Nyolc agybomlasztó, de kamu baseball-legenda

Újabb vendégszerzőt üdvözölhetünk Marinov Iván, az Urbanlegends.hu szerkesztője személyében.

Ezért utálná Fidel Amerikát?

A legenda szerint a kubai exvezér fiatalkorában részt vett egy amerikai baseballjátékos-válogatáson, de nem kellett egyik profi csapatnak sem. A szóbeszéd valószínűleg annak köszönheti népszerűségét, hogy arra mutat rá: a világtörténelem egy apró momentuma mekkora jelentőséggel bírhat. A sztorit elemző Snopes azonban gyorsan ácsit int: a szerkesztők kutatása szerint Castro sosem vett részt profi csapat felvételijén, sőt még csak hivatásos játékos sem volt. Tudása ugyanis közel sem volt olyan szinten, hogy az felkelthette volna bármelyik csapat figyelmét. A Yale egy professzora szerint az egész csupán egy amerikai újságíró kitalációja.

A sztori kicsit hosszabban az Urban Legends-en olvasható.

Régebbi írásunk a témában: Cuba Libre! (II.)

A Vissza a jövőbe II című film megjósolta bajnokot?

A legenda szerint a trilógia 1989-es második részében felbukkanó sportalmanachból előre megtudhattuk, hogy a Florida Marlins nyeri az 1997-es World Series-t. Ráadásul úgy, hogy Floridának akkoriban még baseballcsapata sem volt. A Snopes szerint azonban a filmben nem jelenik meg erre vonatkozó jóslat. A legenda 1997-ben kezdett terjedni, közvetlenül a floridaiak győzelme után, aztán még jó párszor feltűnt, más csapatokkal is.

A Marlins-szal kapcsolatos egyéb írásaink a ‘MIA’ tag alatt találhatóak.

Longoria életet ment?

Evan Longoria interjú közben puszta kézzel nyúl hátra a feléje repülő baseball-labdáért, és ezzel megmenti az őt kérdező riporternő életét – láthatjuk egy YouTube-videóban. A látványos felvétel azonban, bár maga a játékos is állítja, hogy igazi, mégsem az, csupán egy digitálisan manipulált vírusvideó: http://www.urbanlegends.hu/2011/06/evan-longoria-megmenti-a-riporterno-eletet/

Babe Ruth miatt lett csíkos a Yankees meze?

A legenda szerint azért lett csíkos a New York-i csapat meze, hogy a puskási adottságokkal megáldott Babe Ruth ne látszódjon olyan kövérnek. Bár e két legenda – a múlt évszázad harmadik legjobb amerikai sportolójának választott játékos és a mára szimbolikussá vált mez – összemosásával mindkét legenda erősebb lehetne, nincs köztük ilyen összefüggés. Babe Ruth még közelében sem volt New Yorknak és későbbi súlyának, amikor a város csapata már csíkos mezben játszott – derül ki a Snopes anyagából.

Babe Ruth-tal kapcsolatos másik legenda: Sakk és baseball

Obszcén üzenet egy baseballkártyán

Amikor a Baltimore Orioles egy játékosának, Billy Ripkennek (Cal Jr. öccsének) a baseballkártyáján a gyűjtők felfedezték a ‘FUCK FACE’ feliratot a játékos ütőjén, először arra gyanakodtak, hogy a kártyagyártó cég grafikusa viccelődött kicsit (hasonlóan a Coca-Cola ausztráliai alkalmazottjának tréfájához http://www.urbanlegends.hu/2004/07/oralis-mutatvany-a-kolas-plakaton/ ). Aztán amikor kiderült, hogy az ütőn valóban ott a felirat, Ripken előbb társaira fogta, és sok-sok évvel később vallotta be: ő maga írta rá, hogy könnyen megtalálja az ütőt edzés közben – írja a Snopes.

Billy Beane és DePodesta a hűség példaképe?

A Moneyball c. filmben megismert oaklandi csapatfőnök a valóságban nemcsak flörtölt a Red Sox csapatával, ahogyan az a filmben látható, hanem szóban el is fogadta a bostoniak ajánlatát. Helyére az Oaklandben az asszisztense, DePodesta került. A végén aztán Beane meggondolta magát, maradt Oaklandben, míg a filmben őt marasztaló asszisztens két évvel később odébbállt (előbb a Los Angeles Dodgers csapatfőnöke lett, 2010 óta pedig a New York Mets-nél dolgozik). További érdekességek a filmből itt. http://www.urbanlegends.hu/2012/01/penzcsinalo-csekkolva/

A filmmel és Beane-nel kapcsolatos egyéb írásaink a ‘Moneyball’ címke alatt olvashatóak.

Újkirálycsináló-e a Boston Red Sox?

Valahányszor a bostoniak bajnokságot nyernek az elnökválasztás évében, a hivatalban lévő amerikai elnök elbukja az újraválasztást – sugallja egy legenda. Gyanút kelthet azonban, hogy a bizonyítékként felsorolt lista csupán egyetlen elemből áll és azt mutatja: az 1912-es bostoni bajnoki címet követően William H. Taftot nem választották újra. A Snopes írásából megtudhatjuk: az egész csak egy vicc, s azt figurázza ki, hogy 1918-as győzelmét követően a Boston egészen 2004-ig nem tudott bajnoki címet nyerni. Viccnek jó, csakhogy még annak sem hiteles: a Boston ugyanis az 1916-os elnökválasztási szezonban is győzött, abban az évben pedig igenis újraválasztották Woodrow Wilsont.

A Red Sox-szal kapcsolatos további posztjaink a ‘BOS’ tag alatt találhatóak.

Az elgurult labda

Amikor Neil Armstrong asztronauta először lépett a Holdra, nem csak a híressé vált mondás hangzott el a szájából (“Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek”), hanem az a mondat is, hogy “Sok szerencsét, Mr. Gorsky!” Az évek során sokan feltették Armstrongnak a kérdést, mit jelent ez a mondat, de ő mindig csak mosolygott. Végül aztán 1995-ben elmesélte: “Gyerekkorában egyszer baseballt játszottam egyik barátommal az udvaron. A labda a szomszéd fürdőszoba ablakához repült. A szomszédban Mr. és Mrs. Gorsky lakott. Amint lehajoltam az ablak előtt, hogy felvegyem a labdát, a következő mondatok ütötték meg a fülem Mrs. Gorsky szájából: ‘Orális szex! Orális szexet akarsz?! Majd akkor, ha a szomszéd kölyök felmegy a holdra’!” – Ennyi a történet, ami viszont a NASA Headquarters honlapja szerint csupán kitaláció. Armstrong soha nem ejtette ki a száján a Gorsky nevet, a történet Buddy Hackett komikus szerzeménye – olvasható az Urbanlegends.hu blogon: http://www.urbanlegends.hu/2004/06/sok-szerencset-mr-gorsky/

+++++

Előző vendégszerzőnk, murcos írása: 500.

Eddigi legendavadász posztjaink:

Egy dobójátékos találta fel a “jazzt”: Jazzy curve ball

Gengszterbaseball: John Dillinger

A gyilkos játékos: Ty Cobb, a dühöngő látnok

Wrigley Field: Rágómező

Házi pornóvideó: Marilyn pipa (?)

Szorosra fűzött labdák: Labda(szét)szedők

Roberto Clemente: 21

7th inning stretch: Take Me Out to the Ball Game

Hetes lista: 7 nagy csalás, botrány és átverés

Al Hrabosky: Az Őrült Magyar

Hasztalanságok: Gullible info

Sapkatörénelem: There goes my baseball cap…

Magyar baseball: Idegen testű múltunk: a méta

A Cubs átka: Rossz évszázad, avagy Billy a kecske bosszúja

6 thoughts on “Nyolc agybomlasztó, de kamu baseball-legenda

  1. Pingback: Ezért utálta meg Fidel Amerikát? | Urban Legends

  2. Pingback: Rekordösszeget adtak a baseball-legenda pólójáért | Urban Legends

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük