Óbuda – Szentendre elődöntők

Azon sokak kedvéért, akik nem látták, írok egy beszámolót az általunk játszott elődöntőkről. Rögzített jegyzőkönyvek híján az emlékezetemre hagyatkozom, így nagyon jó eséllyel előfordulhatnak tévedések. Amint az közismert, az elődöntők 3 nyert mérkőzésig tartanak, és double headerek formájában kerül megrendezésre. Az első double headerre Szentendrén került sor.

Az Óbudában Moki kezdett dobni, nálunk Nikolits. Az első öt innngben a Sleepwalkers játszott jobban, megbízható védekezés társult remekül időzített ütésekkel és nagyszerű dobótejlesítménnyel. Ki kell emelnem Gyurcsek Peti ground rule dupláját és Kondás Márk pinch hit 2 RBI-os ütését. Az ötödik inning végén 5-1 volt az eredmény. A 6. inningben taktikai okokból Várkonyi lépett a dombra, és ez a lépés egyből izgalmassá tette a mérkőzést. Az első rossz jel Kalocsai megdobása volt, miután már 2 strike-kal rendelkezett, majd ezt követték séták, szerencsés base hitek, egy lepottyanó pop fly (fogjuk az igen erős szélre), majd további séták, további ütések – köztük Roberto kerítésbe csapodó lökete, és a 6. inning közepén máris 6-5 volt az eredmény oda. Ekkor már Zalabai Zsoba dobott, és ez hasonló változást jelentett, mint nálunk, csak ellenkező előjellel. A 6-7-8. inningben még esélyünk sem volt a pontszerzésre. Közben a túloldalon a 7. és 9. inningben is sikerült egy-egy pontot készíteni, így 5-8-cal kezdtük az ütést a 9-ben. Simonyi Dini egy base hittel nyitott, amit én egy gyönyörű strike outtal fejeltem meg. Ezután sikerült sétákkal feltölteni a baseket, majd 2 out tele pályánál jött ütni Fuyiwara “mennyit fizettél Vida Petinek” Yozo, aki akkor cserélte be magát.

Nagy tanakodás kezdődöt óbudai oldalon, hogy most akkor dobjanak-e neki, vagy gyáva (és ésszerű módon) sétáltassák direkt, és így 2 outnál Markolt Fábi következett volna, aki aznap addig keveset mutatott ütésben. Szerencsétlenségükre – és a mi szerencsénkre – Zsoba úgy döntött, hogy dob. Rögtön egy nagyon gyors outside corner labdával nyitott, amit Yozo köszönt szépen, és kivágott jó messzire a right fieldre. A labda előszőr home runnak tűnt, de végül mégis inkább leesett a kerítés előtt egy méterrel. Mivel 2 out volt és a labda magas, mindenki futott, amint az ütő a labdához ért. Így még Gyurcsek is hazafutott egyesről, és rögtön 8-8 lett az eredmény. Ekkor Fábi hozhatta volna be Yozot, de ez nem sikerült, maradt a 8-8 és jöhetett az extra inning.

Mi visszahívtuk Cincinatust az eke szarva mellől, azaz ismét Niko állt fel a dombra. Gond nélkül teljesítette a feladatát, és nulla ponttal lehozta az első extra inninget. Nálunk Halmos és Simonyi következett, akik közül Dini ért ki base-re, és ha már ott volt, elment kettesre valahogy. Ekkor jöttem én, és egy közepesen erős, de jó irányba tartó base hitet ütöttem középre, amire Dini bejött, és így véget is ért a mérkőzés: 9-8.

A második meccs sokkal alacsonyabb színvonalú volt és kevésbé izgalmas, mint az első. Az Óbudát láthatóan megtörte, hogy egy már szinte biztosan megnyert meccset eresztettek ki a kezeik közül. Nálunk Gyurcsek Peti, náluk Roberto kezdte a dobást. Peti megbízhatóan hozta amit tud, míg Morva úr a túloldalon meglehetősen indiszponáltan dobált, sok volt a wild pitch, a hit by pitch és a séta is. Emellett elég sok base hitet is ütöttünk. Később dobott az első meccsen már elfáradt ZB, majd Jorge Fernandez, és végül Moki is, de egyikőjük sem tudta megállítani a szentendrei rohamot. Jorge ellen például volt egy egymást követő 5-6 base hites sorozatunk is. A meccs végére az Óbuda teljesen elkedvetlenedett, ami gyermeteg hibákban jelentkezett, és az utolsó ütésnél csúcsosodott ki. Ekkor Németh Balázs (Gazsi) ütött egy szépet a right-centerre, amiből jó esetben egy triplát futhatott volna, de az ekkor right fieldet játsszó Jorge kocogott, de inkább sétált a labdáért, így Gazsi running home runt ért el, ami tulajdonképpen egy paradoxon, főleg annak, aki látta mostanában Gáspárt. A végeredmény 14-4 az 5. inningben.

A harmadik és esetleges negyedik meccset egy héttel később Óbudán játszottuk. Nekünk egyet kellett nyerni, nekik pedig mindkettőt. Ennek megfelelően ők a legjobb dobójukkal, Zsobával, míg mi a sötét lovunkkal , Kovács Gerivel kezdtünk, aki nemrég tért haza fél éves angliai vednégmunkájából, ahol szerencsére talált magának helyi csapatot.

A meccset nyugodtan nevezhetjük dobócsatának, ritka Magyarországon, illetve ezen a színvonalon, hogy ilyen kevés pont szülessen. A legjobb jellemzője a szentendrei ütőteljesítménynek, hogy 15 K-t szedtünk össze. Az egyetlen, aki kilógott a sorból, az Erdélyi Padre, aki 2 base hitet ütött séták mellett. Óbudai oldalon is kevés szép ütés volt, az is elsősorban azoktól, akiktől kevésbé várnánk Radácsi (BH), Némethy Gyuri (tripla), de azért nagyobb veszélyt jelentettek, mint a mi csapatunk. Kovács Geri többségében jól dobott, elég gyors is volt, egyetlen problémát csak az jelentette, hogy a legváratlanabb helyzetekben egy-egy gyors labdával megdobta az óbudai ütőket, akik így ütés nélkül jutottak a bázisra (reméljük mindenki megúszta sérülés nélkül). Őt Várkonyi váltotta, aki sokkal jobb teljesítmény nyújtott, mint az előző héten, és nem is kapott pontot. Mindezek eredményeképpen a vége 3-0 lett oda, így következhetett a negyedik meccs.

Mi mindenképpen nyerni akartunk, hogy elkerüljük a “hirtelen halál” ötödik meccset, míg a Factorynak kötelező volt nyerni. Nálunk az első meccsen az outfielden pihentetett Nikó, náluk pedig Xiong “sosem öregszem meg” Xiaobo (Moki) kezdett. Rögtön az első inningben sikerült annyi base hitet ütni, mint az előző meccsen összesen, egy pontot gyártottunk is. Túloldalon Poprádi kezdett base hittel, majd Goór Norbi ütött egy szép triplát a right centerre, majd ő is bement, tehát 2-1 volt az eredmény az első inning után. Ezután az 5. inningig csak egy pontot sikerült csinálnunk, miközben általam sikerült a pályán hagynunk egy teli pályát 2 outnal. Az addig siralmas teljesítményemet viszont rohamosan javította, hogy az 5. inningben sikerült egy lasztit az Opel szalon tetejére küldenem, így már 3-2 lett az állás. A Factory rögtön egyenlített, majd ezután következett a szentendrei henger. Erdélyi Padre, majd Kondás Márk ismét, majd mindenki más is kivette a részét a püffölésből, és így sikerült 6-3-ra elhúznunk. Fordulás után Nikó tovább nullázta a teljes óbudai ütősort, majd Gyurcsek Peti még küldött egy szép line drive home runt a left centerre az előző inningben becserélt Lupták Amigonak. Így már 4 volt a különbség az utolsó inning előtt. Nikó nem is ijedt meg a feladattól, és szépen megoldotta az utolsó játékrészt is és így 7-3 a végeredmény.

Mi jutottunk a döntőbe.

Ha egyben nézzük a 4 meccset, akkor a következőket lehetett látni:

 • Ütés: Óbudában azok, akiktől várhatóak a nagyobb ütések – Jorge, Zsoba, Amigo – nem nyújtották azt, amit tudnak, Moki és Roberto az első hétvégén még ütöttek szépeket, de a második double headeren már ők is alig. Viszont szépeket ütött Némethy Gyuri, Radácsi Andris és Goór Norbi is és a hit by pitchek áldozatai is többnyire ők voltak, ezzel is segítve csapatukat. Szentendrében az első hétvégén Gyurcsek Peti, Simonyi Dini és a kétszer is több RBI-ost ütő Kondás voltak kiemelkedőek (persze nem megfeledkezve Yozo MVP ütéséről), míg a következő hétvégén Padre és ismét Márk ütöttek megbízhatóan.
 • Védekezés: Ebben a tekintetben az első meccsen jobb volt az Óbuda, bár egy-két fontosabb errort ők is vétettek, de a mi részünkről a 7 error nagyon sok, ennyivel nem szokás meccset nyerni, és mégis. A második meccsen viszont mi játszottunk sokkal összeszedetebben, a Factory-nál rengeteg volt a wild pitch, pass ball, kis és nagy error, ezért is nyertünk fölényesen. A harmadik találkozón szinte egyik csapat sem hibázott, ezért is volt olyan kevés pont, míg a negyediken az óbudai infield éppen akkor csinált errorokat, amikor lendületbe kerültünk ütésben. Külön öröm volt Bubbla Áron debütálása a short stopon, ahol megcsinálta, amit tud, és ez 16 évesen nem kis dolog.
 • Dobás: Zsoba ismét jobbnak bizonyult nálunk, főleg amikor nem 5 inning ledobása után kellett visszatérnie a második meccsen. Ezúttal viszont a szentendrei dobók is hozták a tőlük elvárható szintet, kivéve Várkonyi első meccses fellépését. Nikó és Gyurcsek Peti alig kapott pontot, és Kovács Geri is bíztató formát mutatott a döntőre. A 3 nyert meccses double headeres rendszer most nekünk kedvezett, mert mindig tudtunk friss embereket a dombra küldeni.
 • Bírók: Az egész évet tekintve remek dolog, hogy nem kell külön-külön minden meccsre bírókat keresni, amiért köszönet a bírók-kordinátoroknak és a bírói csapatnak. Bár voltak kisebb-nagyobb hibák (pl. amikor a labda eltalálta a bírót a pályán), de nem ezeken múlott a meccsek kimenetele, így inkább az egyebekről írnék, amik tovább segíthetik a színvonal javulását: Felszerelések pályáról való eltávolíttatása a csapatokkal. Csapatok tagjaival való beszélgetés, “bratyizás” mellőzése meccs közben. Folyamatos időkérések, gyűlések tiltása, dobások közötti intervallum tartamára való odafigyelés, túllépés esetén balk megítélése. Helmetek, ütők hajígálását figyelmeztetéssel, majd kiállítással kell “honorálni”. Hangsúlyozom, hogy ezek csak kiegészítések, úgy általában a felkészültség, határozottság jobb, mint korábban, nem nagyon lehetett egyik csapatnak sem panasza szerintem. Az utolsó meccsen pedig kevés volt az üresjárat, sikerült “pörgetni” a meccset, ami nagyon üdvözlendő. Persze a fentiekben a csapatok is partnerek kell, hogy legyenek, de elsősorban a bírói szigoron múlik ezek betartatása.
 • Szervezés: E tekintetben most nem történt semmi, mi úgy okoskodtunk, hogy majd a második hétvégére szervezünk, ahogy szoktunk, mert 2 egymás utáni hétvégén nem nagyon jönnek ki az érdeklődők. Ebben elszámítottuk magunkat, mert a Factory otthon akart játszani, így szinte észrevétlenül zajlott le a 4 meccs, maroknyi, ám annál lelkesebb néző előtt. Reméljük Factory hamarosan talál megoldást a pályagondjaikra, mert ez az egész magyar baseball érdeke lenne.

13 thoughts on “Óbuda – Szentendre elődöntők

 1. Brecsi

  Nem fotóztam. És Yozo a leftre ütött, azért is volt sima, mert balkezes ütőtől nem várták, hogy a leften a vonal mellé teszi a lasztit. Képeim csak a kupa döntőről vannak, azok is szarok, de majd felteszem valamikor.

  A szoros meccseket elősegítendő remek lett volna, ha mindenhol látni az A csaoportos EB meccseit. A bírók annyira nem vacakoltak a strike-okkal, hogy a “magyar zónához” még egy 30-50 centit simán hozzácsaptak jobbra-balra-fel és le. Nálunk is üdvözlendő lenne egy amit az ütő elérhet az ütőjével zónát kialakítani.

  Padre, inkább azt mondd, hogy nyertem a webcsatornán gordonos pólót?:D Szombaton én leszek az egyik umpire, le is hozhatnád:D

 2. Földessy Miki

  jogos, Yozo leftre ütött, eztet elcsesztem (ahogy gondolom még egy csomó mást is…), pedig tudom jól hova ütötte, csak nekem az oposite field az a right ösztönösen
  A nagyobb strike zonat jelzik előre, vagy haveri alapon eldöntik, hogy kinek mi jár, mint nálunk a pályázati pénzeket??
  Egyelőre nekünk elég a faütős sokkal kevesebb szép ütés, nem kéne még ezzel is szívni. A meccsek elsősorban a sok error, gyűlés, lassú inningcserék miatt hosszabbak. Legalábbis a szlovákokkal 2 és fél órás volt a leghosszabb meccsünk, pedig nem húzták széjjelebb a zónát

 3. Roberto

  Csáó mindenkinek…nem ehhez a cikkhez tartozik de szeretnék érdeklődni hogy a szezon végén amikor vége van az összes bajnokságnak és amikor “kiosztódnak” a helyezésekért jól megérdemelt oklevelek…azon felül milyen kategóriában osztotok még okleveleket??? Elöre is köszönöm a segítségeteket!!!

 4. Lacza

  Szevasztok!
  Miki!
  Jó az írás, remélem meneteltek tovább Kanizsán túl is!
  Nem értettem a srike zóna problémát!? Nagy vagy kicsi?! Úgy érzem én normálisan ítéltem annak ellenére, hogy ebben az évben másodszor voltam a plate mögött! Más játékos szemmel, más bírói szemmel! Kétségtelen lehetnek és sajnos még mindig vannak benézések, elnézések. A csapatok gyorsaságáról reagálásáról csak annyit: mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy nem csak akkor rohanok fel a pályára, ha nyerésre állok, hanem akkor is ha nem megy annyira a játék!
  Ütövel előre, sok sportsikert kívánok!

 5. csabiNAT

  vegre valami hir a hazai BB palettan. tetszett a cikk, gratula hozza.

  Lacza, sztem arra gondolnak, hogy ha nagyobb a zona, akkor porgosebb a meccs. Mert egyreszt nem alldogal az uto, varva a legjobb labdakat, mert tudja, hogy utni kell, ami lehet, masreszt a dobnak is ugye konnyeb a dolga. nincs annyi seta, stb.

  amugy miert kell dupla meccseket jatszani ilyenkor? nem lesz ido a dontore? nem gond, hogy a bajnoksag vegen, amikor a leghobb format kell hozni, pont akkor van dupla meccs? komolyan kerdezem, nem fikazni akarok, csak kivancsi vagyok, hogy mi az oka.

 6. Brecsi

  A rájátszás első köre már évek óta így zajlik. 3 nyert meccsig zajlik, egy nap két meccsel, hiszen utazásilag is könyebb 1 napon játszani. A Szentendre-Óbuda páros persze megoldhatta volna szombat-vasárnap rendszerben, de nem lett volna fair a másik ággal szemben, ráadásul az Óbuda nem is támogatta ezt a fajta lebonyolítást.

 7. Roberto

  Jó lenne tudni ki ir Roberto néven hozzászolást mert az nem én voltam. Rozi

 8. Brecsi

  Nagy nickfight lesz ebből:D Azt hiszem Érdről van az egyik Roberto és van ugye a BF-es Roberto:D Nagy meccs lesz:D

 9. Roberto

  Sorry fogalmam sem volt hogy van még rajtam kívűl még egy Roberto…Váltasz nevet vagy én változtassak???:)
  De még mindig érdeklődnék hogy milyen kategóriáju oklevelek kerülnek kiosztásra a szezon végén?…persze ha egyáltalán van ilyen!!!