Népszabó cikk a Mitchell jelentésről

Amíg a szerkesztőség megpróbálja a témában íródott cikkek és posztok ezreiből kihámozni a különböző vélemények magvait, addig Horváth Gábor tájékoztat minket a lényegről röviden, ahogy azt egy magyar lapban illik a hülye amerikaiak hülye sportjáról:

Rekordbevétel utáni tophír: doppingcsúcs

Nyolcvanöt, tiltott szereket szedő játékos nevét tartalmazza a baseball doppinghelyzetéről szóló jelentés, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra New Yorkban. A tanulmányt – húsz hónapnyi vizsgálódás után – George Mitchell volt szenátor, a Boston Red Sox igazgatóinak egyike készítette a profi elitliga, a Major League Baseball főfelügyelője, Bud Selig megbízásából.

A doppingolással vádoltak között van hét, korábban az év legjobbjának választott, illetve 31, az All Star-csapatba beszavazott játékos. A legnagyobb nevek: Roger Clemens, minden idők egyik legjobb dobója, az ő New York Yankees-beli csapattársa, Andy Pettite és Miguel Tejada, a Houston Astros dominikai csillaga. Természetesen nem maradt ki az idén hazafutási rekordot felállító Barry Bonds sem, aki ellen a San Franciscó-i BALCO doppinggyár ügyében tett hamis tanúvallomása kapcsán különben is eljárás folyik. A legfontosabb megállapítás: mind a harminc csapat érintett, a dopping általános gyakorlat.

A jelentés kevés tanúra támaszkodik; egyikük több sztár, köztük Clemens erőnléti edzője, másikuk a New York Mets klubházának alkalmazottja, aki számos játékos “anyagbeszerzője” volt. Mitchell felkínálta az érintetteknek a személyes elbeszélgetést, de a lehetőséggel gyakorlatilag senki sem élt. Clemens ügyvédje útján hevesen tagadta a vádat, a játékosok szövetségének elnöke pedig bírálta a jelentést, amiért nem eléggé bizonyított esetekben is megnevezi a feltételezett vétkeseket. A baseballban csak 2003-tól van doppingellenőrzés, de csak az ismert szerek egy részét vették fel a tiltott készítmények listájára, és nincs szúrópróbaszerű kontroll. Az MLB azonban ezt aligha bánta. Az utóbbi négy évben rendre megdőlt a korábbi nézőcsúcs, a liga az idén hatmilliárd dolláros rekordbevételt ért el.

Egy korszak azonban lezárult: záros határidőn belül megkezdődik a felelősségre vonás, a kongresszusban még karácsony előtt meghallgatások lesznek a sportág helyzetéről. Kérdésessé vált a doppingolással elért rekordok hitelesítése, és az, hogy az elmúlt évek legjobbjai bekerülhetnek-e a baseball dicsőségcsarnokába.

A már korábban is remek ütemérzékről tanúságot tevő Alex Rodriguez a Mitchell-jelentés nyilvánosságra hozatalának napján jelentette be, hogy újra a New York Yankeeshez szerződik. A Bonds abszolút csúcsának megdöntésére is esélyes sztár ősszel, a bajnoki döntő utolsó meccse közben jelentette be, hogy felbontotta korábbi szerződését. Most tíz évre 275 millió dollárt kap, ami a rekord elérése esetén 305 millióra nő. Vagyis ha minden jól megy, évente 5,3 milliárd forintot keres. Rodriguez neve nincs benne a Mitchell-jelentésben, mint ahogy véletlenül a Red Sox komplett jelenlegi kerete is megúszta.