500. Barry, a Bomlasztó Bombázó

[:hu]

Nem sokkal a majdnem el is felejtett második szülinapunk – és jóval az első száz bejegyzésünk – után újabb mérdfölkőhöz érkeztünk. Hála huszonkilenc szerzőnknek:

Atya, Brecsi, Szenyo, Makó G, Bata j, Fighting, Mike32, Gumi, RP, Matthew99, Gabesz, Benyó, Papi, Balu, Paul, Balázs, Nagyani, Földessy Miki, Dini, Fábi, Marci, Aberecz, FBI, 10, Yozo, Vámos Attila, Razgon, Zai, Roboter, csupa-csupa nagybetűvel

akik írtak itthoni derbikről, legendás játékosokról, külföldi élményeikről, májer ligákról, tévésorozatokról és filmekről, szabályokról, furcsaságokról, kompijátékokról, baseball-történelemről, divatról, zenéről, kupákról, csapatokról, naptárról, közvéleményről, pókerről, tudományról, ütőről, labdáról és kesztyűről, képregényekről, blogokról, nemzetközi tornákról, lökött művészekről, sörről, pályákról, zseléről, világeseményekről, versenykiírásról, rajzfilmekről, bizniszről és pénzről, videókról, utánpótlás-nevelésről, tippelésről, cikkekről, hírességekről, eredményekről, víztornyokról, karikatúrákról, árvizi mentésről, csajokról, közvetítésekről, mesterekről, vitákról, a régi szép időkről, fotókról, irodalomról, hasztalanságokról, World Series-ekről, tragédiákról, selejtezőkről és rájátszásokról, viccekről, kérdésekről, levlistáról, tehetségekről, internetről, véleményekről és ellenvéleményekről, tervekről, iskolai testnevelésről, ütőátlagokról, politikáról, összejövetelekről, klub-üzemeltetésről, fórumokról, reklámokról, elméletről és technikákról, az Őrült Magyarról, botrányokról, betűtípusokról és kezdeményezésekről, de még métáról és krikettről is, mert ahogy Mórickának, nekünk is mindig mindenről ugyanaz jut eszünkbe.

Eddig négyszáz kilencvenkilencszer. Ne tévesszen meg senkit az URL-ben látható szám, ezek szerint 24 vázlatunk a kukában végezte. Tessék túrni az archívumot, ott van minden amit felsoroltam, akár szerzőkként is!

Hogy kicsit különlegesebbé tegyem az ötszázadik bejegyzésünket, felkértem egyik kedvenc bloggeremet, a Minden kikötőben-t jegyző Dunai Marcit, hogy legyen a harmincadik szerzőnk. Mégiscsak két nyelven is újságíró, és nem mellesleg jelenleg San Fransico-ban él. Ezért hát mi másról is írna, mint napjaink baseballjának rákfenéjéről, huszonkilenc és fél csapat utálatának tárgyáról, Barry Bondsról és a doppingról. Így ünnepelnek manapság a baseball szerelmesei 🙂 Fogadjátok őt sok szeretettel, és ajánlom szíves figyelmetekbe az ő blogjának archívumát is…

/ roboter

Barry, a Bomlasztó Bombázó

Essünk túl a számokon előszőr. Home runok következnek, és baseball legendák. Ma Barry Bondsnak 10 hiányzik a 755-höz. Azt a 755-öt 1976-ban állította fel Hank Aaron. Azelőtt negyven évig állt az előző rekord, Babe Ruth 714-e. És most minden rekord megdől, hacsak Bondsnak nem esik a fejére egy tégla június-júliusig.

Mi van?

A home run, a baseball szent tehene, a tökeletes megmozdulás, nem minden jatékosnak erős oldala. Úgy kell eltalálni a labdát, hogy az kirepüljön a pályáról egy megadott sávon belül, az ütőjátékos pedig körberohanhasson a bázisokon, és a tömeg ünneplése közepette az ellenfél orra alá dörgölhesse: ennyit tudtok.

Aki ilyenből nehány tucatot összeszed egy major league szezonban (több mint 150 meccs alatt), az már elégedetten dőlhet hátra, mert komoly teljesítményt ért el. Egy idényben 80-nál többet még senki sem szerzett, de 40–50 a tipikusabb még a legjobbaknál is. Könnyen kiszámolható tehát, hogy 755 home runhoz minimum 20 év kell. Barry Bonds 745-nél tart. Ő a ma élő legjobb home run specialista, és kevés választja el attól, hogy minden idők legjobb home run specialistája legyen.


A felirat Bonds mögött: Óriás a legendák között, a képen Hank Aaron és Babe Ruth © Corbis

[:][:hu]

Barry Bondsnak ez a 22. szezonja – a 15. a Giants színeiben, előtte a Piratesnél ütögetett Pittsburghben. Hank Aaron 23 szezon alatt ütötte össze a 755-öt, Babe Ruth pedig 22 alatt a 714-et. Úgyhogy Barry a súlycsoportjukban van a karrierje hosszát és a home runok számát illetően is. Ennyi már elég is kéne hogy legyen, hogy Bonds egy-két év múlva irtó elégedetten dőljön hátra, biztos tudatában annak, hogy évtizedekre ő a rekorder, és olyan társaságban emlegetik majd a nevét, mintha egy politikus Lincoln es Washington mellett lenne emlegetve a legnagyobb államferfiként.

De Bonds fél. Bonds nyugtalan. Bonds-t a fél baseball világ gyűlöli. Az ő neve sosem hangzik majd olyan varázslatosan, mint “Michael Jordan” vagy “Pele.” Pedig ugyanúgy leigázta a világot, mint a többi sportmágus. Vagyis hát majdnem ugyanúgy.

Miért?

Egyfelől soha nem nyert World Seriest. A Giants erre több mint 50 éve képtelen. Így aztán hiába óriási nagy sztár egyéniben, a csapatot soha nem juttatta győzelemre, az úgy meg lópikulát sem ér. Másreszt pedig, és ez a fontosabb, annyit kokszolt a huszonegynéhány év alatt, hogy akkor is hormon folyna a pöcséből élete végéig, ha most azonnal abahagyná. És tuti, hogy nem hagyta abba, akármit is mond. Mindebből néhány éve kerekedett is akkora botrány, mintha Bill Clinton nemcsak kvázi, hanem nyilvánosan, a Fehér Ház gyepén, a CNN élő adásában szopatta volna Monica Lewinskyt.

De Bonds sosem kért elnézést, csak sunyizott, meg perelt, meg folytatta a karrierjét, és túlszárnyalta a rekordokat, és még mindig jatszik, és az idei szezonra majdnem 16 millió dollárt kap, miután hónapokig alkudozott a Giants főnőkeivel. Pénzéhes csaló. Ez a hozzáállás az, amitől itt, San Franciscoban sem mindenki szereti Bonds-t – bar sokan azért imádják.

Őszintén megvallom, nem vagyok valami óriási baseball fan – akkora biztos nem, mint Robert deNiro Giants-fanatikusa a Rajongóban 🙂 Még csak nem is ismerek igazi Giants rajongót; az ismerőseim között az Oakland A’s sokkal népszerűbb. De az biztos, hogy egy ekkora sztárnak a saját lakhelyen sokkal nagyobb kultusza kéne hogy legyen. Szobra viszont, mint Michael Jordannek, nem lesz. Igazi helyi legendája, mint Joe DiMaggionak – aki szintén San Francisco mellett született, és itt is élt, bár a gyűlölt Yankeesben játszott, ugye – nem lesz. Globális rajongótábora, mint Maradonának, abszolút soha, de soha nem lesz.


Órisáplakát az idei szezon kezdete előtt az AT&T Park mellett: Adjátok el Barryt! © Corbis

Hanem csak egy statisztika lesz, a legnagyobb home run ütő, akinek a neve mellett mindig ott marad a kis csillag, az oldal alján meg a lábjegyzet: a rekord kokszolás útján született.

Ezzel pedig nem csupan saját magának – nem csupán a csapatnak – nem csupán a városnak – nem csupán a ligának – hanem az egész sportágnak megszentségtelenítette a legszentebb statisztikáját. Pelé 1000 gólja az valami. Ha Romarionak szintén sikerül berúgnia az ezrediket, akkor szent rekord dől meg. Barry rekordja, és minden sikere, zárójelbe kerül a dopping miatt.

De a baseball ugyanaz marad az amerikaiaknak, mint a foci az európaiaknak. A “national pastime” minden parkban, minden általános iskola tornapályáján, minden egyetemi stadionban igazi kikapcsolódás lesz, még nagyon-nagyon sokaig.[:]

22 thoughts on “500. Barry, a Bomlasztó Bombázó

 1. gabesz

  [*moderálva, mert szerények vagyunk*]

  Köszi Marci az ünnepi postot!

 2. rr.)

  Bocs a moderálásért Gabesz, de azért a beszólásért tiéd az első kör 🙂 És jössz nekünk egy-egy pólóval 😀 Mert bár szerények vagyunk, de nem olcsók 🙂

 3. rr.)

  Gabesz, komolyan ne vedd, a pólók természetesen fizetve lesznek, az lesz a második és a harmadik kör 🙂

 4. jani-wan

  Egy humoros irás (sajnos csak azoknak) akik tudanak angolul:

  MLB To Place Asterisk, Pound Sign, Exclamation Point, Letter ‘F’ Next To Bonds’ Name In Record Books

  “F*#! Barry Bonds.”

 5. mako G

  Én bírom Barryt. A 750 HR-hez a kox édeskevés, oda azért mást is kell tudni. Ilyen sorozatot pedig az apósomról is lehetne csinálni, pedig ő a sör-whiskey kombón kívül más tiltott szerhez nem nyúlt az elmúlt 30 évben.

 6. gabesz

  G, pont ez a gáz!
  ezek szerint koksz nélkül is ügyes lett volna! akkor miért nem úgy csinálta? az teljesítmény, ez nem!
  ha meg amúgy ügyetlen kis béna, akkor még-gázabb!

 7. Földessy Miki

  koksz nélkül meg lett volna neki a 40-50 évente, tehát a 600 plusszig eljutott volna. Azután kezdett kokszolni szerintem, hogy látta, hogy Mcguire és Sosa koksszal mekkora sztárok lettek.

 8. jani-wan

  Barry koksz nélkül sosem ütött volna 50 körüli HR-t évente 2000 után.
  Egy játékos a szakértök szerint 27-33 között van a csúcson.
  És az is látszik a számaiból hogy egyenletesen nagyon jól játszott egészen 1998-ig.
  Igen valószinü hogy 1999-ben kezdett kokszolni. Ott látszik hogy kezdett megugrani a HR/AB-je, nagyot zuhant az átlaga és draszikusan csökkent a Sztolen Bézeinek a száma, amik utalnak az izomzat hirtelen jelentös növekedésére.
  35 évesen!

  Koksz nélkül is meglett volna az 500 HR könnyedén és úgy first ballot hall of famer lett volna, igy meg övé lesz a rekord de senki sem fogja elismerni. És a végén még be sem szavazzák majd mint McGwire-t, aki megdöntötte a közel 40 éves rekordot és kis hiján 600 HR-t ütött pályafutása során.
  Pedig 500+ HR eddig automatikus HF-et jelentett.

 9. Brecsi

  Lassan eljön egy újabb szakadás az MLBben:D Régebben volt a negro league, most majd lesz a dopping league és a bátran pisálunk league:D

 10. mako G

  OK, nyilván egy f×sz, amiért kokszol, és lehet, hogy enélkül nem döntené meg a rekordot, de aki egy szezonban több HR-t üt, mint ahányszor K lesz (2004-ben 45 HR, 41 K), az szerintem tud valamit.

 11. gabesz

  ja, meg mintha az a Szenyó gyerek az Astrosból is elkezdett volna nőni
  mondjuk ő hasra, de ez is gyanús…