Robinson Day az MLB-ben

Dodger Jackie Robinson Stealing Home in Cubs Game

Robinson hazai bázis lopás közben / Fotó © Bettmann/CORBIS

A májer ligák első színes bőrű játékosára emlékezik ma az összes csapat és játékos, ezért fog a fél liga 42-es számmal a hátán kifutni a pályákra, mert Jackie Robinson pontosan 60 évvel ezelőtt, ’47. április 15-én állt először ütéshez a Brooklyn Dodgers színeiben.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a kezdetek kezdetén feketék is játszhattak a nagy ligákban, aztán a fokozatos kiszorításuk a Negro Ligák 1920-as megalapításával vált teljessé – háborúzni mehettek, buszra előre ülni és MLB csapatba játszani nem.

Robinson-nak folyamatosan meg kellett küzdenie kellett a faji előítéletek ellen, a csapat shortstopja Pee Wee Reese volt az első, aki teljes mellszélességgel kiállt mellette:

„Rengetek oka lehet, hogy utálsz egy embert, de ezek közé nem tartozhat a bőrének színe.”

Tízéves MLB pályafutása alatt az Év Újonca címet, hat All-Star meghívást, egy bajnoki címet és rengeteg egyébb elismerést nyert.: .311 ütőátlaggal fejezte be karrierjét, több sétája volt, mint strike outja, de legnagyobb showja a hazai bázis lopása volt, amit 19-szer mutatott be. Utility man-nek számított, leginkább az infield-en játszatták. 1962-ben elsőre beválasztották a Hírességek csarnokába, természetesen első feketeként. Karrierje után a feketék polgárjogi harcának éllovasa lett, egyik legnagyobb támogatója volt Martin Luther King-nek.

1972-ben a Dodgers, majd később az MLB is visszavonta a mezszámát. Idén Ken Griffey Jr. javaslatára viselik ezért ma este a 42-est a játékosok mezükön.

Linkek:

Más:

Csúnyán megfeledkeztem róla, de az idei év egyik legnagyobb újítása a tradicionális gyapjúsapkák lecserelése volt az új poliészter modellekre. Jobban levegőzik, nem fő meg a fejük, nem büdösödik be, satöbbi, satöbbi:

Két lista az áprilisi erősorrendről:

Az idei szezon után szabadon igazolható státusba kerülő játékosok:

Embercsempészet miatt akarnak öt évre ítélni egy kubaiakkal üzletelő játékosügynököt:

Négyrészes sorozat a Japan Times Online-on a japán Liga, játékosok terveiről és ellenérzéseiről az MLB-vel kapcsolatban:

Ha a napi meccsek, események összefoglalójára vagy kiváncsi, és nem akarsz 25 linket végigkattintgatni, hogy képben legyél, akkor elég a Hardaball Times-raböknöd, keresd a kalendáriumuk THT Daily cikkeit:

Blogkitekintő: Anne baseball- és softball-meccseken fotózott: