Duna Kupa

Mivel hivatalos beszámolóra valószínűleg hiába várunk, érjétek be Horváth Tibi rövid kis írásával, aki a nemesvámosi csapat színeit képviselte a válogatottban a hétvégi Duna Kupán.

Május 26-27-én rendezték a Duna Kupát Nagykanizsán. Három csapat vett részt rajta: Magyarország, Szlovákia és osztrák sógoraink. A magyar válogatott tagjainak szombaton háromnegyed 2-kor volt jelenése a pályán, talpig magyarban… Itt volt az első bibi. A szentendrei csapat – akik sajnos késtek – hozta a felszerelést, így volt olyan, aki rövidnadrágban, saját pólójában rohangált a pályán a bemelegítés alatt.

A magyar csapat elsőként a szlovákokkal játszott. Nem volt rossz meccs, de sajnos kikaptunk. Nem éreztem nagy különbséget a két csapat között, talán annyit, hogy ők összeszokottabbak voltak, mint mi. A dobóink egy szinten voltak az övéikkel. Nálunk talán a faütő volt néhány embernél szokatlan – mint nálam is. Kicsit többet hibáztunk, és ez látszik meg az eredményen is. Szombaton egészen a meccs kezdetéig nem dőlt el, hogy ki legyen a bíró!!! Sajnos egyetlen egy olyan személy sem volt Magyarországon, aki be tudta volna vállani a meccseket! Így az osztrákok közül egy úr, tőlünk pedig egy játékos vezette az első 4 ininget, míg Vida Péter megérkezett, és leváltotta a magyar játékost. A szombati meccs után elment a csapat vacsizni, majd szabad foglalkozás.

Vasárnap délben játszott egymás ellen a két külföldi csapat, itt az osztrákok nyertek. Mi ebéd után kezdtük el a bemelegítést. Itt is Vida Péter és az osztrák úr volt a bíró. Ezen a meccsen sem éreztem nagy különbséget a két gárda között. Sokkal többet hibáztunk, és ezt az eredmény is tükrözi, sajnos az ötödikben 20 pontos hátrányban leléptettek minket.

A kupa győztese így az osztrák csapat lett.

A hangulat a meccseken úgy érzem nagyon jó volt, igaz a játékosok nagy része már ismeri egymást. A szállással és a kajával minden rendben volt, viszont a szervezésen egy kicsit válltoztatni kellene még úgy érzem. Gondolok itt a bírókérdésre például. Ez így nem vet túl jó fényt a magyar baseballra!

Összességében jó kis hétvége volt, a magyar fiúk sokat tanulhattak belőle, öröm volt válogatottnak lenni!

19 thoughts on “Duna Kupa

 1. Kiss Szabolcs

  Nem kell csodálkozni a szervezésen, a felszerelésen és a Vida Péteren.

 2. Gazsi

  Azon csodálkozom, hogy mi a francnak kell nekünk Duna Kupa, ha nem tudjuk megrendezni normálisan. Akkor álljunk ki a nemzetközi propndra, ha nem égetjük a hazai baseball-t (a félreértések elkerülése végett, nem a játéktudásra gondoltam).

 3. Brecsi

  Nem vesszük észre, de ez az út amin vagyunk sehova nem vezet… Ezt a válogatott dolgot felejtsük el! Nem nekünk találták ki ilyen körülmények között. Semmi válogató, semmilyen válogatási elv, semmilyen szakvezetés. Az, hogy valakit kijelölök azt majd lesz valahogy az semmire sem jó. A szakvezetésen itt most nem az edzőkre kell gondolni, hanem a legfelsőbb vezetésre, akik szerintem szarnak bele az egészbe, már bocs, hogy ezt mondom, de nekem kezd kicsit elegem lenni ebből a vezetésből. A Vida Peti a maradék 5 perces szabadidejében akar mindent megoldani, a többiek meg azt sem tudom élnek e még… A Vámi még próbálkozik, de ilyen esetek után mindenki egy kis tűzoltásnak, porhintésnek hiszi inkább. Hogy megnyugodjunk, hogy van Elnökség, hiszen mennyi prodzsekt lenne, csak ember kell… Én azt gondolom, ha nem változtatunk a dolgokon, akkor jövőre már 30, 3 év múlva meg 100 ponttal vernek szét minket a környékbeli csapatok. Az én generációm kiöregszik, utána meg semmi… nem lesz aki lelkesedésből, saját szabadidejéből csináljon dolgokat, így szépen lassan le lehet húzni a rolót.

 4. Földessy Miki

  Azért ne feledd Brecsi, hog van egy jól működő serdülő bajnokság. Rájuk kell nagyon figyelni és biztosítani, hogy jó edzők mellett, rendes pályákon játszhassanak.
  A szlovákoknál sem minden fenékig tejfel, a kiöregedő generációk ott is problémát okoznak. Nézők nincsenek a meccseken.
  Amit egyelőre lehet tenni, hogy megverjük őket vasárnap, aztán meg szépen haladni kell tovább.
  Plusz fel kell mutatni valami alternatívát az elnökség helyett, hisz tényleg nem működik jelenleg.
  A Vámi féle elképzelés pedig nem rossz, csak mindenkinek ezer dolga van,a mi miatt nem nagyon vállal fel extra feladatokat.
  Szóval ne legyünk igazi magyarok, ne siránkozzunk, hanem igyekezzünk pozitívan gondolkodni.

 5. Hami

  Nem értem ezt a “válogatottasdit felejtsük el” szindrómát. Simán össze lehet rakni a mai magyar mezőnyből egy olyan keretet, amit nem léptetnek le szoros, kiegyenlített meccsen, érezhető nagy különbség nélkül mínusz 20-nál. Maximum kicsit öregecskék. De nem fogyasztanak többet, nem igényelnek sztárgázsit, így nem lett volna drágább sem egy másik gárdát játszatni. Azt hiszem, ha nem egy bohóc fúj a papírtrombitájába válogatott kerethirdetés címén (hanem mondjuk Pörölykezű Helm kürtje harsan), bárki szívesen felhúzta volna a címerest.
  Félreértés ne essék, nem magamra gondolok. Na jó, nem csak…
  Ezt én nem értem, eddig sem értettem, és soha nem is fogom. A Magyar Válogatott az én fogalmaim szerint az a 15-20 játékos, aki aktuálisan a lagjobb, és nem sérült. Nem azokat kárhoztatom, akik ott voltak a pályán – nyilván megtettek mindent, amit lehetett. Értem én, hogy utánpótlás, generációváltás, meg minden (ahogy Holden Caulfield mondaná) de a fiatalok nem ezen az évi két meccsen fognak beérni.
  A szlovák bajnok és a magyar bajnok között nem 20 pont a különbség! Ki akar fogadni? Azokkal találkozunk vasárnap délután Szentendrén!
  (Ti, kedves barátaim, 71%-ban hazai győzelemre tippeltetek aTOTO-n, pedig biztos nagyon akarjátok a főnyereményt: http://www.baseballfan.hu/index.php?p=9&mkod=499)
  És szomszádaink sem az MLB-sztárjaikkal erősített válogatottal olyan ütőképesek.
  No, abbahagyom, mert felhúzom magam.

 6. Mike23

  Én csak annyit tennék hozzá,hogy ha lesz is még a jövőben válogatott, azt mindenképp szakember vezetésével, egy értelmes válogató megrendezésével kellene csinálni. Én elhiszem, sőt látom hogy a magyar bajnokságban három meghatározó csapat van, bajnokság szinten. De a fennmaradó kb. tizenhat-húsz csapatban is vannak lelkes és ügyes játékosok akik felhúznák a címerest.
  Lehet hogy őket is érdemes lenne kipróbálni, talán nagyobb lenne motiváció azoknak is akik amúgy magasról le vannak szarva uraim!!! Mert bizony van élet a dobogós helyek után is!!!!

  20 pontos különbség???????????? Ne mááááááááááááááá………!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Brecsi

  Hami és Mike!

  Az megbeszélés tárgya volt, hogy a válogatott U21-es lesz. MInden ország ilyet hozott, dobó és catcher lehetett csak idősebb, mint 21 év!

  Ennyi sikerült.

 8. Hami

  Senki nincs le… Az interliga például nyitva áll minden csapat előtt, mint remek lehetőség a lelkes és ügyes játékosoknak, hogy megmérettessenek. De az NBII-ben hiába nagy király valaki, fejlődni alig fog. A három csapatot, aki bajnokság szinten meghatározó, mindenkinek szíve joga jól elverni, például a kupában, ha meg akarja mutatni, hogy ő is van olyan jó. Egyébként egyetértek, komolyan kell válogatni (erre felkérni Yozot például értelmesebb ötlet lett volna, mint elhívni a CSAK a Duna-kupára integetni a vonal mellől). Akkor természetesen szerepet kaphat mindenki, aki érdemes rá. De hogy mennyi és milyen edzés van a klubokban, az sajnos alapja az eredményességnek…

  Mike: a “20 pont a különbség” szóösszetétel előtt a “nem” szócskára hívnám fel a figyelmet az előző kommentemben.

 9. Mike23

  Akkor most megnyugodtam…:))) De úgy egyébként, mi lett a dumakupa eredménye?

  A megmérettetésnél nem a kupa fordulóra gondoltam, hanem az egyéni teljesítményekre, amelyek egy válogató alapkövei. Mert egyéni teljesítményben bizony jó néhány NB1es übercsávó lemehetne néhány alsóbb osztálybeli meccsre tanulni. Na mindegy, nem az én tisztem a válogatottat összeállítani. 🙂

  Jobbhíján csinálunk egy másikat:))))

 10. Földessy Miki

  Mike,
  Ez mindig felvetődik, hogy miért nincs ott több NB II-es ember a válogatottban. Amikor meg lettek hívva olyan emberek, akik nem interligáztak, vagy nem az NB I jobb csapataiban voltak, akkor rendszerint kiderült, hogy ahhoz rengeteg magasabb szintű meccset kell játszani, hogy egy komoly válogatott meccsen valaki megállja a helyét. A kivétel erősíti a szabályt példája volt Horváth Tomi, aki bár nem volt nagy nemzetközi tapasztalata mégis befért a válogatott kezdőbe és remekül nyomta az EB-ken.
  Más:Egy válogatott edzőjével szemben két fő elvárás van, hogy tapasztalt, a baseballhoz értő szakember legyen és tudjon angolul, hogy képes legyen a többi edzővel, bíróval kommunikálni. Ja és legyen tekintélye mindenki előtt (ez a harmadik akkor). Ezek közül jelenleg egyik sem teljesül.
  Ha komoly válogatottat akarunk, akkor egy fizetett, valószínűleg külföldi (a tapasztalat és tekintély miatt) edző kell.

 11. Mike23

  Miki!

  Edző kérdésben teljesen egyet értek veled. Másikban pedig a válogató sokat segítene, szerintem. De majd egyszer…:)

 12. Brecsi

  Az lenne ám a nagy vicc, ha erre az évenkénti két-három válogatott meccsre elbasznánk halom pénzt, fizetett edző meg ilyenekre:D Ennyire komolyan azt hiszeitek, hogy család, munka…stb. mellett labdába lehet rugni komoly csapatok ellen?? A “B” csoport uccsó 3 helye meg megvan fizetett edző nélkül is!!! Kicsit járjunk a talajon emberek!

  Holland túrát szervezünk, meg lehet nézni mi az európai szint teteje. Lehet kicsit sírnátok is közben 😀 De legyen! Költsünk el sok pénzt egy fizetett muksóra, aki a 30-35 éves öregekből összehoz egy szlovákoktól nem 20al kikapó csapatot!:D

 13. Hami

  Nem, nem hisszük, hogy munka, család, stb. mellett labdába lehet rúgni komoly csapatok ellen. De azt hisszük (vagyis én), hogy a “B” csoport élmezőnyében lehetne lenni egy komolyan felkészített válogatottnak – mint ahogy erre már volt is példa a hazai baseball történetében (nem, nem a regensburgi EB-re gondolok:-) Jól felkészített válogatottat említettem, nem ivócimborákból verbuvált hepigenget). És igen, ebben valószínűleg kaphatna lehetőséget NBII-es csapat tagja is… néhány.
  Ennek mennyi értelme lenne? Annyi, hogy kihoznánk a lehető legtöbbet nemzetközi szinten abból, amink van. Nem ez a válogatott feladata? Meg egyáltalán, nem ezért sportolunk?
  Tudom, ez még nem olimpiai arany. Meg ez tényleg többe kerülne… Végülis minek? Jól van, akkor inkább csináljunk bohócot magunkból!

 14. Földessy Miki

  Sőt mi már játszottunk is az európai A csapatokkal Brecsi és így talán jobban érzékeljük a köztünk lévő különbséget, mint te a lelátóról . Mindenki tudja, hogy arra a szintre nem fogunk eljutni, max ha lesz 30 rendes baseball pálya Magyarországon és mi már rég bottal járunk. De ha így állunk hozzá, akkor kár bármit tenni. Holnaptól mehet a slow pitch softball, vagy még inkább a foci, kár bármit is tenni…
  Vagy van egy fizetett muksó, aki összefogja a magyar játékosokat és a fiatal korosztályokra építve csinál valamit, 5-10 év alatt bárhol csodát lehet tenni egy megfeleő utánpótlás prg-al. De ez csak társadalmi munkában nem megy. Olyan magyar edző meg nincs a piacon, aki alkalmas lenne szerintem.

 15. Brecsi

  Lenne értelme, ha nem évi 2-4 válogatott rendezvény lenne… Amúgy én ezt a külföldi edző dolgot már nagyon régen mondtam. Egy olasz edzőnek pl közel is lennénk, nem kellene itt laknia, hétvégéken elugrik, megfigyel, két-három hetes válogatót levezényli, kijelöl. De nincs mire…

  Sokkal inkább a pályákba, hírverésbe kellene feccölni. Nagyon kevés gyerek van, aki hallott a dologról. Előbb legyen miből válogatni, aztán menjünk rá a válogatott kérdésre. Most egyelőre nincs értelme. A mostani serdülőkre kell áldozni, nekik hozni tényleg szakembert, mert sajnos a csapatok többségén látszik, hogy nincs akitől tanulhatnának…

 16. Brecsi

  Véleményem szerint, az, hogy a “B” csoportban 4.-ek vagy 8-ok vagyunk nem oszt nem szoroz. Ezért mondom, hogy jelenleg mindegy ki a szöv.kap, mindegy kikből áll a válogatott. Sokkal komolyabb gondok vannak, mint ez, hogy kikapunk vagy nem a Duna kupán. lényegtelen, sehol nem olvasol róla, nem látod viszont, ha megnyertük volna 100al mindkét meccset akkor sem. Ez a baj!