Cikk a Népszabadságban

Jópár napja jelent meg egy írás Horváth Gábor washingtoni tudósító tollából a papíros Népszabóban, ám csak mostanában tették elérhetővé az online kiadásban.

Ötszáz dolláros állóhely

„A San Francisco Giants dugig telt stadionjában a közönség egy emberként zúgta Barry Bonds nevét, ám a nagy pillanat egyelőre várat magára. A 43. évét tegnap betöltő legendának hétfő este nem sikerült kiütnie a labdát a pályáról, azaz nem ért el “hazafutást”. Ezzel továbbra is két home runnal van elmaradva Hank Aaron rekordjától – ő 1976-ban véget ért, huszonkét szezonon átívelő karrierje során 755-ször állította megoldhatatlan feladat elé a védőket.

Bondsnak jó esélye van rá, hogy hazai pályán döntse meg Aaron csúcsát, mivel a Giants most még egymás után hatszor játszik otthon. A szülinapi meccsen, magyar idő szerint szerda hajnalban újra a hétfőn 4:2-re győztes Atlanta Braves lesz az ellenfél.

Bonds számára nem is alakulhatott volna jobban a dolog, hiszen San Franciscón kívül szinte általános utálatnak örvend; ha nem otthon éri el a csúcsot, ünneplés helyett könynyen füttyszó lehetne a jutalma. Mindenki elismeri: mindent tud a baseballról, kivételes tehetség, őserőtől duzzad és remek a szem-kéz koordinációja, ám nem tudják neki megbocsátani, hogy nyilvánvalóan doppingol, és “piszkosan” fogja elhódítani a rendkívül szerény, szimpatikus és főleg “tiszta” Aaron rekordját. A játékos gyermekkori barátja és erőnléti edzője, Greg Anderson négy évvel ezelőtt lebukott, mert együttműködött egy olyan laboratóriummal, amely kimutathatatlan doppingszerekkel látott el amerikai sportolókat. Bondsnak sikerült elkerülnie a felelősségre vonást, amiben az is közrejátszott, hogy sem a baseball tisztaságát sürgető politikusok, sem a liga vezetői nem voltak igazán érdekeltek a tömegeket vonzó játékos eltiltásában. Megromlott imázsa miatt a sztár a sajtót hibáztatta, és rasszizmusra panaszkodott, amiben aligha volt igaza: a közszeretetnek örvendő Aaron is fekete.

San Franciscóban most mindenesetre csak 500 dollárért lehet jegyhez jutni a stadionnak arra a részére, ahová Bonds ütéseinek többsége száll. Általában ez a legolcsóbb állóhely, ám most felértékelődött, mert Bonds rekordbeállító, majd a csúcsot jelentő labdája várhatóan dollár százezreket, ha nem milliókat ér majd a relikviákat gyűjtőknek. A Giants stadionja mellesleg a San Franciscó-i öböl partján áll, és a tribün mögött estéről estére két-három tucat kajakos lesi, sikerül-e valakinek kiütnie a labdát a tribün fölött egészen a vízig. A stadion hétéves története során eddig összesen 44 “loccsantást” jegyeztek fel, ebből 34 Bonds nevéhez fűződik.”

A teljes cikk: [link]