Erre nem FÁzhatunk rá!

Itt van, megjött! Na nem a Bagaméri – aki amúgy a fagylaltját maga méri, hanem a faütős bajnokság. Igaz még nem teljes körben, de a legfelsőbb ligában már mindenképpen. Nagyon itt volt az ideje, hiszen szegény magyar dobók már nem nagyon tudtak előrébb lépni, ráadásul néha az önbizalmuk is kapott rendesen, amikor csak úgy záporoztak róluk a duplák, triplák. Nézzük át kicsit, hogy miért is kellett erőltetni ezt a dolgot.

A kezdetek kezdetén még mindenki béna volt. Lehet ezzel vitatkozni, de így van. A király dobó az volt, aki tudott strike-ot dobni. Ennyi kellett az üdvösséghez, ebben pedig Sean (McCaffery) volt a csúcs. No persze ez nem sokáig tartott, hiszen ezek a dobások nem voltak 100 mérföldesek, és azért a tehetségesebbje elkezdte eltalálni a lasztit. Sőt lassan átvették az ütők az irányítást, eljött a sokpontos meccsek korszaka.

Hank Aaron ütõt tör

A HR-király Hank Aaron reccsent egyet a ’75-ös All-Star meccsen
(fotó © Bettmann/Corbis)

A következő körben aztán ismét a dobók kezdtek fejlődésbe, már ahol ez megtörtént, hiszen megérkezett a csavart labda és más, nem csak úgy sebtiben odahajított laszti. Néhány dobó speciális technikával az eddig megszokottnál gyorsabban tudta megröptetni a labdát. Volt újra feladat, fejlődni kellett ütésben, mert így nem termett babér. Aztán megint az ütők kerültek előtérbe, és ez a folyamat mostanáig így zajlott.

Csakhogy eljött az az idő, amikor már nem tudtak olyan léptékűt fejlődni a dobók, mint amilyet az ütők megkövetelnének. A tavalyi döntőn is meggyőződhettünk arról, hogy a nálunk magasan jegyzett dobók is néha megkapják a „jussukat”, és jól szétütik őket. Ez egyrészt lehangoló, önbizalomromboló dolog, másrészt elkeserítő, hiszen egész évben keményen edz, és a végén mégsincs haszna.

Ez a folyamat persze nem egyedi, hiszen elég csak az MLB-re gondolnunk, ahol már több, mint 100 éve tart a dolog. Lehet sokan megköveznek, de a régebbi korok nagy ászai most még az sem biztos, hogy a draftig eljutnának. Ott van mondjuk Babe Ruth. A jelenlegi szinten lévő dobók már valószínű, hogy sima „A”-s szinten is simán elbánnának vele, sőt az sem kizárt, hogy még a magyar bajnokság legjobbjai ellen is csak elvétve érne lasztiba. De hát ez a dolgok rendje, a világ folyamatosan fejlődik.

Az MLB-ben tapasztalt fejlődésről már írtunk korábban “30 vélemény a baseball mai helyzetéről” címmel.

A faütők bevezetése viszont az eddigi ütőuralmat jelentősen megváltoztatják. Ha megnézzük az elmúlt éveket, láthatjuk, hogy míg 3-5 évvel ezelött egy .300 körüli ütőátlag jónak volt mondható, tavaly a legjobbak közé .300-al csak a 27. helyre lehetett kerülni, inkább a .400-.500 volt a szint. A homár királyoknak is egyre többet kellett kiütni ahhoz, hogy értékeljék őket. Korábban a 2 HR már soknak számított, tavaly két játékosnak is sikerült ez a döntő sorozatban. Az alapszakaszban Földessy Mikinek 8 meccsen 6 jött össze.

Idén volt a Magyar Kupában egy olyan találkozó, ami tavaly fémütővel már lejátszásra került. Az Óbuda Brick Factory – Hungarian Astros meccs tavaly a 4. fordulóban lett lejátszva, és az Astros totális megsemmisítő vereségével végződött (38:2). Az óbudai gárda 25 hitet ütött, ebből 5 dupla, 3 tripla és 4 HR volt. Az Astros dobók csak 4 strike out-ot tudtak összehozni, ERA-juk az eget súrolta: 38 pontból 25 kiérdemelt lett. Az Astros „csak” 7 hibát szedett össze, mivel a többi ütésre esélye sem volt odaérni senkinek.

Ezzel szemben nézzük meg az idei adatokat, és már most jelzem, nem az Astrost kívánom fényezni, hiszen nincs is mire, meg nem ez a cél. Ami elsőre feltűnik, az a pontok száma. A tavalyi Óbuda pontoknak most csak a fele jött össze, de az teljesen pontosan. A hitek száma is jelentős változáson esett át, hiszen 25-ről 15-re csökkent a számuk, extra base hit is csak 4 volt összesen, az is mind „csak” dupla. Az Astros védelemnek rengeteg lehetősége adódott, ebből jött össze a 10 error is. A legszembetűnőbb azonban a kiérdemelt pontok és a strike outok száma. Az Astros dobók most 11K-t dobtak, ami lényegesen több a tavalyi kegyelem 4-nél, a kiérdemelt pontokat tekintve pedig látványos a „fejlődés” hiszen mindössze 3 ilyen született a meccsen. Na most ezt a „fejlődést” nem valószínű, hogy a téli heti egyszeri focis edzés hozta meg, így csakis a faütő javára lehet felírni. Ha mindehhez hozzáteszem, hogy a meccs vége felé már szinte az Astros cseresor volt véletlenszerűen a pályára dobálva, akkor még inkább látványos a dolog, hiszen a BF nagyágyúk közül majd mindenki végig pályán volt.

Még egyszer, nehogy valaki félre értse, a fentebb leírt dolgok nem az Astros fényezésének a pillanatai, hiszen így is sima 19:0-s zakó lett a dologból, de szerintem jól mutatja, hogy idén még a nem annyira jegyzett dobók is könnyebben oldják majd meg a feladatot. Ismét nagy mágus lesz, aki eléri a .300-as ütőátlagot, és nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy leírjam ,az idei HR-Kőnig max 2-3 találattal már Okleveles lesz. A dobóknál viszont nagy verseny lesz az biztos.

Hogy meddig tart ez az állapot? Véleményem szerint, most minimum 2-3 év előnyt kaptak a dobók. Nagyjából ennyi időbe telik majd visszaállítani mondjuk a tavalyi állapotot. Ezalatt a 2-3 év alatt kell annyi önbizalmat összeszedniük a dobóknak, hogy akkor majd a már megint jobb ütőkkel is elbánjanak. No meg ismét lehet komoly infield edzéseket tartani, hiszen minimum 50%-al – ha nem többel – fog nőni a ground ball-ok száma. Ezen a téren már pár éve nem nagyon történt semmi extra, most eljött az idő, hogy a jövő nagy Gold Glover-ei előkerüljenek. Lassab lasztik, oda lehet érni, esetleg némi vetődéssel begyűjteni az eddig esélytelen sebességgel száguldó rollingokat is.

Jövő hétvége a válaszokat is megadja. Szerintem nem sok mérkőzés lesz olyan, hogy valamely csapat 10 pontnál többet szerezne. Éljen a fejlődés!

Hasonló témájú cikkeink:

6 thoughts on “Erre nem FÁzhatunk rá!

  1. Gida

    Ja ja, mindenképp jó!!!:P
    Szerintem elsősorban az infieldnek kell odatenni, hiszen a lassú rowlingra szépen rá kell futni, nincs idő megvárni míg odaér és könnyebb hibázni…
    Persze az outfieldnek se lesz ugyanaz, hiszen valamennyivel másképp megy a labda.
    Szóval a fejlődéshez a faütő elengedhetetlen!!!