Play Ball! Manga!

A japán popkultúráról sokunknak a fura, nagyszemű iskoláslányokkal és nyafka keményfiúkkal zsúfolt manga és anime ugrik be elsőnek. No meg a gyűjtsd össze mind típusú, nehezen értelmezhető történettel súlyosbított pokemon klónok.

De ez utóbbiról már mindent elmondtak a South Park idevágó epizódjában, a Chinpokomon-ban.

Szerencsére j-poppal nem sűrűn találkozunk, mert igen hamar kiégne a viccrelénk. Íme egy húsz milliós nézettségű videó a műfajból, ill. a dalszöveg fordítása. Igen, a kislány a csudálatos műszempillájáról dalolász.

A manga a képregény, az anime pedig a rajzfilm sajátos japán változata. Mindkettő hihetetlenül elterjedt, nagyon népszerű és igen komoly múlttal és szakirodalommal bíró popművészeti forma Japánban. Részletek a poszt végén a wikilinkeken.

Anélkül hogy komolyabban elmélyednénk a műfajban, maradjunk a képregény és a baseball találkozásánál két szaké után. A harmadik és negyedik pubcastben és a pár nappal ezelőtti posztunkban is szóba került a japán baseball, úgyhogy most nem vesztegetnék szót rá, mennyire gondolják komolyan. Nagyon. És az akár telefonkönyv vastagságú mangafüzetek témái közül sem hiányozhat.

Íme három példa:

A baseball manga klasszikusa az 1973 és 78 között megjelent Play ball! című sorozat volt Akio Chiba tollából. A 22 füzetből álló sorozat 25 évvel később 13 epizódos animére is át lett ültetve. Ezt nem olyan nehéz torrentmoziban beszerezni. Chiba másik fő műve a Captain c. sorozat volt – ami szintén baseball témájú.

 

A Kodansha Ltd.a mangakiadás egyik nagyágyúja, és a kiadó egyik szupersztárja Tsutomu Takahashi rajzoló, aki többek között a Tetsuwan Girl alkotója. A magyarul vas karú lányt jelentő címen futó sorozat a második világháború utáni Japánban játszódik, főhőse pedig a bivalyerős dobólány és a Candys nevű csapata. A képregény online is olvasható angolul:

MangaPark: Tetsuwan Girl

 

És hogy a nagy klasszikus majd a sötétebb hangú modern képregény után körbeérjünk, íme a fenti popvideó méltó mangapárja, a Wild Pitch c. agyzsibbasztó iskoláslány nyünyörgés Mario Kaneda tollából. Ez saját felelősségre szintén olvasható online angolul:

MangaRush: Wild Pitch

 

További baseball témájú mangák és animék a Wiki idevágó kategóriájában böngészhetők.

Wikipedia: Manga

Wikipedia: Anime

Wikipedia: Baseball anime and manga

A japán baseballal kapcsolatos egyéb posztjainkat a ‘Japán’ címke alatt találod.

One thought on “Play Ball! Manga!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük