Érték(es)papírok

A baseball kártyák eddig valahogy kimaradtak írásainkból, pedig a sportághoz hasonlóan több mint száz éves történetük és hihetetlen kultúrájuk van, még Al Bundy-nak is volt gyűjteménye belőlük. Budapesten is akad szép számmal sportkocsma, ahol a pulton, falakon láthatóak baseball-játékosok kártyái, és ha jól tudom, üzlet is van, ahol amerikai sportkártyákat lehet venni. A hazai aukciósházak viszont biztos, hogy nem árvereznek ilyeneket, ezért sem állíthatnak fel olyan rekordokat, mint a világ legértékesebb baseball-kártyája, amit 2000-ben az e-Bay-en adtak el egymillió kétszázhatvanötezer (!) dollárért.

Az 1909-es Honus Wagner kártya árához ugyan nem mérhető a chicago-i Mastro Auctions (update: azóta bezártak) által eladott Mickey Mantle kártyáé, de az ezért adott 160 ezer dollár sem aprópénz. Csak viszonyításképp: ennyiért már kapsz már Aston Martin DB9-est is.

A Yankee-legenda Mantle első májer évéből, 1951-ből való kártyával együtt immár egy egész hat tized millió dollárt ér a 15 éves kora óta gyűjtő, 89 éves megszálott, Lionel Carter of Evanston kollekciója.

Hasonló témájú cikkeink:

2 thoughts on “Érték(es)papírok