűg volt nekik.

A két simának mondható győzelem és a szlovák csapat életkorát elnézve felmerült bennem a kétség, hogy nem a legerősebb Spiders lépett itt most pályára. A másnapi Apollo meccs kapcsán is kaptam olyan visszajelzéseket, hogy ott sem a legjobbak léptek pályára. Valószínű a “nagycsapatok” a szlovák bajnokságra koncentrálnak, ide pedig a tarcsit küldik, hogy egy szintes bajnokságban fejlődjenek. Vagy ők voltak a teljes csapat, viszont akkor van olyan szabály Szlovákiában, hogy 20-22 év felett abba kell hagyni a baseballt. A tavalyi Duna Kupán részt vevő, a magyar válogatottat csúnyán helyben hagyó szlovák válogatott játékosoknak nyoma sem volt, pedig az Apollo a tavalyi szlovák bajnok!

A Jánossomorja Rascals is győzelemmel kezdett Levicében, 17:3-ra győzte le a Desperados csapatát, másnapi mérkőzésük viszont eső miatt elmaradt.

További képek a baseballfan.hu galériájában, statisztika a baseballfan.hu-n a Bajnokság ill. Csapatok menüpontok alatt.

2 thoughts on “Dva dole

  1. Fábi

    Gergőt megvédendő (bár nem szorul rá…) azért hozzátenném, hogy tudtommal nem volt egy kiérdemelt pontjuk sem a háromból, mert errorok halmozódtak fel az infieldünkön. vagy mi