Tizenharmadika van és péntek…

…örüljetek, ha még éltek! Örüljünk együtt és járjuk kicsit körül a 13-as számot a baseball világában.

 • * jelenleg 13 aktív játékos van, akik 900+ RBI-t ütöttek karrierjük során
 • * 13 pontot kell szerezni Torii Hunternek, hogy elérje a karrier 1000 pontot
 • * leghosszabb sorozatban 100 RBI fölötti szezon: 13, mely mindössze 3 játékosnak sikerült: Alex Rodriguez, Jimmie Foxx, Lou Gehrig
 • * 13 natural cycle-t ütöttek a baseball több, mint 150 éves történetében (cycle az, amikor egy meccsen valaki szimplát, duplát, triplát és hazafutást üt, naturálnak hívják ha ezeket az itt leírt növekvő értékű sorrendben üti meg)
 • * az 500 homerun klub jelenlegi 25 tagjából 13 jobbkezes
 • * Shoeless Joe Jackson az egyetlen játékos, akinek karrier átlaga .350 feletti, ezt 13 szezonban hozta össze, mielőtt végleg eltiltották bundázás miatt
 • * egyetlen visszavonultatott 13-as számú mez van jelenleg az egész MLB-ben: Dave Concepcion (Cincinatti Reds)
 • * Omar Vizquel játszotta a legtöbb mérkőzést 13-as mezben

A 13-as mez viselése nem túl elterjedt egyébként a baseball játékosok körében. Néhány további név a teljesség igénye nélkül:
Edgardo Alfonso, Ralph Branca, Roberto Clemente (csak újoncként), David Cone (csak újoncként), Jeff Fassero, Ozzie Guillen, Buck Martinez, John Odom, Alex Rodriguez, Billy Wagner, Carl Crawford, Asdrubal Cabrera, Zack Greinke, Starlin Castro…

Turk Wendell @ Cubs

Nézzük, kiknek nem hozott szerencsét:

 

Jeff Fassero 1999-ben tizenhármas számú mezben játszott és 5-14-es mutatóval, 7.20-as ERA-val zárta a szezont, ami 1937 óta a legrosszabb szezon ERA a legalább 150 játékrészt teljesítő dobók között.

Branca a Brooklyn Dodgers dobójátékosa nem csak 13-as mezben játszott, de állítólag még fekete macskákkal is pózolt az 1951-es Nemzeti Liga döntő sorozata előtt. Természetesen ő adogatott, amikor Bobby Thomson megütötte minden idők egyik legemlékezetesebb homerunját, amit azóta is csak világraszóló löketként (shot heard ’round the world) emlegetnek.

Buck Martinez a Toronto Blue Jays elkapója 17 nagyligás szezonban viselte a tizenhármas számot és .225-ös karrier ütőátlaggal “büszkélkedhet”. Játékoskarrierje 1985-ben ért véget, amikor a hazai tányérnál egy futójátékos letarolta és az ütközésben eltört a bokája. Az akció egyébként elég egyedülálló, a törött láb mellet két pontszerzést megakadályozó kiejtést csinált meg Martinez. Managerként tért vissza 2000-ben a Jays-hez és tovább kísértette a szerencsét, ekkor is a tizenhármas mezszámot választotta. Nem élt meg másfél szezont sem és kirúgták, mérlege 100-115. A 2006-os WBC-n az USA válogatottat irányította, de itt már a 31-es számot viselte Martinez, ugyanis A-Rod vitte a 13-ast. Korunk egyik nagyágyúja Rodriguez egyáltalán nem babonás, a 13-as számot még akkor választotta, amikor fiatalon amerikai futballt is játszott és Dan Marinoért rajongott.

Jelenlegi aktív MLB játékosok közül 15 viseli a tizenhármas mezszámot, ami a csapatok felét fedi le. Idehaza bátrabbak a fiúk, az NB1-ben Illés Imi (Sleepwalkers), Korein Attila (Aeros) Korcsogh Árpi (Brick Factory) hívta ki a sorsot és játszik a balszerencsésnek tartott számmal a hátán. (megj.: talán Nagykanizsán is van tizenhármas, de ők nem küldtek mezszámokat a nevezéskor) Úgy látszik tehát az NB1-esek nem annyira babonások, mint például a Beavers csapatvezetés, akik nemhogy ilyan mezszámot osszanak, de még a 13-as sorszámú sort is törölték a nevezési listájukról!

Zárásként pedig kívánjunk boldog születésnapot kívánok Mike Tysonnak, aki ma 62 éves.

2 thoughts on “Tizenharmadika van és péntek…

  1. rsk Post author

   bevallom nem vizsgálódtam NB1-en túl és Misit utóbbi időkben Mikepércs képeken láttam, ott meg más számmal tolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük