Alig egy hét és kezdődik…

(via MLB.tumblr.com)

Jócskán benne vagyunk a Spring Trainingben, körvonalazódnak a csapatok, bemutatkozott néhány új szerzemény, pár régi nagyágyú még mindig csapatot keres, stb, stb, stb. A Baseball Prospectus is folyamatosan frissíti előrejelzéseit az idei idényre – Orioles és Astros szurkolók legnagyobb örömére.

De legalább csinosak lesznek, ha már parányi esély sem látszik arra, hogy ne tökutolsóként végezzenek a divízióikban. Az O’s már tavaly ősszel bejelentette, hogy visszatérnek ahhoz a régi rajzfilm-rigóhoz a sapkákon, ami még WS győzelmekhez is fütyült nekik.

Az Astros utolsó idényét kezdi meg a National League Central Division-ben, hogy aztán 2013-tól a Mariners-szel küzdjön az AL West utolsó helyéért. Ez mindössze a második ligaváltás lesz az MLB történetében – 1998-ban a Brewers ment át az NL-be, hogy helyet csináljon az American League akkori két új csapatának, a Diamondbacks-nek és a (Devil) Rays-nek.

Az Astros új tulajdonosa, Jim Crane – miután letett 70 millió dollárt az MLB vezetésének, hogy ligát válthassanak – megnyugtatta a rajongókat, hogy a nevük marad, azért még mezet cserélnek az utolsó évre. Immár nyolcadszorra az ötven éves fennállásuk alatt. És bár a májer liga vezetésének nagyon nem tetszene, Crane ragaszkodik a 60′-as évek elején névként is használt Colt .45s képi világának (értsd: a pisztoly) használatához. Al Yellon az SBNation-ön összeszedte, hogy melyik csapat hányszor váltott mezt és/vagy logót ugyanezen időszak alatt. Az örök klasszikus Red Sox, Yankees, Mets, Tigers, Royals, Dodgers, Cardinals, Cubs nyolcason kívül minden más csapat akár többször is változtatott a kinézeteken – érdemes táfutni a listát, és csekkolni a Sportslogos-on a változásokat.

A csapatok bár egyelőre Arizonában vagy Floridában készülnek, a hazai stadionjaikat is csinosítják a szezonkezdetre. Amíg az általunk múltkor megénekelt zsírúj Marlins stadiont az állatvédők vették célkeresztbe, merthogy szerintük pont a hazai bázis mögé beépített 6 méteres akvárium halai meg fognak kattanni a zajtól, addig a Tigers stadionban egy hatalmas, 10 millió dolláros HD kivetítőt szereltek fel. Az 560 m²-es kivetítőn pont hatszor akkorában fog látszani Prince Fielder, mint az előzőn. A negyedik legnagyobb MLB LED-falat ugyanaz  a Daktronics tervezte, akik a 30 májer csapatból 22-nek a pályájára gyártottak már hasonlót.

Eközben Bostonban az új edző, a civilben bártulajdonos Bobby Valentine száműzte a sört a klubházból, mire elődje Terry Francona szimpla PR-akciónak minősítette a döntést, David ‘Big Papi’ Ortiz pedig letudta annyival, hogy ők játszani vannak ott, nem sörözni.

Az idei év egyik legnagyobb változása a playoff lebonyolításában lesz, az eddigi nyolc csapat helyett idéntől 10 kap lehetőséget a rájátszásban. Ligánként két wild card csapat fog elsőként megmérkőzni egymással, aztán megy tovább, ahogy eddig is volt. Az egyértelmű plusz pénzkereseti lehetőségen kívül ne felejtsük, hogy a négy fő amerikai sportág közül a baseballban jut a legkevesebb csapat a rájátszásba: NBA & NHL – 54%, NFL – 38%, MLB – 27%. Az elmúlt tíz évben 24 különböző csapat került be a playoffba, azonban ezek közül csupán nyolc (4 AL és4 NL) csapat volt, akik legalább négyszer megugrották ezt a lécet. A többször is rájátszásra esélyes csapatok körét akarja leginkább Bud Selig bővíteni.

Minden egyébről az idei szezonnal kapcsolatban – plö évfordulók, egyéni csúcsok, stb. – a Wikipedián itt találsz infót.

Ha a meccseket az MLB.TV-n követed prémium előfizetéssel, akkor a szezonkezdettől érdemes lesz majd odafigyelned arra a funkcióra, hogy mind audióban, mind videóban választhatsz a hazai és a vendégközvetítések közül. A tévés kommentátorok közti eligazodást segítheti a Fangraphs, akik listázták neked a közvetítőket hozzáértésük, szórakoztató vagy éppen falc-faktoruk szerint. A 31-es – a Dodgersnek mások az otthoni és idegenbeli kommentátorai – lista megtalálható a poszt végén a linkek között.

Ehhez kapcsolódik, hogy a közvetítők doyenje, a Dodgers pálya mikrofonja mögött a 63.(!) szezonját kezdő 84 éves Vin Scully idénre is vállalta nemcsak a hazai meccseiket, de minden kaliforniai és arizonai közvetítést is, így a nagy öreg rajongói több mint 100 meccsen hallhatják az előbb említett lista örökös elsőjét.

Közeleg a húsvét is, ha a Moneyball-on felbuzdulva meglepnéd magad egy jó könyvvel a sportágról, akkor Jeff Polman 25-ös listájából válogathatsz. A Huffington Post újságírója összeszedte neked azokat a baseball témájú könyveket, amik nélkül el se indulj majd nyaralni. Ő a 22. helyre sorolta azt a Ty Cobb életrajzot, amiről mi pont a múltkor írtuk meg, hogy mostanra erősen megkérdőjeleződött a hitelessége.

Ha nem is a Moneyball film (és könyv),  jóval inkább a fizetési sapka notórius túllépésért kivetett luxusadó késztette a Yankees-tulaj Hal Steinbrenner-t arra, hogy bejelentse, elgondolkodtak azon, hogy a közeljövőben majd 20%-kal faragjanak le a masszív 200 millió dollár feletti össz-fizetéseikből. Két év alatt 189 millió dollára akarják leszorítani a mostani 210 millió körüli pénzeket. Talán pont azért akkorra és annyira, mert 2014-től 189 millióra fog emelkedni a fizetési sapka, így nem kellene több luxusadót fizetniük, és még így is magasan a legtöbbet fizetnének a játékosaiknak. Véleménye szerint jól felépített farmcsapat-rendszerrel és megfelelő játékosneveléssel kiváltható a túlköltekezés – mindamelett, hogy nem mondanak le az állandó bajnoki esélyesség imázsáról. Ráadásul a következő években nagyon jó nevű és rettentő sokba kerülő játékosaik fognak free agent státuszba kerülni, így ha őket ki tudják váltani saját nevelésű, tehetséges, ám jóval alacsonyabb keresetű fiatalokkal, különösebb megrázkódtatás nélkül sikerülhet a tervük. És ez egészen más jellegű gondolkodásra vall, mint amiről hét éve bata j írt a jelenlegi tulajok apjának, George Steinbrenner-nek regnálásáról és annak problémáiról.

És hogy a new york-i csillagászati fizetések mennyire nem a XXI. század problémája, arra a legszebb példa ez a százéves, 1912. február 17-i Sporting Life címlapcikk, amiben az akkori, rövid életű harmadik liga, az USBL (United States Baseball League) elnöke a több éves szerződések gyakorlata mellett kardoskodott, mondván, különben minden nagy sztár New York-ba fog menni a magasabb fizetések reményében.

 

Wikipedia: 2012 Major League Baseball season

Baseball Prospectus: Fantasy Deep Charts

Baseball Nation: Houston Astros ‘Likely’ To Change Uniforms. Again.

Sports Logos: baseball logók

Fangraphs: Broadcaster Rankings (TV): Comments and Questions

Broadcaster Rankings (TV): Intro and #31

Broadcaster Rankings (TV): #30 – #21

Broadcaster Rankings (TV): #20 – #11

Broadcaster Rankings (TV): #10 – #1

Huff Post Books: The Top 25 Baseball Books for Your Desert Island

3 thoughts on “Alig egy hét és kezdődik…

  1. robi roboter Post author

    Johnny Damon’s strange new role: the best player without a job

    “We have heard from teams who say ‘We have interest in the guy but we want to see what our players are going to do,'” said his agent, Scott Boras. “We have not had a team make a commitment to Johnny Damon. Johnny has made it clear he is looking at playing.”

    http://sportsillustrated.cnn.com/2012/writers/tom_verducci/03/20/johnny.damon/index.html?eref=mrss_igoogle_sports

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük