Three strikes a rapnyelvben

three strikes, three strikes laws (EN): Az 1990-es években az USA államaiban népszerűvé vált drákói büntetőjogi törvények, amelyek értelmében az állami bíróságok kötelesek voltak hosszú letöltendő börtönbüntetést kiróni mindazokra az elkövetőkre, akiket már legalább háromszor elítéltek hasonló ügyekben mint visszaesőket (súlyos bűncselekményekről van szó).

E törvények jogi neve az angolban habitual offender laws, azaz kb. megrögzött bűnelkövetőkre vonatkozó törvények. A three strikes kifejezés érdekes (és érthető) módon a baseball-sportnyelvből származik. Ha az ütőjátékos (batter) háromszor rosszul üti el a felé dobott labdát, el kell hagynia a pályát, és a kispadon kell ülnie, amíg újra rá nem kerül a sor. A magyarban a three strikes kb. így adható vissza: (az elkövetőnek) három dobása van (utána már bizonyosan számíthat a hosszú, letöltendő büntetésre).

A teljes bejegyzés a rapnyelv blogon: three strikes

2 thoughts on “Three strikes a rapnyelvben

  1. Ateesh

    Köszönöm, hogy idéztetek, hogy értesítettetek róla, és különösen, hogy jeleztétek a forrást. A “three strikes” szócikk alján elhelyeztem egy linket erre az oldalra. És ha további baseball-vonatkozású utalásokat találok rapszövegekben, külön odafigyelek majd. 🙂

    Kösz és üdv:

    Török Attila