Cespedes menni Amerika…

[:hu]

Legutóbb akkor volt hangos a sajtó kubai emigránsokról, amikor három éve a rotterdami World Port Tournament-re utazó válogatottból meglépett Aroldis Chapman, a balkezes dobófenomén. Azóta a Cincinnati Reds-ben hajigálja a százmérföld plusszos sztrájkokat. Nemrég, tavaly ősszel újabb válogatott játékos, Yoenis Cespedes döntött úgy, hogy elhagyja hazáját a dollármilliók reményében.
[:][:hu]

Cespedes a 2003-2004-es kubai bajnokságban tűnt fel, a Granma Alazanes csapatában. Kubában mindenkinek abban a csapatban van lehetősége játszani, amelyik tartományban született. Nem igazán pörög ott az átigazolási piac. A csapat nem játszott soha döntőt, az elődöntő volt a legjobb eredményük. Két híres játékosuk volt, mindkettő outfielder. Egyik maga Cespedes, a másik a kubai home run rekorder  Alfredo Despaigne.

Szóval 2011 nyara után Cespedes megunta a banánt Kubában. Pedig turistáknak 1 konvertibilis pezóért (1 USD) adnak egy nyolc kilós fürttel.

I have done it all in Cuba, now I must move on!

– hangzott a kiejelentés, és nem volt megállás a Dominikai Köztársaságig, Santiago de los Caballeros-ig. Itt profi MLB tréningközpont van, ahol fel tudják készíteni az MLB debütálásra.


A Fehérvár Knightmares legendás játékosa 20 fillérre lealkudja a banánt a kubai autóspihenőben.

Mivel Cespedes igazi izomkolosszus, erős, gyors, dinamikus, ún. five-tool – magyarul univerzális, Moneyball nyelvezetben pedig öt élű penge (az milyen?) – játékos, úgy gondolták, tuti kapós lesz az MLB játékospiacán. Ezért előrevetíthető volt, hogy az ügynökök is jó pénzt látnak benne. Készítettek egy promó-videót is, ezzel “árulják” a játékost. Igazi TV-Shop reklám lett, as seen on TV, egyszeri, kihagyhatatlan ajánlat.

A videó 20 percben bemutatja, ahogy emberünk tonnákat emel, átugorja a svédszekrényt, 6,2 alatt futja a 60 yardot (MLB kluboknál 7 alatti az elvárás, igen, másodpercben), és belenyom a 160 kilóba fekve. Számos rekordot állított be a bajnokságban ütésben, és tagja volt a 2009-es WBC-s kubai válogattotnak is. A videó alapján Cespedes ütésben az, ami Chapman dobásban. Ez alapján, free agent-ként 30+ millió dolláros szerződésre számíthat. És hogy ki lesz a kenyéradója? Hát azt még nem tudni.

A filmben 18 percnél vége a szakmának, innentől Cespedest, mint embert láthatjuk. Üzi a Mamának, aki softball-olimpikon volt, köszönet Ahman Green-nek aki a Green Bay running backje volt 2009-ig, majd kis családi salsa, és malacsütés a haverokkal. Hát ezt kapja az az MLB csapat, aki megnyomja a ceruzát. Kíváncsiak vagyunk ki lesz az.

Személyesen 2006-ban láttuk, a Haarlem-i Honkbalweek-en. Már akkor is a legjobb ütők között volt. Pár kép róla, amit én csináltam.

MakóG: “Bocs, most le kell tennem, megjöttek a fiúk Kubából.”

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us[:]

11 thoughts on “Cespedes menni Amerika…

  1. makoG

    A végén a malacpörgetős jelenet?! :)))

    Nagyon komoly videó, engem meggyőzött. Ha én lennék valamelyik MLB-csapat GM-je, szerintem egyből leigazolnám Domingo Ayala mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük