Cuba Libre! (II.)

[:hu]

Castro sötét árnyéka


El Commandante szockó dizájn napgépben üt 1961-ben © Bettmann/Corbis

Fidel Castro – bár már öreg és beteg – még mindig minden szegmensét ellenőrzése alatt tartja a szocialista Kuba életének, a külpolitikától a gazdaságon át a sajtót, de még a turizmust is. Indirekt módon pedig beleszól az amerikaiak és kubaiak közös nemzeti passziójának, a baseballnak a jövőjébe is. Mert Castro kvázi a kubai baseball főbiztosa. Hatvan évvel ezelőtt még csak egy tehetséges dobójátékos volt a sok közül, mostani dikatúrájának erősen korlátozó sportpolitikája pedig valószínűleg őt magát is túl fogja élni. Néhány baseball-szakértő arra tippel, ha az öreg diktátor távozik az élők sorából, rengeteg kubai tehetség fog Amerikába özönleni, amire a májer klubok már rég fel vannak készülve, hiszen évek óta árgus szemmel figyelik a legjobb ottani dobók ellen is .400 (!) körüli átlagot ütögető extraklasszisokat. Mások viszont meggátolnák egy újabb latinó játékosáradat idő előtti beözönlését.

A sport az egyik legszigorúbban ellenőrzött gyémántja a kubai szocializmusnak.  Így, ha változik is a helyzet, nyilvánvalóan egyike lesz az utolsóként változó struktúráknak. Mert bár a hatalom java már Fidel öccse, Raúl kezében van, nem úgy tűnik, hogy hamarosan ismét az amerikai maffia szerencsbarlangjává lenne a sziget – ahogy az a diktatúra előtt volt, és ahogy arról már mi is írtunk a kezdetek kezdetén Cuba Libre! (I.) címmel.

[:][:hu]

Az 1959-es amerikai gazdasági embargó bevezetésétől képtelenség legálisan elhagyni Kubát. A Miamiban koncentrálódó emigránsok szinte mind életüket kockáztatva, tákolt csónakokon magányosan vagy szervezett embercsempészek közvetítésével tették meg az alig 50 km-es tengeri utat a sziget és Florida között. Akiket pedig még odaát fognak el, azokat évekre bebörtönzik. Hozzájuk képest kevesen vannak azok, akik legálisan, munkaválalás vagy házasságkötés okán hagyták el Kubát, és ők is jellemzően a volt szocialista országok irányába távoztak még a vasfüggöny lehullása előtti időkben.

Egy dolog megszökni Kubából, egy másik bekerülni az MLB draft-szisztémájába. Ha azonban harmadik országból jössz, azonnal szabadon igazolható státuszba kerülsz, és egyszerre akár több csapat ajánlatát is meghallgathatod. Április közepén Floridában letartóztattak egy kaliforniai játékos-ügynököt, Gustavo Dominguezt, aki pont ebben segített kubai játékosoknak, többek között Yuniesky Betancourt-nak, a Mariners shortstopjának. Egy másik híres kubaiakkal bizniszelő ügynök, Joe Kehoskie szerint legalább hat-hét mód van a távozásra, így nem híve az általa túl veszélyesnek, az FBI szerint pedig szövetségi bűntettnek tartott, ezért aztán súlyos évekkel büntetett embercsempészetnek.

Kubai játékosok már több mint 150 éve játszanak az amerikai profi ligákban, a két világháború illetve az ötvenes évek környékén volt jellemzően magasabb a számarányuk. A kilencvenes évek végén volt még egy nagyobb baseball-menekülthullám, aztán az USA megint szigorított a bevándorlási politikáján. Azóta a kubai játékosok inkább csak várnak arra, mi fog történni Castro-éra után, ami még mindig biztosabb remény, mint belevágni a kockázatos szökésbe. Kehoskie úgy saccolja, hogy kábé 25-50 játékos üti meg azonnal a májer ligák színvonalát, és további százak a kisligákét. Összehasonlításképp: több mint ezer dominikai játszik Észak-Amerikában, ezzel szemben alig száz kubai. Ugyanő arra számít, ha változik a politikai helyzet, ergo eltörlik az embargót, hihetetlen mennyiségű soha nem látott tehetségű játékos fogja elözönleni a piacot.

A kubai beisbol jelenlegi legnagyobb nevei az elkapó Ariel Pestano, a 2B Yulieski Gourriel és Pedro Luis Lazo dobó, de róluk mi is sokat írtunk már a tavalyi WBC, a holland túrák (másik) vagy az athéni olimpia kapcsán.

Kuba az összes baseball-nagyhatalomhoz – Dominika, Venezuela, Japán, Puerto Rico – hasonlóan jópár ütőképes májer csapatot ki tud állítani, ezért is turnézik ott telente nem egy csapat, hogy komoly ellenfelekkel gyakorolhassanak.


Fidel Orioles játékosok gyűrűjében 1999-ben – nem Baltimore-ban 😉 © Creutzmann/Corbis

A kubai dobók legendásan jók. Kehoskie szerint bármelyik kinti sztár klasszisokkal jobb, mint az 55 milliós Gil Meche [KC] vagy a 40 milliós Pavano [NYY]. Régi figyelői szerint a kubai baseball drámai változásokon mehet keresztül, ha bukik a Castro-rendszer. Páran nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a jelenlegi legjobb karibi-liga színvonala a mexikói (kis)liga szintjére zuhanhat, ha a legjobbak elmennek Amerikába milliókat keresni. De nem is a sztárokért vannak oda az ügynökök, hanem azokért a csodagyerekekért, akik tehetségét elképzelni sem tudják odaát.

De ugye addig semmi sem történik, amíg Castro és a forradalmi szocializmus él, de még a halála utáni időket is nehéz elképzelni, hiszen a jelenlegi rendszer majd’ ötven éve működik, rengeteg ember él a bebetonozott struktúrából, így a legélénkebb fantáziájú szakértők és ügynökök sem mernek bármit is jósolni az elkövetkező időkről.

Hasonló témájú bejegyzéseink:

[:]

5 thoughts on “Cuba Libre! (II.)

 1. Földessy Miki

  Legutóbbi kubai tapasztalataim alapján már a régi jó kubai KSI rendszer sem működik annyira flottul, mint régen. Mondjuk ettől függetlenül iszonyat sok utcán játszó gyereket látni, onnan meg könnyű lesz a scoutoknak mazsolázgatni.
  Azt senki nem veszi figyelembe Kuba esetén, hogy Hugo Chavez és a kínaiak már most gyarmatukként kezeleik Kubát, így nem lesz könnyű az amerikaikna befolyása alá vonni a szigetet, még akkor sem, ha Fidel meghal. A helyiek közül sokan háborútól tartanak ebben az esetben, mert Raul Castro és a mögötte lévő tábornoki kar mind politikailag, mind gazdaságilag (ők ellenőrzik a gazdaság jól menő részeit) nagyon erős

 2. Brecsi

  És aki ízelítőt akar a kubai baseballból az jöjjön velünk Rotterdamba augusztusban!!! Megéri!:D

 3. rr.)

  2FM: A nuskool szockó rendszereknek sem jön rosszul egy hídfőállás Florida partjaitól alig egy köpésre. Hugo meg nagyon azon van, hogy megörökölje Fidel helyét a szockom panteon tetején, mint a forradalom legfőbb letéteményese 🙂 (Köszi a tippet a következő íráshoz 😉