Online baseball

Ezekben a szezon utáni napokban még többször szoktunk baseball pótlékokhoz folyamodni. Ilyen például az MVP Baseball 2005 játék, PC-re. A játék kapcsán volt nálunk is próbálkozás egy hazai liga beindítására de az sajna hamvába holt egy idő után.

A későbbiek során egy ismerős révén sikerült rátalálnom az Európai Online Baseball ligára, amelyet meg szeretnék veletek osztani. A szezon itt most javában zajlik, és nem sok hely akad már, mivel elég sok csapat lefoglalásra került. Viszont nagyon sok játékossal lehet kapcsolatot létesíteni az oldal segítségével.

MVP 2006 MVPMODS

Van azonban egy Hamachi nevü progi, amivel még ennél is zökkenőmentesebben lehet játszani egymással.

Hogyan is működik a Hamachi?

A Hamachi egyik nagy előnye más VPN-ekhez képest, hogy teljesen automatikusan konfigurálja magát, megkímélve ezzel a kezdő felhasználót, hogy már az elején meggyűlölje az egész VPN-t.

VPN: zero-configuration virtual private networking

Telepítéskor a Hamachi egy új, virtuális hálókártyát telepít a már meglévők mellé, és ezzel párhuzamosan létre is hoz egy fix IP-t a saját címtartományából, mellyel aztán az adott kliens azonosítható lesz. Maga a hálózat P2P rendszerű, ami azt jelenti, hogy nem egy központi szerveren tárolódnak az adatok a kliensek közt utazva, hanem maguk a kliensek a kiszolgálók és a kiszolgáltak is egyben.

Mivel a Hamachi rendszere biztonságos kapcsolatot hoz létre a kliensek közt, ezért mindegyik kliensnek van egy saját egyedi “elektronikus ujjlenyomata”, amellyel minden kétséget kizáróan igazolni tudja, hogy jogosult az adott hálózatra belépni. A hálózat és a kliens azonosítják magukat a másik előtt, hogy biztosítva legyen az adatok titkossága, így csak az léphet be az adott hálózatra, aki ismeri a jelszót. Az első találkozáskor a hálózat és a kliens kulcsot cserélnek, innentől felismerik egymást. Az azonosításhoz azonban szükség van egy közpoti szerverre, amely a peer-eket összehozza. Az azonosító szerverre csak a kapcsolat kiépüléséig csatlakoznak a kliensek, az “alagút” kiépülése után az információcsere már nem a szerveren keresztül zajlik.

További magyar infó a programról itt található. Nemrég létre is hoztam egy magyar baseball „szobát”. Akit érdekel a dolog jöjjön bátran és játszunk minnél többen.

Egyébként a játékhoz ezt a MOD-ot – regisztrálás után – mindenképp érdemes letölteni (333 MB) és felrakni, mivel nagyszerűen aktualizálja a 2006-os szezont.

Bízom benne, hogy a cikk hatására egyre több magyar játékossal találkozhatunk majd a virtuális baseball pályákon is. 🙂

8 thoughts on “Online baseball

 1. rr.)

  Nekem így is fagy. (Friss install, patch 5, mod, crack.)
  Amúgy a Hamachi hogy működik? Elindítom, és hogyan játszunk egymás ellen?

 2. Szegab

  Úgy láttam te már bent vagy a hunbaseball szobában. 🙂 Ha mind a ketten online vagyunk, akkor ott a hamachi belső chaten megbeszéljük ki legyen a home és ki a vendég. A Hamachi által adott 5.5.-ös P-t felírjuk. Aztán a játékon belül a Network Games/Host or Join Direct IP-t választjuk. Annyi a különbség, hogy a csatlakozó fél itt már a Hamachi féle 5-ös IP-t írja be.
  Így olyan mintha a normál Direct IP játék lenne, de a Hamachi-n keresztül elvileg folyamatosabb a játék. Kevésbé laggol stb.

  A fagyogatást viszont tényleg nem értem, mivel nálam teljesen szépen fut a cucc a felrakott MOD-al, patch-el stb.

  Az egyik holland admin sráccal szinte minden nap vívjuk a jó kis online baseball meccseinket. 🙂

  Én szoktam mindíg a Yanks-el lenni ő meg a tavalyi év alapján vállalta az épp aktuális ellenfél szerepét. 🙂 Itt vannak az eddigi eredményeink. 🙂

  http://home.tiscali.nl/~helener/Season%201%20boxscores/nyy_oak1.htm

 3. Szegab

  Egyébként végső esetben tudunk MOD nélkül is játszani, csak akkor a 2005-ös állapotok alapján a tisztán feltett játékkal. 🙂

 4. Szegab

  Valami még eszembe jutott. Este megpróbálom megcsinálni és utánna játszhatunk majd ha kedved és időd engedi. :))