2009: újra baseball-vb Európában?

A Honkbalsite tájékoztatása szerint a Nemzetközi Baseball Szövetség (IBAF) képviselője jövő héten Rómába utazik, hogy az olasz szövetség elnökével egyeztessen a 2009-es baseball-világbajnokság lehetséges helyszíneiről. Az IBAF megújult elnökségének álláspontja szerint a baseball olimpiai programba való visszakerülésének egyik alapvető feltétele – a profi játékosok doppingellenőrzésének szigorítása mellett –, hogy a sportág Amerika és Ázsia után az öreg kontinenst is meghódítsa. Ennek érdekében az IBAF és az Európai Baseball Szövetség (CEB) a 2009-es vb lebonyolítására a következő koncepciót dolgozta ki:

A 2009. szeptember 9-26. között megrendezni tervezett vb első körében a 20 résztvevő csapatot 5 csoportba sorsolják, akik 6 európai városban (Párizsban, Stockholmban, Moszkvában, Prágában, Regensburgban és Barcelonában) mérkőznek meg egymással. A városok közötti távolságok miatt valószínűsíthető, hogy Regensburg és Prága közösen adna otthont az egyik csoport küzdelmeinek. Az első körből továbbjutó 16 csapatot 4 újabb csoportba osztják, ebből 2 csoport Olaszországban (Riminiben, Bolognában és Parmában), 2 csoport pedig Hollandiában (Rotterdamban és Amszterdamban) küzd az egyenes kieséses szakaszba kerülésért.

Colosseum
Az épülő stadionnál vendégmunkások gyülekeznek. / fotó: damo

A negyeddöntők, elődöntők, helyosztók mérkőzéseit és a döntőt Rómában, egy jelenleg még csak elképzelés szintjén létező, nagyjából 12 ezer fő befogadására alkalmas, vélhetően MLB-támogatással megépülő stadionban rendeznék.

4 thoughts on “2009: újra baseball-vb Európában?

  1. roboter

    Jó évünk lesz jövőre: World Classic tavasszal, aztán el lehet dönteni, hogy Párizsba, Barcelonába vagy Riminibe akar az ember nyaralni menni… Vagy Prágába sörözni 🙂