Mitchell jelentés a Nemzeti Sportban

Mivel végre nem megjegyezhetetlen nevű csapatok derbijeiről kell írni, a Népspori is megugrotta a lécet, és sikerült két mondatnál többet írni a baseballról. Örülünk, hogy ilyen szívderítő témában.

Baseball: lesújtó doppinghelyzet az MLB-ben, újabb sztárok gyanúban

Átszövi a dopping az észak-amerikai profi basball-ligát (MLB) – derült ki abból a tanulmányból, amelyet több mint egy év vizsgálódásai alapján készített el George Mitchell, korábbi amerikai szenátor.

A Mitchell-jelentés szerint az MLB-ben a játékosok több mint tíz éve használnak széleskörűen tiltott szereket, korábban szteroidokat, majd növekedési hormonokat. A 311 oldalas dolgozatban, amelynek elkészítéséhez Mitchell mind a 30 csapatnál gyűjtött információkat, több tucat sportolót is megneveztek, köztük olyan sztárokat, mint Roger Clemens (képünkön), aki pályafutása során eddig hétszer volt a bajnokság legjobb dobója, vagy – nem meglepetésre – Barry Bonds, Andy Pettitt és Jason Giambi.

A volt szenátor dolgozatában lesújtó képet rajzolt az Egyesült Államok második legnépszerűbb sportágában uralkodó helyzetről és azonnali megoldást sürget, a felsorolt játékosokkal szemben ugyanakkor nem javasolt eljárást. Ezt azzal indokolta, hogy egy részük még az előtt “vétkezett”, hogy a liga vezetői és a játékosok érdekvédelmi szervezete aláírta volna a doppingról szóló szerződést.

A jelentést Bud Selig, az MLB első embere rendelte meg és annak bemutatása után rögtön kijelentette, hogy fenntartja magának a jogot, miszerint eljárást kezdeményezzen az anyagban szereplő még aktív játékosokkal szemben.

“Minden esetet kivizsgálunk és külön-külön döntünk a büntetésekről” – mondta Selig.

A játékos szakszervezet ugyanakkor nemtetszését fejezte ki és aggályosnak tartja, hogy megneveztek olyan baseballozókat, akik soha nem akadtak fenn a doppingvizsgálatokon, ráadásul a vádakra még reagálni sem tudtak.

“Nagyon, nagyon szomorú nap ez mindannyiunk számára” – összegezte véleményét ugyanakkor Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője.

Ha hiszed ha nem, még egy cikket sikerült összehozniuk a témában, hogy mi addig is tudjuk kalapálni az összefoglaló cikkünket.

MLB, George Bush: a szteroidok beszennyezték a baseballt

Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) doppingbotrányával kapcsolatban pénteken George Bush amerikai elnök is megszólalt, mint mondta, a szteroidok beszennyezték a játékot.
“Talán mindannyiunk számára az a legjobb, ha nem vonunk le hirtelen következtetéseket a megnevezett játékosokkal kapcsolatban, azt a következtetést viszont levonhatjuk: a szteroidok beszennyezték a játékot” – fogalmazott.

Előző nap hozták nyilvánosságra George Mitchell volt szenátor lehangoló jelentését, amely szerint a profi ligát átszövi a dopping, a játékosok több mint tíz éve használnak széleskörűen tiltott teljesítményfokozó szereket, szteroidokat és növekedési hormonokat.

“Reményeim szerint ez a jelentés része annak, hogy a baseball szteroid-korszakát magunk mögött tudhatjuk” – fogalmazott az amerikai elnök, hangsúlyozva, hogy mind a játékosoknak, mind a tulajdonosoknak komolyan kell venniük a Mitchell-jelentést.

A szenátor több mint egy éven át folytatott vizsgálatok alapján állapította meg, hogy a tulajdonosok nem vettek tudomást a problémáról. A játékosok érdekvédelmi szervezetét azért hibáztatta, mert azzal, hogy nem tesztelte a játékosokat, elősegítette a tiltott szerek használatát, ami beárnyékolja a második legnépszerűbb amerikai sportág egyes kiemelkedő eredményeit.

George Bush nem kis népszerűséget szerzett, amikor 1989-ben megvásárolta a Texas Rangers profi baseball csapatot, amelynek menedzseri posztjáról 1994-ben mondott le, amikor megválasztották Texas állam kormányzójává.

3 thoughts on “Mitchell jelentés a Nemzeti Sportban