Baseballkártya magyar módra

A baseballtársadalom egy részének feltűnhetett, hogy a pécsi csapat idén nem indult a bajnokságban . Ennek oka, hogy a pályánkat sajnálatos módon eladták a fejünk fölül, illetve hát a lábunk alól. Amikor az ember befejezi az iskolát, tablót készítenek emlékül. Jelen esetben – baseballról lévén szó – a baseballkártya sokkal stílszerűbbnek tűnt, így elkészítettem a csapat 2007-es játékosainak kártyáit. Mindenki kapott egy teljes csomagot, évek múlva majd mutogathatják az unokáiknak, hogy milyen eredményeket értek el. Én pedig eldicsekedhetek itt, hogy milyen kreatív vagyok.

Ha esetleg valaki kedvet kapott kártyakészítéshez, annak itt a recept:

Baseballkártya-csomag

Hozzávalók:

 • Sok-sok kép, amelyekből lehet válogatni. Mindenkiről kell egy arckép és egy „akció” közbeni kép.
 • Játékosok adatai. A statisztikai adatokhoz a baseballfanon hozzá lehet jutni. Egyéb személyes adatok, amit kártyákon fel szoktak tüntetni: név, mezszám, születési hely és idő, magasság, súly, dobókéz, ütőkéz. Ezenkívül a pályafutás jelentős állomásait és említésre méltó teljesítményeket írják rá a kártyára.
 • Néhány lap jobb minőségű papír, legalább 200 grammos. Egy A4-es lapra kilenc kártya fér.
 • Egy színes lézernyomtató. Nekem 342 darab kártya körülbelül 5 % tonert használt el.
 • Egy vonalzó és egy tapétavágó. Mire felvágtam minden kártyát, a tapétavágó összes éle eltompult.
 • Egy emberke, aki összehozza a dizájnt, kinyomtatja, felvágja. Ha valaki lusta az utóbbiakhoz, a nyomtatást és vágást bármelyik dekoros cég megcsinálja, persze jó pénzért. Egy A4-es lap nyomtatása és felvágása 300 forint körül van általában.
 • Némi szabadidő. Ha az ember fejében összeáll egy tervezett kép a kártyák kinézetéről, és ért valamicskét egy rajzolóprogramhoz, akkor az alap megszerkesztése nem is tart olyan sokáig. Az igazán időrabló feladat a statisztikai adatok rendszerezése és összesítése. Ezzel összesen legalább 8-9 órát vacakoltam. Ezek után a feldarabolás már inkább csak unalmasnak tűnik, mint hosszadalmasnak.

Anyagi szempontból az elkészítés nem vészes, még akkor sem, ha dekoros céggel csináltatja, „magánerőből” pedig még olcsóbb. Egy kártya 10-30 forintból kihozható. A végeredmény pedig kárpótolja az embert a készítés fáradalmaiért. Ha elkészül, valahogy így fog kinézni:

Remélem sikerült kedvet csinálnom másnak is, és egyszer talán majd beindíthatjuk a magyar baseballkártyák csereberéjét.

7 thoughts on “Baseballkártya magyar módra

 1. marci

  Szep lett. Elohivassal matt fotopapirra lehetne talan meg jobbat csinalni, de az ugye alapbol 1 oldalas.
  A palyatokbol a mai napig orzok nehany darabot a konyokomben. d;)
  Azert remelem lesz meg Pecsen baseball.

 2. Matthew

  Hát igen Pali ezúton is gatulálok és még mindig nagyon szívesen nézegetem a saját kártyám. Én is nagyon remélem, hogy játszhatok még Pécsen mert hiányzik a társaság.

 3. Lecsó

  Hellóka!
  Gratulálok a kártyákhoz tényleg jól néznek ki!
  Ha esetleg megvannak igy külön külön is akkor párat léccike dobj már át a mail cimemre, mert én is késztetést érzek rá, h egy ilyet összehozzak.
  Kell hozzá egy kis szabadidő persze.

  ELőre is köszi!

 4. Paul

  Köszi mindenkinek, örülök, hogy tetszik.
  Természetesen megvannak külön, CorelDraw 11-ben megfelel? Csak nem tudom a mailedet.
  Ha valakit még érdekel, van néhány alap, amiket megterveztem, de nem lettek befutók. “Csak” ki kell tölteni őket képekkel és adatokkal.

 5. Lecsó

  Megfelel persze!
  A mail cimem: lnagy20[kukac]freemail[pont]hu

  Köszike

 6. Szücs László

  Szia Pali!

  Nagyon fain lett a kártyasorozat. Megtennéd, hogy átküldöd nekem őket?
  Köszi