Welcome to Miami

Az ex-Florida, immár Miami Marlins-nál történt változásokról rsk írt pár hete, azonban csak érintőlegesen érintette a névváltásukat és az új stadionjukat. Az alig 19 éves franchise eddig a sokat kritizált (mivel alapvetően a Dolphins amerikai focipályájaként funkcionáló) Sun Life-ban játszotta a meccseit, ám évekig mégis hiába harcoltak saját baseballstadionért. Két World Series győzelem (1997, 2003) után és közben jöttek-mentek a lejtmenetek, ezért 2006-tól belevágtak a “Market Correction”-nek nevezett brand újraépítésbe, aminek azonban csak az egyik eleme az új stadion. Előtte akkora hullámvölgyeket járt a csapat, hogy ők az egyetlenek az MLB történetében, akik a bajnoki címet követő évükben 100+ vereséges szezont bírtak produkálni – 1998-ben 54–108, majd 2003-ban újabb WS győzelem, és újabb hinta.

Az újjáépítést első körben az igazolási stratégiával kezdték, sorban cserélték sztárjaikat fiatal tehetségekre, akár a szurkolóik vagy a szakírók legnagyobb megrökönyödésére is, de a GM-k is úgy követték egymást sorban, mint egy magyar focicsapat kispadján az edzők. 2004-2005-ben kezdődött a park financiális hátterének megteremtése, majd mikor másodjára is belevágtak a profi sportban fire sale-nek (anyagi tűzoltás) nevezett játékoscserékbe és eladásokba, a bankjuk kihátrált mögülük. Mindenféle pénzügyi körök és kanyarok után aztán 2009  júliusában végre elkezdték építeni a kábé 500 millió $-ba kerülő és 2013-ban a World Baseball Classic döntőjének is helyt adó új stadiont Miami Little Havana nevű kerületében. 2011 novemberében aztán nevet váltottak, és nagy csinnadrattával bemutatták az új logót és a mezeket.

Bővebben minderről:

Wikipedia: Miami Marlins

Wikipedia: Marlins Park

Amiért én a témát elővettem, az nem a pénzügyi vagy a franchise része, mert bár pont 1997-ben az NBC közvetítette a meccseket, így az volt a második szezon, amit itthon is követhettünk sima kábeltévés előfizetéssel a CNBC-n, úgyhogy még láthattam az Orioles-t rájátszásban. Hanem mert annyira a Marlins az új fekete, hogy a mindannyiunkban ott lakó kiskölök kibújt a neten fabien49 néven futó arcból, és megépítette a zsírúj stadiont LEGO-ból. Ha valakinek, hát neki jár a vastaps.

A teljes galéria – mind a 15 fotóval – megtekinthető a srác Flickr oldalán:

fabien49’s photostream

Na, skacok, le a legósdobozokkal a polcról vagy irány a játékbolt, és ideje megépíteni a BrickFactory stadiont, de legalább a tegnap megénekelt kanizsai víztornyot 😀

Egyéb írásaink a témához kapcsolódóan:

Chicago, a nyugalom szigete… Készülj, Miami!

Stadium Love

A Forbes a baseball-bizniszről

Old Yankee Stadium

5 thoughts on “Welcome to Miami

  1. robi roboter Post author

    LEGO and Major League Baseball should get together and produce kits to create MLB stadiums. There are many cool examples of stadiums built by people on their own, but kits should be mass produced so that parents and children can share in two lifetime joys, LEGO and baseball.

    http://lego.cuusoo.com/ideas/view/2270

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük